Children Park - et guidet lege/lære forløb

Et tema-område var for små børn. De skulle opleve deres sanser og deres krop. Måske kom det hele til mere at ligne lidt af en logistisk øvelse med små rygsække, der skulle af og på, og børn der skulle tie stille på de rigtige tidspunkter. Men det skal ikke fratage området de kvaliteter, det utvivlsomt har.

Syv pavilloner og en pause i hjørnet med toiletter og skifterum. Og væk fra resten af EXPO-byen, så det var trygt og godt. Og alle var velkomne, selv om skole- og børnehave grupper sikkert havde aftalte tidspunkter. Der kom familiegrupper ind i mellem, og det gik faktisk godt. Selv jeg blev budt velkommen! Stor ros til den venlige logistik, der blev iagttaget.

Temaerne var: Hørelsen/lyde. Vand og planter. Vægt og tal. Bevægelse og symmetrier. Bevægelse og kraft. Ønsker til fremtiden. Krop og balance.

Her henter en flok børn tragte, som er proppet til, så de på glimrende vis fungerer som opsamlings beholdere til vand.

På signal begynder "loftet" at dryppe og man må rundt og lede efter de gode steder, hvor der kommer meget vand, der ikke må gå til spilde.

Og på signal af guiden (der ligesom "bor" i området) så skal vandet leveres tilbage. Vandets cyklus kan understreges på en pædagogisk facon!

For nu kan vandet bruges til at vande planterne med og det giver dejlig kølighed!

Vægt og tal. En fin aktivitet fordelt i tre etaper - man kunne sådan set starte alle steder og bevæge sig mod uret rundt til de tre (tilsyneladende ens) arbejdsområder. Sæt jer på vejecellen og se, hvad I vejer til sammen.

Hvormange dyr ville veje det samme? Software sikre, at det altid er et helt antal dyr, der dukker op.

Og som bonus får man hvert sted en ekstra lille film med noget om cyklusser i naturen. Fx fra frø til ny plante.

Foran hver skærm en ny vinkling af historien, men altid startende med vægten af børnene, der falder til ro efter lidt tid, og så starter begivenhederne. Denne start må være lidt "opførsels"-afhængig. De italienske børn kunne man godt kommandere til at sidde passende stille, så vejecellen kunne falde til ro. Men det kunne selvfølgelig efterjusteres i software, hvis det var et problem.

Interaktive vægge (og gulv). Væg-installationerne var meget vellykkede med nogle stiliserede og fantasifulde træer, hvorpå der voksede grene, når man bevægede sig, men der røg også grene af, så holdt man sig ikke igang, så døede træet alt mens grenene faldt til jorden. To af gangen fik det til at virker rigtig fint.

Dagslyset blev holdt ude med simple forhæng. Man samledes udenfor, og når der var orden på troppernes rygsække og rækker, så gik man ind.

Musik og springvand og cykler. Samtidighed gav musik, og en masse bøvl med børn, der ville have andre cykler og startede for tidligt eller ikke stoppede, når der blev sagt stop. Men børnene havde en fest uanset hvad. For hvem vil ikke gerne røre sig og cykle - og få et springvand til at springe, når man cykler?

Mange slags typer og størrelser af cykler fungerede rigtigt fint. Endda tre-hjulede små og to kørestolsbruger-cykler! (se den forreste, hvor det er med hænderne, man skal køre)

De søde børn forsøgte deres bedste at følge instruktionerne. Svært at gøre dette, så musikken kan starte på fælles kommando. Fjernbetjeningen kunne måske have været brugt smartere?

Plade for egerne, så fingrene ikke kommer i klemme. Og simpel magnetsensor, der passer til alle køretøjer.

Ønskedam med kugler, der først skal fiskes op.

Klassisk med magneter. Virkede glimrende - og en glad pige henter sin kugle helt selv!
Personalet var nogen gange lidt for hjælpsomme - og overtog børnenes arbejde.

Så skiller vi kuglerne ad, og den seddel, der var i kuglen kommer i lommen. Det er et ønske til fremtiden, som et foregående barn har lavet. Gad vide om det også bliver fortalt derhjemme til far og mor i aften? Og så igang med at tegne og skrive et personligt ønske. Jeg ved ikke rigtig hvilken type ønsker, børnene blev instrueret i at lave.

Så ned i blæsebælgen med kuglen, efter at personalet har sikret sig, at de to kugleskaller er sat rigtig sammen, så kuglen er helt rund og vandtæt.

Vupti! Til stor glæde springer kuglen op midt i ønskebrønden. Og klasker ned til de andre kugler, klar til videre cirkulation senere på dagen.

Afslutning på en klatre-legeplads. Balance og teknik opøves. Men de store, stiliserede frugter er ikke gode, for til venstre for fotokanten er nogle store peberfrugter ingen af de små børn kan komme op på. De var helt uden skrammer. Men herhenne på den gule tomat er der kø og tængsel, for den opgave passer til de fleste børn i denne alder og størrelse.