Ahlbergbahn

Besøgt d. 30. april 2008

Banen blev færdig i 1884 og var en af de sidste større alpebaneprojekter. Den forbinder Østrigs baner med Schweiz og det syd-vestlige Tyskland. Derfor ser man materiel fra både SBB, DB og ÖBB på banen.
Det er i al væsentlighed en enkeltsporet strækning, der dog har dobbeltspor i den 10,6 km lange pastunnel mellem St. Anton og Langen. Der har været en del fornyelser på banen, så linieføringen er ændret en del steder mest af hensyn til lavinefare. Især vestrampen er stejl, 31 promille, mens østrampen er lidt mindre stejl, nemlig 26 promille. De tunge tog bliver forsynet med ekstra lokomotiver i Landeck, der kører med til Bludenz og vise versa. Godtogene får måske både en ekstra maskine i front og en maskine bagerst. Passagertog på mere end 10 vogne får også en skubber sat på. Det er efter min erfaring i Europa en meget usædvanlig ting at passagertog idag får ekstra maskinkraft på over en pashøjde.
Det helt oplagte sted at fotografere jernbanen er ved Trisanna broen over floden (og dalen) af samme navn. Broen ligger lige nedenfor Burg Wiesberg og er meget yndig. Fotovinkler er der mange af, her fra en meget bekvem position sydøst for broen. Det er dog svært at få baggrundsbjergene pæne med på billedet, selv om vejret denne dag egentlig var rigtig fint.
Tysk ICE-tog fra Innsbruck til Lindau er på vej opad østrampen.
Orientekspressen har iøvrigt i en lang årrække kørt tog fra Paris via Wien til Balkan via Arlberg, og man kan i Microsoft Train Simulator selv køre sådan et tog op over Arlberg...

14 vogne var der på dette EC-tog fra Basel, via Zurich til Wien nedad østrampen. Herunder en schweizisk 1. klasse panoramavogn kendt fra Gotthard-togene.
Pas på, der kører ikke enormt mange tog, så hav på forhånd styr på køreplanen, når du tilrettelægger et fotostop ved broen.

Bagerst er der som ekstra-maskine sat en type 1044, som ordinær togmaskine løber der en type 1116 (Taurus).

Landsbyen Tobadil er udgangspunkt for observationer ved Trisanna broen. Man kommer med bus fra Landeck-Zams banegård ind til Landeck Zentrum. Busskifte til bus 8442, sig til chaufføren at du vil gå ned til broen, så bliver du sat af lige efter kirken. Følg så vejen skråt frem og ned indtil du efter nogle serpentinersving ser borgen og broen.

Togene holder ikke på strækningen iøvrigt, kun i St. Anton og i Langen. Og herfra er der ikke nogle oplagte foto-chancer i fornuftig afstand.

I St. Anton er banen dels ny-lagt og dels helt forklædt under en afdækning (så er der blevet plads til en omfartsvej). Jeg nyder udsigten til stationen oppe fra en skibakke. Den originale tunnelportal er blevet flyttet ned til skråningen vest for den ny og anonyme station.