Lyset og synet -> Blændende tage

Blændende tage

Det kan sagtens lykkes at genere sin nabo med lys.

Der er flere eksempler på dette, men der er faldet dom i en sag om et glaseret i Lystrup udenfor Århus i efteråret 2010, se omtalen i Bolius, Boligejernes Videncenter.

Glaserede tegltage er blevet meget populære, især for nogle år siden. De lægges på huse, der ikke er bygget til den slags tage. Én ting er, om de er kønne at se på og passer på det gamle hus. En anden sag er at de kan gøre livet surt fra naboen. Sådan gik det i Århus i denne sag.

Med i bevisførelsen var en video fra den generede nabo, hvorfra nedenstående billede stammer.


Glaserede tage har en høj glans, dvs. at de reflekterer solskivens lys vældig godt, næsten som var det et spejl. Men lyset falder i striber, hvilket ikke gør det særlig meget rarere. Når man bevæger sig så blinker spejlingen meget generende.

Hvorfor kommer sådanne spejlinger?

Tegningen viser en højt placeret sol, der står i syd. Dvs. spejlingen må altid være fra husets nordvendte tag. Og alt efter tagets hældning og størrelse, samt naboens placering (terrasse, vinduer), så kan det være galt meget store dele af året og i lang tid hver dag.

Når man står på terrassen på tegningen har man selv solens naturlige lys ind ovenfra, men fra en lav vinkel en ekstra sol. Det lave lys er svært at gardere sig imod, det véd bilister, når de kører imod en lav sol morgen eller aften. Det går lige ind i øjnene, og er ikke kun generende - men også skadeligt for øjet, når vi véd at man ikke skal se direkte ind i solen.

Bemærk, at hvis der monteres solfanger eller solcellepaneler på den sydvendte del af taget - og disse overflader er særdeles blanke (høj glans) - så opstår der ikke tilsvarende problemer, hvis ikke der skulle være en etage-ejendom i de udsatte vinkler. Godt for den vedvarende energi!

Blændinger med lys fra naboen kommer fra
  • Glaserede tage
  • Solpaneler
  • Tyveri-spots

De sidste er selvfølgelig et aften/nat fænomen. Kraftige halogenspots monteres under tagudhænget og aktiveres med en passiv infrarød sensor (PIR). Lyset skinner væk fra huset for at oplyse haven. Men hvem får evt. lyset lige i hovedet? Naboen! Og i det fleste tilfælde er det såmænd en kat eller ræv, der aktiverer tyveri-lyset.