Täsch og vandreture herfra
Oversigten opdateres hvert år på Ruby Rejsers hjemmeside. Mest opdateret hér!

Byen ligger i 1.438 moh.

(Täsch ligger lige ved Zermatt i kanton Wallis i det vestlige Schweiz)

Täsch er naboby til Zermatt. Selve Täsch bærer stadig præg af en oprindelig landsby, selv om den ligger så tæt ved den mondæne ferieby Zermatt. Täsch ligger centralt for de mange vandreudflugter og rummer supermarked og restauranter. Der er en overraskende stor banegård, det skyldes, at al kørsel med bil og bus stopper i Täsch, og alle skal videre til Zermatt med tog herfra.

Området er et Mekka for vandre-turister. Der er masser af gode udflugtsmuligheder i vel nok det flotteste alpe terræn, der findes, bl.a. i nærheden af Matterhorn.

OBS: Viewranger skriver tilsyneladende alle længde og højde angivelser i fod, men når du henter til din telefon, så trylles der om til meter.

Dag nr. Beskrivelse Svær-heds-grad Vandring i timer God i godt vejr God i dårligt vejr
1 Intro-tur
Vi går en tur i byen.
2 1 X X
2 Schmutt - første blik af Matterhorn
>> Se på ViewRanger
Vi går op gennem dalen via Zermatt og danner os et første overblik over denne kønne by. Vi køber ind til frokostmad. Vi ser Matterhorn og går op mod den idylliske lille by Schmutt. Inden vi når byen spiser vi vores medbragte mad.
Så skal vi have velfortjent kaffe i Schmutts bykerne, se kirken, og returnerer til Zermatt af en lidt højereliggende sti.
Vi tager toget hjem til Täsch.
2 5 X X
3 På hylden fra Täschalp til Zermatt
>> Se på ViewRanger
Med minibus fra Täsch ad utallige hårdnålesving til idylliske Täschalp i 2.190 moh. Vi går samlet fra p-pladsen af Europa-stien mod Zermatt. Vi går næsten vandret og kort efter kommer vi ud i hoveddalen (Mattertal) og ser ligefrem mod Matterhorn. Flot klippeparti og god sti.

Vi går ret frem indtil vi finder et sted til at spise vores medbragte frokost i det grønne. Vi er i et øde terræn hvor hjorte, gemser og stenbukke hører hjemme.

Så ser vi flaget, der vejer i Tufteren, hvor der serveres kaffe og hjemmebag. Så skal vi nedad i skoven via Tiefenmatten og havner nede i Zermatt by. Vi tager toget hjem.

3 X X
4 Højdevejen fra Jungen til Moosalp
>> Se på ViewRanger
Vi starter dagen med en kort togtur til St. Niklaus. Herfra skal vi op i højden med en lille svævebane, der går til Jungen 1.955 moh. Vi vandrer nu på højdevejen, anlagt i 1978 langs den stejle bjergside, opad mod 2.190 moh. Så nedad, og efter at have krydset Embdbach kommer vi forbi flere fine kilder, inden vi når til dagens frokoststed. Et skønt sted med fantastisk udsigt, hvor vi nyder vores medbragte mad. Efter frokost vandrer vi videre ad græsgange med køer og langs akvadukter til landsbyen Moosalp, hvor der kan købes forfriskninger. Vi skal nu videre med postbussen ad forrygende snoet vej ned til Stalden. En tur hvor vi for første gang bliver introduceret til det berømte flertonede horn, postbusserne bruger i de snævre sving.
Fra Stalden tager vi toget tilbage til Täsch.
5 X X
5 Fridag, mulighed for denne udflugt:
Kleine Matterhorn
I dag har vi en fridag, hvor man selv bestemmer hvad dagen skal byde på. Det er muligt at udforske Zermatt og andre steder i nærheden.

Er der interesse for det, kan nogen af os tage op på Kleine Matterhorn. Denne tur er ikke inkluderet i rejsen men alt efter lysten, så er den virkelig en flot tur.

Liftene starter i Zermatt 1.620 moh og fragter os til den utrolige top af Kleine Matterhorn i 3.883 moh. Luften er meget tynd heroppe! Og udsigten er svær at slå.

Efter besøget til toppen tager vi svævebanen retur til mellemstationen Trockener Steg, hvor vi efter en kort opstigning finder et flot sted med udsigt og nyder vores medbragte mad eller spiser ved den betjente hytte.

Der er en række gode varianter for vandringer ned til Zermatt.

Vi har denne dag ikke aftensmad på vores hotel.
2 X -
6 Gornergrat - Sunnegga
>> Se på ViewRanger
Vi starter dagen med at tage toget videre op i dalen til Zermatt. Herfra tager vi den utrolige tandhjulsbane op til Gornergrat 3.090 moh. Herfra vandrer vi videre helt til tops, hvor vi har den mest imponerende udsigt over Monte Rosa massivet. Bedre bliver det ikke i Alperne! Så vender vi næsen mod Matterhorn, der måske endnu ikke har fået skyer omkring toppen. Vi vandrer nu via Riffelsee, hvor vi spiser vores medbragte mad. Dernæst forbi Riffelberg mod Grüensee, hvor der er mulighed for at bade, hvis man kan lide et køligt bad. Igen har vi et helt fantastisk syn tilbage til Matterhorn.
Vi slutter dagen i Sunnegga 2.288 moh, hvor vi tager funicularen (kaldet "metroen") ned til Zermatt.
3 X -
7 Højdevejen Sass Grund - Gspon
>> Se på ViewRanger
Vi starter dagen med en tur til Saas-dalen, der er nabodalen til Mattertal. Vi skal med tog og bus fra Täsch frem til byen Sass Grund. Herfra tager vi svævebanen op til Kreuzboden 2.400 moh. Herfra har vi ugens længste, men utrolig smukke vandring foran os. Vi starter ad en flot sti til udsigtspunktet Hannig. Videre mod nord ad en klippefyldt sti til Grübesee og herfra videre i lærkeskov til Siwibodu. Igen en helt fantastisk udsigt. Det næste stykke byder på en mere dramatisk natur frem til Alp Schwarzswald, hvor vi har mulighed for at holde en kaffepause. Forbi den gamle vandledning (Suonen) kommer vi til et lille kapel og til den idylliske landsby Finilu. Vi slutter dagen i Gspon, hvor den stemningsfulde svævebane tager os ned til Staldenried og Stalden. Herfra tager vi toget tilbage til Täsch.
6 X -
8 Vi kan nå at hoppe i badesøen. Ellers bare hjemrejse.

1 2 X X
- Alternativ til en af dagene, hvis vejret bliver lidt dårligt:

Langs Lötschberg Bahn på solsiden
>> Se på ViewRanger
Vi tager toget ned gennem dalen Mattertal til byen Brig, hvor vi skifter til regionalttog nordpå og står af kort efter i Hohnten. Herfra vandrer vi tilbage langs banen i et meget flot terræn med udsigt over Rhone-dalen. Vi passerer flere fine frokostmuligheder undervejs og finder et godt sted at nyde vores mad. Vi vandrer ad gammelt rute for anlægsbane med tunneler og langs fungerende og åbne akvadukter. Vi slutter turen af med lidt stigning i Ausserberg, hvor vi tager toget eller bussen retur til Täsch.
2-3 X X


Gode alternativer
Grächen - Herbriggen
Med toget til St. Niklaus. Med postbus op til Grächen 1.619 moh. Meget idyllisk vandring med udsigt frem til Nadelhorm 4.327 m og over dalen til Weisshorn 4.506 m. Lidt opad bakke gennem skoven op til vandingskanal, som vi går langs. Medbragt mad i Schallbettu (1.685 m) tæt ved Riedbach. Så bliver bjerget lidt mere barskt og stien sværere. Vi skal ned ad bjerget og lige frem til Untere Tal flüe af ny-anlagt sti åbnet 2013. Videre frem til Herbriggen. Hernede er der en hyggelig lokal café, hvis vi skal vente på toget hjem.
3 4 X X
Gspon - Alpe Schwarzwald
Med toget til Stalden. Med svævebanen via Staldenried til Gspon. Svævebanen hér er nok alle modelbyggeres forbillede! Let vandring lidt opad mod Finilu, tv. af stejl sti op til det hvide kapel. Nu i skoven, et sted med trapper op og ned og langs gl. vandledning over flere dramatiske skred og stenbunker frem til hytten, hvor der serveres drikkevarer. Få den gamle mand til at tænde op i grillen til medbragt grill-mad. Og samme vej hjem.
3 X -

Kort: Vanderkart Matterhorn Mischabel Zusammensetzung 1:50.000, Bundesamt für Landestopografie, 5006

Der er kommet en byvandring i Zermatt mandage kl. 16.30, som måske er interessant.

Læs mere om de baner, vi benytter i området:
Gornergrat Bahn
Matterhorn Gotthard Bahn (vest)

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau

Bemærk at turene ikke nødvendigvis afvikles i den nævnte rækkefølge, og ikke alle passer til alle deltagerne!

Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let – Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel – Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel – Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende – Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende – Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid

Den angivne tid er den effektive vandretid, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau

De opgivne højdemeter er turens start- og slutpunkt samt dagens højeste punkt. Der vil derfor ofte forekomme flere stigninger og fald i løbet af dagen.

Jeg benytter Ruby Rejsers sværhedsgrader.

Se meget mere:

>> Links >> Fælles om camping i Schweiz
>> Vandreture, udstyr og transport >> Om Alperejser
>> Film & fotos >> Artikler