Grindelwald og vandreture herfra
Turen gennemføres i dagene 5. til 12. juli 2018. Turen er udsolgt.

Grindelwald ligger 1.034 moh. og ligger i Kanton Berner Oberland i det centrale Schweiz.

På denne vandrerejse har vi fast bopæl lige midt i et af de herligste og mest varierede vandreområder i Schweiz. Vi bor i ferielejligheder tæt på Eigers berømte og berygtede nordside, i udkanten af den pulserende ferieby Grindelwald.

Specielt for denne placering er, at nogle af vandreturene starter og slutter i selve byen og at der er ret kort med svævebaner og tandhjulsbaner til de højt beliggende vandrestier.

Området er domineret af de tre ikoniske bjerge Eiger, Mönch og Jungfrau og med vandreterræn fra 1.000 til 3.650 meter over havet. Den højeste på en sikret gletcher-vandretur.

I 2018 gennemføres vandrerejsen sammen med en gruppe blinde og svagsynede med hjælpere. Vi inviterer hermed nogle ekstra deltagere. Turen vil være præget af lidt mindre svære stigninger og fald end ellers, og vægt på mere varierede sanseindtryk: Vi nyder lyde, dufte, smage og sætter hænderne på. Men også med gode fysiske vandre-kvaliteter. Udsigterne vil være præget af kontrastrige synsindtryk til glæde for synsrester blandt de svagsynede.

Erfaringen er, at turens normalseende vil få en helt ekstraordinær oplevelse, og turen er velegnet for familier med børn fra 8 år. Vil du deltage, så henvend dig til Ruby Rejser, og vær forberedt på at der skal findes en ferielejlighed til dig/jer - eller I vil tage telt med og overnatte i telt lige ved siden af ferielejlighederne! Det er absolut en udmærket mulighed.

Bemærk at turen både gennemføres med fly til Zürich, eller med tog til Zürich.

Vandreturene er opdelt på dage, som er den plan, jeg forsøger at gennemføre. Der er skitseret en standard-udgave for vandrere, og en udgave for vandrere med svagsyn/blinde med hjælpere og andre gæster.

Dag nr. Beskrivelse både for svagsynstur og standardtur
I 2018 bliver det svagsynsturen, vi tager!
Svær-heds-grad Vandring i timer for standard udgaven God i godt vejr God i dårligt vejr
1
5.7.
Vi går ned til Mettenberg, op til Marmorbruch, et sug i maven på broen over Gletcherschlucht og retur via Halten.

2 X X
2
6.7.
Tschuggen og Eigergletcher (svagsynstur)
Med svævebanen fra Grindelwald til Männlichen 2.229 moh. Vi går først til toppen. Dernæst let vandresti mod Kleine Scheidegg 2.061 m. med forrygende panorama undervejs. Vi kigger efter stenbukke på bjerget Tschuggen. Videre via Kleine Scheidegg op til den blå sø Fallboden. Medbragt mad et sted undervejs. Vi ender med kaffe ved Eigergletscher 2.320 m. før vi går tilbage til Kleine Scheidegg og tager toget hjem.

Tschuggen og Eigertrail (standard-udgave)
Med svævebanen fra Grindelwald til Männlichen 2.229 moh. Vi går først til toppen. Dernæst let vandresti mod Kleine Scheidegg 2.061 m. med forrygende panorama undervejs. Vi kigger efter stenbukke på bjerget Tschuggen. Videre via Kleine Scheidegg op til den blå sø Fallboden. Medbragt mad et sted undervejs. Vi går op til Eigergletscher 2.320 m., og derfra går de bedst gående vidre ad panoramastien Eigertrail og går helt til Alpigel. Eiger Nordwand, vi går nedenunder, er fuld af dramatiske historier. Se filmen om førstebestigningen i 1936 som forberedelse (wikipedia eller imdb).
Erfaringsmæssig en lidt lang tur og nogle kan evt. vende om ved Eigergletcher. Tog hjem fra Kleine Scheidegg eller Alpiglen.

2 og 3 3 eller 6 X X
3
7.7.
Svimlende højder og dramatiske gletchere (svagsynstur)
Svævebanen fra Grindelwald til Pfingstegg 1.392 moh. Vandring opad i den forrygende dal på klatrestien mod Schreckhorn til hytten Bäregg i 1.650 m. Frokost i terrænet lige inden hytten. Kaffe i hytten.
Retur til Grindelwald, men vi går hele vejen ned, drejer før Milchbach, så stien ikke er så stejl.

Svimlende højder og dramatiske gletchere (standard-udgave)
Svævebanen fra Grindelwald til Pfingstegg 1.392 moh. Vandring opad i den forrygende dal på klatrestien mod Schreckhorn via hytten Bäregg i 1.650 m. med flot, flot udsigt. Videre af lidt vanskelig sti mod Schreckhorn-hytten til udsigtspunktet Bärnisegg, hvor man også kan se gletcheren Under Ischmeer. Herude nyder vi vores medbragte mad. Stor oplevelse! Kaffe i hytten på vej hjem. Og retur med svævebanen igen.

3-4 6 X X
4
8.7.
Dalen med de mange vandfald (svagsynstur)
Med toget over Kleine Scheidegg (togskifte) til Lauterbrunnen. Vandre til Staubachfalle, som man kan gå helt ind til. Videre ad dalbunden (et sted spiser vi vores medbragte mad) til Trümmelbach (restaurant) hvor man mod en afgift kommer ind i de helt utrolige huler og sprækker, hvor gletcherfloderne især efter sidste istid gnavede i klippen. Retur med postbus til Lauterbrunnen, tid på egen hånd fx på Brienzersee.

Brienzer Rothorn (standard-udgave)
Afslapningsdag. Med toget fra Grindelwald til Interlaken Ost. Videre med tog til Brienz. Skift til tandhjuls-damptog til Rothorn 2.266. Utrolig flot tur. Kort gå-tur op til toppen. Mulighed for at se stenbukke. Mens I er på toppen arrangerer Poul frokost på svævebanens tag. Så skal vi ned og bade i Brienzer See. Og tager damphjulfærgen "Lötchberg" på Brienzer See til Interlaken Ost. Herfra tager vi toget hjem.

2 ½ X X
5
9.7.
Jungfraujoch og over isen til Mönchhytten (begge udgaver)
Vi tager toget til Kleine Scheidegg og skifter til Jungfraubahn. Stop og udsigter på vejen op gennem bjerget. Vi ender i Jungfraujoch 3.475 moh kaldet "Top of Europe". Vi går op på udsigtstårnet Sphinx i 3.573 m. Så spiser vi vores medbragte mad på gletcheren og går herefter over gletcheren opad til den betjente Mönchjoch hytte 3.629 m. Hårdt op ad bakke i den tynde luft. Forfriskninger heroppe, og så er det meget lettere at gå samme vej tilbage.

X -
6
10.7.
Grosse Scheidegg - Bachsee - First (svagsynstur)
Med postbus til Grosse Scheidegg. Langs de græssende køer går vi ad højdevejen og lige inden First spiser vi vores medbragte mad. Forbi First og til dejlige Bachsee, der giver os mulighed for et frisk bad. Så retur til svævebanens topstation i First (2.167 m). Svævebanen fører os retur til Grindelwald centrum.

Superturen Schynige Platte til First (standard-udgave)
Med toget fra Grindelwald til Wilderswil. Tandhjulsbanen op til udsigtspunktet Schynige Platte (2.067 moh). Lang og utrolig flot tur med rimelige stigninger og fald, dog mere op end ned. Først op til 2.230 m under Loucherhorn, videre til Sägistal (madbragt mad). Videre til den bemandede hytte Männdlenen i 2.344 m. (kaffe). Videre opad, og man kan nu vælge at følge ruten helt op til Faulhorns top (bemandet hytte i 2.680 m.) eller gå forbi og spare ½ t. Så starter nedturen mod Bachsee 2.265 m. der rummer en mulighed for et frisk bad i den lille sø, og denne fantastiske vandretur slutter ved svævebanens topstation i First (2.167 m). Svævebanen fører os retur til Grindelwald centrum.

3 7½ inkl. Faulhorn

ellers 6½

X -
7
11.7.
First - Busalpe (svagsynstur)
Med svævebanen op til First, herfra stejlt og langsomt ned til Bachläger. Videre til Waldspitz og herefter i meget vekslende terræn og blandet skov til et flot frokoststed i skoven. Dernæst til Fleesch, hvor det stiger langstrakt opad til 2189 meter. Flotte bække til sidst og vi ender i Busalp, hvor vi tager postbussen med det flertonede horn hjem til Grindelwald.

James Bond bjerget Schilthorn (standard-udgave)
Med tog fra Grindelwald via Zweilötschinen til Lauterbrunnen. Bus til Shilthornbahn. Op med svævebanen helt til toppen 2.970 moh. Heroppe er der en roterende restaurant Piz Gloria, som er kendt fra James Bond filmen On Her Majesty's Secret Service fra 1969. I godt vejr enestående udsigt. Nu skal der gåes ned! Vi går på klippe, sikret med wirer, ned til søen Grauseeli i 2.511 m. Hernede medbragt frokost og en kold bademulighed. Nu af stejl, smal sti ned og til højre mod Oberen Wasenegg. Af smuk og let gratvandring til Unteren Wasenegg 2.155 m., videre til Schiltalp (kaffe og hjemmelavede kager), slutter ved Almendhubel 1.907 m. (en øl?). En dag med de mest forrygende panoramer. Slutter med funicular til Mürren, tog og svævebane til Lauterbrunnen og hjem med vores "normale" tog til Grindelwald.

4 X -
8
12.7.
Gletcher-schlucht
Der er kun 1 km behagelig vandring til en stor attraktion, nemlig den dybe og dramatiske slugt, som smeltevandet fra de store gletchere har skåret i bjerget. En helt overrumplende oplevelse.

2 3 X X

Til svagsynsturen skal vi bruge et Jungfraupass til seks sammenhængede dage for 190 CHF samt 61 CHF som supplement til Jungfraujoch.

Til standard-udgaven skal vi bruge det noget dyrere Regionalpass til seks sammenhængende dage for 310 CHF. Dertil kommer 61 CHF til Jungfraujoch og tillæg til Schilthorn. Merprisen fra det første pas skyldes reduktioner på Schilthorn og fri adgang til Brienzer Rothorn (super attraktioner for seende gæster).

Børn 6-16 år Juniorcard 30 SCF giver med to forældre gratis rejser i et år - uanset hvilket pas de voksne benytter.

Kort: Wanderkarte Jungfrau Region Zusammensetzung 1:50.000

Læs mere om de baner, vi benytter i området:
Bergbahn Lauterbrunnen-Mürren
Berner Oberland Bahn (BOB)
Brienz Rothorn Bahn
Jungfraubahn (JB)
Schynige Platte Bahn
Wengernalp Bahn (WAB)

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau

Bemærk at turene ikke nødvendigvis afvikles i den nævnte rækkefølge, og ikke alle passer til alle deltagerne!

Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let – Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel – Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel – Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende – Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende – Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid

Den angivne tid er den effektive vandretid, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau

De opgivne højdemeter er turens start- og slutpunkt samt dagens højeste punkt. Der vil derfor ofte forekomme flere stigninger og fald i løbet af dagen.

Jeg benytter Ruby Rejsers sværhedsgrader.