Aigle - Champery

Banegården i Aigle er et af de meget interessante steder i Schweiz. Her kører der ikke mindre end tre interessante lokalbaner væk fra Rhone dalens hovedjernbane. Alle banerne er smalsporede med 1000 mm. Og alligevel er de temmelig forskellige.
De er blevet sammenlagt for nogle år siden og banegården i Aigle blev ombygget i den sammenhæng.


På banegården er der en række spor og tættest ved SBB's spor starter Aigle - Champery banen til højre i billedet.

Motorvogn 101 er fra 1966 og renoveret i 1985. Den føles unægtelig noget gammel, men vældig hyggelig!
Denne motorvogn er ikke forsynet med tandhjulstræk, og kører derfor kun imellem Aigle og Monthey.


I 2016 var den mest spændende del af banen Monthey-Champéry desværre lukket for hovedreparation. Det er sektionen med op til 13,5% stigning. Her foto fra Champéry station, hvor arbejdsredskaber er parkeret. Man arbejde med nye spor hvor der var tandstænger, og nye sidevægge.

Styrevogn fra 1987 i front på vej mod Monthey.


Motorvognen med nummer 512 er derimod forsynet med tandhjulsdrev. Hver halve time er det tog beregnet på hele strækningen og med tandhjul, der kører, og hver halve time kun til Monthey. Den rytme var fastholdt også selvom halvdelen af banen var midlertidig lukket i sommeren 2016.


I Monthey kører banen som sporvogn på bygaden. Her ses motorvog 102 i front mod Aigle.

Banen har en lidt speciel linjeføring. Fra Aigle kører man mod øst og op ad bakke til den lille by Ollon. Og så ned igen og tværs over Rhone dalen over til Monthey. I Monthey skifter man køreretning og lidt tilbage af samme vej, indtil banen krydser hovedgaden og kører stejlt op ad bjerget med brug at tandhjul og tandstænger.

I Monthey, der er sækbanegård. Toget står klar mod Ollon og Aigle. Passagerer er kommet fra Champery med bus, mens sporarbejdet står på. Champery er et skisportssted, så man kan ikke fortænke dem i at reparere om sommeren!

Rejsetips:
Man kan med fordel bo på camping i Aigle "Camping de Piscine", lige ved byens udendørs svømmeanlæg, og komfortabel afstand fra stationen og COOP.
Links:
Køreplaner mv.