Den tyske pavillon - Fields of Ideas

På mange måder mindede den tyske pavillon i Milano om den, vi så i Shanghai. Der var dog kommet mere styr på teknologierne, mere sammenhæng og pavillonen var alligevel et overflødighedshorn af formidling på en masse platforme, heraf mange interaktive.

>> Se pavillonens website

Man kunne gå en tur på taget og få et lille indblik i hvad selve pavillonen (nedenunder) handler om. Tagfladen er udført i træ og skal ligne et billede af tyske marker uden afgrøde. Soltræerne "vokser" nede i udstillingen og er en lodret forbindelse mellem gæsterne på taget og gæsterne i udstillingen.

Printede solceller anbragt mange steder. Denne type skulle - udover at være fleksibel i formen - også være bedre end tidligere generationer til at opsuge solens energi i mange vinkler.

Her ses panelerne indefra udstillingen. Der var sørget for god transperens mellem inde og ude.

Intro-forestilling: På en sjov facon bliver vi introduceret for nogle almindelige mennesker i Tyskland, som er blevet ildsjæle for bæredygtig fødevareproduktion og håndtering. De smed fødevarer på tværs af rummets oval og de kunne (i nogen grad) genkendes undervejs i pavillonens afsnit, hvor de var en slags virtuelle guider for gæsterne.

Man havde i indgangen modtaget et sammenklappeligt bølgepap stykke med en hvid overflade på den ene side. De kalder dem for "Seed boards". De små reflekterende klistermærker langs kanten viste videokameraet (med IR-lyskilde), hvilket sprog, man ønskede.

Inde i udstillingen prøver vi for første gang, hvad denne teknologi kan byde på. Vi står ved en "info-station", men kan også bruge pappet ved forskellige specifikke aktiviteter.

Tre gæster kan bruge deres seed board samtidig ved hver opstilling.

Her starter projektionen efter at have genkendt sproget, og allokerer nu en "plads" til denne gæst. Vi står ved en opstilling om Bodensøen. Bemærk at man nu opfordres til at køre pappet op og ned.

Nu er vi igang. Og har stoppet ved midterste af tre niveauer ved opstillingen, der repræsenterer en tidsperiode for genopretningen af søens naturlige liv. Her kan vi se en lille film med tekst, men specifik lyd kan vi ikke få. Der kan være lidt generel lyd nede i kabinettet.

Systemet er lavet af Milla & Partner, Stuttgart. Vi snakkede en del med en af deres folk, der var til stede, som hedder Thomas Frenzel. Kontaktoplysninger haves.

De små prikker holder også styr på pappets position, så billedet drejer med rundt, hvis du bevæger eller roterer pappet.

Hver gang, der er en arbejdsstation til seed boards, så er der en unit med projektor i loftet. Ved hver unit kan der betjenes op til tre gæster.

Udover at projicere ned til forskellige højder (og vi syntes også at der kunne stilles skarpt til hver enkelt), så er der et kamera og noget IR-lys, der hjælper med til at detektere sprog på hvert seed board.

Sådan havde de i dette tilfælde valgt at vise noget om dette projekt. Ved et samarbejde mellem Tyskland, Østrig og Schweiz er Bodensøen blevet ren igen. Det er der nogle norditalienske søer, der også kunne trænge til!

Der var blevet udvalgt en række projekter til temaerne: Vand, jord, biodiversitet og mad.

Nogle noget kiksede interaktive computerprogrammer krævede samspil med gæsten med "dimser", som skulle "styre musen" og opnå resultater. Som her, hvor man skal stimulere væksten af planternes rødde ved at vrikke med pladen på gulvet i et bestemt rytme (og ikke nødvendigvis bare give den gas). En af disse installationer virkede ikke (hvor man skulle puste til to plastik møllevinger).

Også nogle små dioramaer blev brugt. Det er vores utroligt tålmodige guide til venstre. Hun talte i øvrigt rimeligt dansk, og syntes det var dejligt, men også besværligt, at have en så interesseret og noget anarkistisk gruppe med rundt i mere end to timer.

Bemærk det lille trick med simple, runde forstørrelsesglas, der som en magnet tiltrækker gæsterne opmærksomhed på de detaljer, man har ønsket at fremhæve. Det trick skal sgu bruges noget mere!

Det var tankevækkende, at man havde valgt flere forskellige måder, at lave digital interaktion. Selv om det virkede som om at Seed Boards fungerede med gæsterne, havde man alligevel valgt andre teknikker nogle steder, blandet sammen med Seed Boards.

Her er der tale om nogle iPad agtige skærme. Så rør ved skærmen med fingrene!

og så handlede det om at bladre sig igennem nogle simple grafikker for at havne ved en enkelt pointe per skærm.

Soltræerne "groede" som nævnt i udstillingen. Hvis der nu var en gæst oppe på taget, så kunne gæsten deroppe holde på nogle elektroder på indhegningen deroppe og hjælpe til med at få spillet til at fungere i udstillingen. Man kunne snakke i tragten med vedkommende. Men man kunne også komme videre i spillet uden gæster deroppe. Det var sandelig relevant, for den gæst, vi prøvede at få til at hjælpe os, blev forskrækket og fortrak hurtigt!

En tidslinje om vintersnedække på den nordlige halvkugle fik også lidt hjælp fra en af Seed Board projektorerne. Men nu, hvor det er paraplyen, men tager fra holderen og folder ud og vender opad.

Også paraplyen havde små "knapper", der fortæller kameraet dens position. Altså dennegang ikke sprog, men bare position.

Ved at dreje paraplyen får man nye billeder frem ledsaget af det relevante årstal.

En kugle med simple illustrationer bruges til at fortælle en lille historie. Sad det godt nok fast, kunne det bruges i en kuglebane.

Vil du lytte til nogle lyde? Ja, meget var der ikke at hente, men det kunne jo godt have været noget mere substantielt. I al fald en sjov lyttestation, der var til at forstå meningen med. Meeeen, alligevel havde mand set sig nødsaget til denne forklaring:

Ak, ja. Folk kunne nok ikke af sig selv finde ud af at bruge lyttestationen, så et klistermærke måtte fremstilles.

Flere pavilloner havde versioner af Restaurant Joule, dvs. en interaktiv flerbruger arbejdsstation, hvor man kunne gå på opdagelse i facts omkring fødevarer. Disse er noget forstørrede.

En rfid-chip i kæmpe-ægget aflæses og resultatet projiceres over på sin papplade, som i dette har fået en lille holder, så man kan bruge sine hænder til noget andet.

Fødevarer kommer i store mængder og allevegne fra. Jagten på fødevarernes fakta fortsatte i naborummet i dobbelt højde (trappe op til næste etage til venstre for billedkanten).

Indkøbsvognene for oven kørte bare selv og viste billeder af forskellige, internationale fødevarer. De nederste betjente man selv.

Der var kun én selvbetjent indkøbsvogn per sektion. Ledninger trækkes bare ind og der må være nok ledningen inde bagved til at det altid vil virke.

Ovenpå i et væksthus miljø (heraf det kraftige gule lys) er der opskrifter at hente på, hvordan man selv kan oprette sin egen lille by-have til fødevarer.

Og selvfølgelig passede opskriften ind i pappet, så man kunne få en god suvenier med sig hjem.

Til slut var der et show. De havde fire hold af rapper-agtige kunstnere, som virkelig gav den gas med publikum. Folk skulle jo medvirke. Showet hedder "Be(e) active" og handler om by-bier. Men er først og fremmest bare et godt og glad show, som gjorde at sammen bare blev peppet gevandigt op.

To computerstyrede "bi-øjne" over hovedet på kunstnerne havde indvendige projektorer og skiftede billeder i takt med resten af effekterne i showet.

Gæsterne brugte deres pap til at lave lyde med (klaske, gnide på vaskebræt siden), og man skulle lave mundlyde koordineret af de to gutter.

Det var bare noget, der virkede. Folk var virkelig med og der opstod den form for fællesskabsfølelse, der følger af en "rigtig" koncert.

Bagefter kommer vi op i presselounchen og får lidt vådt og tørt til ganen og møder presseassistenten Till Deiniger. Vi fik en god snak om pavillonens tre års forberedelser, og hvilke evt. succesmål de havde. Vi har en del dokumentationsmateriale på skrift fra pressemapperne.