Aigle - Leysin

Banegården i Aigle er et af de meget interessante steder i Schweiz. Her kører der ikke mindre end tre interessante lokalbaner væk fra Rhone dalens hovedjernbane. Alle banerne er smalsporede med 1000 mm. Og alligevel er de temmelig forskellige.
De er blevet sammenlagt for nogle år siden og banegården i Aigle blev ombygget i den sammenhæng.


I modsætning til de to andre lokalbaner med smalspor fra Aigle, så starter Leysin banen med at køre mod nord over banegårdspladsen.

Og lige udenfor Aigle så skal toget vende retning i depotet lige efter krydsning af floden.


Et herligt sted med skønne bygninger og gammelt jernbane materiel. Banen åbnede i år 1900.

De to andre baner har automatisk betjening af sporskifter. Men ikke hér. Personalet er ude og betjene alle sporskifter.


Kort efter depotet stiger banen med 23%, og bortset fra ved krydsningen i skoven, så stiger banen brat hele vejen. Banen benytter sig af tandstænger af typen apt, dvs. med to lidt forskudte tandstænger.


Samme sted.

Station Vermont, hvor der bliver bebygget og åbent.

Leysin har sin hovedbanegård i Feydey, men banen er ikke slut hér, siden 1915 kører den ind i en tunnel, svinger 180 grader får den slutter lidt højere oppe af bjerget.

Den slutter heroppe ved Grand Hotel, som blev bygget som hotellets private banegård. Hotellet var et luksus tuberkulose sanatorium, og i 1961 (da antibiotika mod tuberkulose heldigvis var kommet i brug) gradvist ombygget til amerikansk skole.

Sådan en skolegang er ikke forundt alle og enhver. Det er toppen af toppen, der sender deres børn herhen. Med en årlig skoleafgift på måske 70.000 CHF (knap en halv million), så må man også forvente nogen service til de 350 studerende.

Grand Hotel er virkelig et imponerende bygningskompleks. Foto fra LAS' hjemmeside.

Ganske forbavsende at en amerikansk skole hermed har egen meget diskret banegård, som sandt for dyden ikke var let at komme til, hvis man altså ikke var beboer med egen bro til banegården.

På dobbeltsporet et stykke fra Leysin nedad - det blev bygget i 1912.

Banen er udover tilbringer for turister også lokalbane, ligesom de to andre smalsporsbaner fra Aigle.

Og igen krydsning. Togene mødes kun hér, måske er der en højsæson køreplan om vinteren.

Rejsetips:
Man kan med fordel bo på camping i Aigle "Camping de Piscine", lige ved byens udendørs svømmeanlæg, og komfortabel afstand fra stationen og COOP.
Links:
Køreplaner mv.