Sachsisk Schweiz fra Bad Schandau og vandreture herfra

Turen kan ikke pt gennemføres som grupperejse. Derfor lægger jeg mine anbefalinger åbent frem til individuelle vandrere. Hvis I vil anbefale Ruby Rejser at lave turen for bla jer, så ring eller skriv til Ruby Rejser. Jeg kunne godt tænke mig at lave den i uge 41, men her er godt hele året! Fotos er fra uge 42 i 2017, hvor vejret var virkelig pragtfuldt.

Vandreturene på turen er samlet i sværhedsgrad 3. Jeg har uddybet ved hver dags vandringer.

Vælg et hotel i byen, der passer jer. Jeg har prøvet Hotel Lindenhof, der var aldeles udmærket, fx med god restaurant, der kan levere halvpension og a la carte.

Vandreturene er baseret på medbragt frokost, der med fordel købes individuelt i supermarkedet lige ved siden af torvet. Er der lovet dårligt vejr, kan vi droppe medbragt mad, og spise indendørs.

Der skal lidt generel omtale, og det skal nævnes at denne tur er af sværhedsgrad 3. Hvad angår kondition opfordrer jeg til normal kondition. Godt fodtøj er nødvendigt!

Jeg lægger vægt på at turen bekvemt gøres uden fly. Det burde den anden tur også… Klimavenligt og rart. Priser for alle og enhver ligger på 40 Euro per vej København – Bad Schandau.

To af vandredagene bruger vi sporvognen fra bymidten. En dag en særlig lokal billet, der giver lokale tog og færger. En dag til Dresden med tog.

Fantastiske fotos, hvor det tydeligt fremgår hvorfor efteråret er flot omkring Bad Schandau, de relevante billeder starter lidt nede.

Dag et: Rutebus fra Ingerslevsgade kl. 8.30 via Rostock til Berlin. I godt vejr kan vi på dækket nyde den flotte indsejling til Rostock før bussen kører os til Berlin. Tog direkte til Bad Schandau, hvor der er spisevogn med. Over Elben med den lille færge og indkvartering på det fine hotel. Aftensmad kvart over otte.

Dag to: Med Kirnitchtalbahn, en gammel men fint vedligeholdt sporvogn, til endestationen Lichthenhainer Wasserfall. Vi går op til Kuhstall, som bliver vores første rigtige oplevelse med de utrolige Elb Sandstensformationer. Vi nyder vores medbragte frokost heroppe, og dernæst går vi videre mod Kleiner Winterberg og Idagrotten. Landskabet er ganske ubeskriveligt her, og er sine steder udfordrende for højdeskræk. Vi slutter nede i dalen i Beuthenfall, og kan tage et stoppested frem til Wasserfall og købe en forfriskning i den tradistionsrige kro her og gi’ os god tid. Med Kirnitchtalbahn tilbage til Bad Schandau, når det passer os.

5 timers vandring. Sværhedsgrad 3.

Dag tre: Så skal vi for alvor prøve kræfter med bjergene. Vi tager sporvognen til Nasser Grund og stiger op ad Wilde Hölle, der nok er turens mest udfordrende stigning til Carolafelsen. Snart får vi på højderyggen udsigter til Elben og går helt frem til toppen af Schrammstein. Der er undervejs metaltrapper og altid udhugget trin, så der er solidt fodfæste, og plads til hænderne. Vi går hjem til Bad Schandau via den lille by Ostrau, og løfter os ned de sidste højdemeter med den historiske udsigtselevator fra 1904.

5½ times vandring. Sværhedsgrad 3½.

Dag fire: Udflugt med tog til Dresden. Vi skal se nogle af de bevarede bygninger, den i 2005 genopførte Frauenkirche, skal se spor efter bombardementerne i 2. verdenskrig og opleve bydele fra DDR-tiden. Vi skal prøve at forstå hvad det var for et samfund, der udgjorde DDR frem til 1990. Vi skal bare være hjemme til spisetid i Bad Schandau.

Dag fem: Fridag. Mulighed for at udforske nærområdet til fods eller leje en cykel og tage på cykeltur langs Elben på Elbradweg. Du kan også tage toget til Dresden, hvis du fik smag for byen på turen i går. Eller brug dagen på Spa, Wellness og Swimmingpool i Bad Schandaus Toskana Therme. Middag på egen hånd.

Dag seks: Vi går lidt op i Kirnitztal og drejer op i den flotte slugt mod Altendorf. På en herlig sti går vi ned i Sebnitztal og skal holde frokost med medbragt mad oppe på Gossdorfer røverborg med god udsigt over dalen. Vi går nede i dalen via Gossdorf Hohlmühle til Ochelbaude.

De modige kan man hér leje udstyr og prøve en nem klippeklatring på Klettersteig Ochelbaude. Vi får en instruktion, før vi går i gang, og det minder således meget om de populære trætop klatringer, man kan prøve mange steder i Danmark.

Vi går hjem vi Rathmannsdorf, hvor der er et flot udsigtspunkt og retur zigzag på stien til Bad Schandau.

4 timers vandring, sværhedsgrad 2 + bjergklatring.

Dag syv: Vi tager lokaltoget til Stadt Wehlen og går først lidt langs Elben og stiger opad til Bastei, som er det mest berømte udsigtspunkt knejsende højt over Elben. Man tror det er løgn, her er virkelig flot. Vi kan gå en tur i middelalderfæstningen fra 1300-tallet, hvor der var klemt en lille hold tropper ind på klippeafsatserne. Vi skal nu af en eventyrlig nedtur Schwedenlöcher til Amselgrund, og tillader vejret det, spiser vi vores medbragte mad ved bænkene langs Amselsee.

Så skal vi over Elben med trækfærgen til Kurort Rathen, og en station med lokaltoget til Königstein. Her går vi op til Pfaffenstein, der virkelig er et eventyr – endda med en beværtning mellem klipperne på toppen. Endnu en forrygende nedtur og retur til floden og tilbage en station til Bad Schandau. Så har vi virkelig også gjort Elb Sandstensbjergene godt!

6 timers vandring, sværhedsgrad 3½.

Dag otte: Hjemrejse og vi skal afsted lidt i otte. Med direkte tog med spisevogn til Berlin. Rutebus via Rostock til København, Ingerslevsgade, hvor vi er hjemme lidt efter kl. 19.


Kort: Nationalparkregion Sächsische Schweiz, Wanderkarte, Massstab 1:25.000, wetterfest.

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau

Bemærk at turene ikke nødvendigvis afvikles i den nævnte rækkefølge, og ikke alle passer til alle deltagerne!

Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let – Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel – Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel – Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende – Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende – Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid

Den angivne tid er den effektive vandretid, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau

De opgivne højdemeter er turens start- og slutpunkt samt dagens højeste punkt. Der vil derfor ofte forekomme flere stigninger og fald i løbet af dagen.

Jeg benytter Ruby Rejsers sværhedsgrader.

Se meget mere:

>> Links >> Fælles om camping i Schweiz
>> Vandreture, udstyr og transport >> Om Alperejser
>> Film & fotos >> Artikler