Filisur og vandreture herfra

Byen ligger 1.000 moh. Ikke ture herfra i 2018.

Filisur ligger mellem Davos og St. Mortiz (kanton Graubünden i det østlige Schweiz).

Filisur er i sig selv som by en lille perle i Schweiz. Byen er en intakt gammel by med huse i den særlige rhätishe byggestil, og sproget er blandet schweizertysk og rhetoromansk.

Byen rummer et supermarked og restauranter og banegården ligger centralt for vandreudflugter i hele kantonen.

Vi kan få vandreture på nordsiden af alperne; i Engadin og på alpernes sydside. Der er mulighed for en herlig top-bestigning og en gedigen pashøjde.

Det hele bliver bundet effektivt sammen af de dejlige tog, der giver helt særlige oplevelser inkl. åbne udflugtsvogne på Albula- og Berninabahn (Rhätische Bahn).

Alle ture starter i udgangspunktet fra stationen 8.50.

OBS: Viewranger skriver tilsyneladende alle længde og højde angivelser i fod, men når du henter til din telefon, så trylles der om til meter.

Oversigt over vandreture med udgangspunkt i Filisur
Dag nr. Beskrivelse Svær-heds-grad Vandring i timer God i godt vejr God i dårligt vejr
An-komst-dagen Slugten og engen
>> Se på ViewRanger
Dejlig tur først i skov siden på engen direkte til Filisur.
2 2 X X
1 Bjergene bag St. Moritz
>> Se på ViewRanger
Tog til St. Moritz. Med funicular og svævebane fra centrum til 3.000 meter høje Piz Nair, hvor vi bestiger toppen og nyder udsigten. Så lidt retur med svævebanen til mellemstationen Corvilglia, hvor vi går tur op til bjergsøen Lej Alv, hvor vi spiser vores medbragte frokost. Vi går ned i dalen ad blomstervejen og drikker kaffe i Marguns. Herfra ad det de kalder eventyrstien med uret rundt om bjerget og forbi tv-masten ned til sidste mellemstation Chantarella. Retur med funicular til St. Moritz og hjem med toget.
3 4 X -
2 Toptur til Munt Pers
>> Se på ViewRanger
Tog med skift i Samedan og Pontresina. Skifte til svævebanen i Bernina Diavolezza. Fra topstationen vandrer til toppen af Munt Pers, 3.207 meter. Lidt udfordrende - men utrolig flot tur. Medbragt frokost på toppen.
3-4 3 X -
3 Lago de Poschiavo og Bernina passet
>> Se på ViewRanger
Lang og afslappende heldagstur, hvor vi starter med Bernina Express over hele to pashøjder til Le Prese på den italienske sydspids af Schweiz.
Vi går 1 t. 5 min. langs østre bred, tager vores medbragte frokost og kan bade i Miralago. Med R-tog og med åben udflugtsvogn til Alp Grüm.
>> Se på ViewRanger
Vi går over Bernina passet til Ospizio Bernina 1 t. 40 min. Og hopper på Bernina Express hjem, den kører i retning af Davos.
2 3 X X
4 Højdevejen Arosa - Tschiertschen
>> Se på ViewRanger
Tog til Arosa via Chur, der kan være åben vogn med på sidste stykke. Opstigning via Maran, oplagt frokoststed ved Ober Prätschli (idyllisk sø med bademulighed) inden vi er helt oppe på plateauet. Kaffe ved Ochsenalp. Meget flot tur videre (2 t.) og en del nedad mod Tschiertschen, som er ren postkort-idyl. Postbus til Chur afg. 17.35 ank. 18.01 hvor toget lige er kørt. Sent hjemme.
2-3 6 X -
5 Den høje vej rundt om Palü søen
>> Se på ViewRanger
Tog til Alp Grüm hvorfra vi går den forbavsende og flotte højdevej til gletchersøen Lagh Caralin, hvor vi spiser vores medbragte mad. Ret stejlt ned til Palü søen og slutter med en stigning til Alp Grüm. Imponerende og temmelig ukendt tur! Toget fra Alp Grüm hjem.
3-4 5 X -
6 Pashøjden Fuorcla Crap Alv
>> Se på ViewRanger
Den store udfordring: Fra Spinas til Preda op over passet Fuorcla Crap Alv 2.466 meter. Ret stejlt op af bjergsiden indtil passet, og en masse landskabelige belønninger på vej ned - samt flere bademuligheder.
4 6 X -
Langs Albula-linjen
>> Se på ViewRanger
Nu har vi kørt her flere gange med tog, og så skal vi endelig gå der! Flot vandretur langs banen med de mange sløjfer mellem Preda og Bergün.
2-3 2t 15 m X X


Gode alternativer
Slugten og engen
>> Se på ViewRanger
Med toget til Davos Monstein, og gå tilbage i den flotte slugt via Wiesen Station hvor vi tager vores medbragte frokost. Herefter kan vi gentage første dags tur, men gerne med en smut op til borgruinen Greifenstein, og med brug af App kan vi opleve den gamle del af Filisur.
2-3 X X
Rhin slugten med de hvide klipper
>> Se på ViewRanger
Tog med skift i Reichenau. Vi går imellem Valendas-Sagogn og Versam-Safien. Meget flot og let vandretur i Europas Grand Canyon.
2 2 X X
Davos - panoramavejen
>> Se på ViewRanger
Vi snuser til denne mondæne naboby og tager bybussen til Parsenbahn. Med funicular mod Weissfluhjoch op til Mittelstation 2.219 m. Evt. nyder vi også udsigten fra Weissfluhjoch (men selve toppen er ikke så interessant). Vi starter opad Panoramavejen og går mod øst til Parsenhütte 2.200 m (frokost). Retur, men vi vælger den lidt lavere vej sidste halvdel, der løber flot på den stejle bjergside retur til Mittelstation.
2 X -
Davos - slugten til Klosters
>> Se på ViewRanger
Halvdagstur: Togskifte i Davos. Vandre fra Laret - Klosters. Vi starter ved en køn sø med bademuligheder. Idyllisk og ned ad bakke gennem slugt. Pas på: Kun lokal-tog holder i Davos Laret! Ellers med bus nr. 1 fra Postplatz til Landhaus Laret. Kort.
X X Davos og Klosters


Kort: Bergün/Bravuogn 1:50.000, Bundesamt für Landestopographis, 258T
St. Mortitz Bernina, zusammensetzung 1:25.000, Bundesamt für Landestopographis, 2521
Davos-Arosa, Wanderkarte, 1:60.000, Kümmerly+Frey, 13

Læs mere om de baner, vi benytter i området:
Rhätishe Bahn (omkring Chur og Filisur)
Rhätishe Bahn (Bernina Bahn)

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau

Bemærk at turene ikke nødvendigvis afvikles i den nævnte rækkefølge, og ikke alle passer til alle deltagerne!

Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let – Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel – Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel – Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende – Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende – Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid

Den angivne tid er den effektive vandretid, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau

De opgivne højdemeter er turens start- og slutpunkt samt dagens højeste punkt. Der vil derfor ofte forekomme flere stigninger og fald i løbet af dagen.

Jeg benytter Ruby Rejsers sværhedsgrader.

Se meget mere:

>> Links >> Fælles om camping i Schweiz
>> Vandreture, udstyr og transport >> Om Alperejser
>> Film & fotos >> Artikler