Tur til Ghana, oktober 2007

En rejsegruppe fra Ghana Venskabsgrupperne rejste i 14 dage rundt i Ghana i en studie- og turist-tur.

God fornøjelse med nogle få af billederne:
Vi besøgte Wli vandfaldet i Volta Region op mod grænsen til Togo. Efter en dejlig spadseretur i skoven med mulighed for at studere mange tropiske afgrøder og vækster får man dette dejlige syn til det 150 m høje vandfald. Man kan bade i søen og forsigtigt bakke helt ned under de hårde stråler af vand.
De flyvende hunde holder til på klipperne til venstre for vandfaldet.

Vi passerer en lastvogn på den støvede landevej nordligst i Volta Region undervejs til Bimbilla og Yendi.

I Yendi fik hele rejseholdet sammen med medlemmer af ngo'en GDCA audiens hos den konstituerede dagomba konge i Yendi. Her er det Nina, der hilser på kongen.

En vigtig ting på turen var at besøge nogle konkrete resultater af det arbejde, som projekter støttet af Ghana Venskabsgrupperne udfører. Her besøger vi en Konkomba School for Life klasse. Konkombaerne lever som bønder længst væk, af vejen for de større og mere bofaste stammer. Her er vi sydvest for Yendi.

Der er dog også behov for School for Life klasser blandt den store stamme dagombaerne. Denne School for Life klasse øst for Yendi i en lille landsby har slet ikke noget hus, men holder eftermiddagsklasse i skyggen af et stort træ.

Vi fik lejlighed til at høre en del om dagombaernes historie i Yendi området. Og vi besigtigede nogle historiske landmærker. Her fremvises våben og slavelænker, brugt seneste gang sidst i 1800-tallet.

Et andet dansk støttet program er CLIP. Her er vi i Machiyili, en konkomba landsby syd for Sambu. Pumpen er nybygget og letter det daglige arbejde enormt meget. Både for drenge, piger og kvinder.

I Tamale blev vi inviteret til ceremoni i anledning af en begravelse. Det foregår med masser af dans, men også med skyderi med løst krudt. En kriger maser med sit gamle gevær ved begravelsen i Tamales centrum.

Så tog vi nordvest for Tamale til Dalun, hvor vi som så mange gange før er til modtagelse hos vores gamle bekendte, høvdningen i Dalun.

Nogen fra rejseholdet forlod det Danmark Seminar, vi deltog i i Dalun. Og tog såmænd på sejltur på White Volta floden ved Nawuni. I ugerne inden havde vandstanden været usædvanlig høj efter megen regn i Burkina Faso og i de to nordligeste regioner i Ghana. Nu var vandstanden tilbage til det normale for regntiden.

Pia, Nina og Poul tog næste dag på besøg i hekselandsbyen i Gambaga. Her hilser vi på lederen af landsbyen (Magazia) til venstre i billedet og tre andre ældre "hekse".

En anden kvinde, også beskyldt for hekseri, hilser på os sammen med sin evnesvage datter, har også fundet et nyt og mere fredeligt liv i hekselandsbyen.

Elefant (og vortesvin) i Mole nationalpark, Nordghana. Regntiden er ellers ikke det bedste tidspunkt for at se på dyr, der er spredt rundt i det store område.

Alligevel var vi heldige og fik en del dyr at se rundt omkring det dejlige hotel i Mole. Her hilser vi på en bavian med unge. Bavianerne holdt såmænd til i træerne rundt omkring hotellet.

Den gamle moske i Larabanga fra 1421. Det kræver en del vedligeholdelse at sikre, at bygningen af ler og tømmer kan blive stående.

Næste holdt er på Paradise Resort ved kratersøen Lake Busumtwie, syd for Kumasi.

Solopgang ved Lake Busumtwie med skyer over kraterranden efter en voldsom regn aftenen før. Fisker er ude og røgte garn.

Endelig ned til Guinea-bugten, Anomabo Beach, øst for Cape Coast.

Solnedgang over havet. Et smukt syn, der kan nydes inden et herligt aftenmåltid med kold øl.

På tur i trætoppene i Kakum nationalpark nord for Cape Coast.

En krokodille bliver lokket frem af madding ved Hans' Cottage.

Elmina Castle. Det slavefort som ekspederede flest slaver ud fra Afrikas vestkyst. Først under portugiserne og siden under englænderne. Her er vi inde i de kvindelige slavers fangekælder.

Skulle en kvinde blive udvalgt til at tilbringe en nat med guvernøren, så skulle hun op af denne trappe. Blev hun gravid med guvernøren eller andre af de hvide soldater under denne gruppevoldtægt, blev hun og babyen frigivet og bosat nede ved kysten.

Elmina havn, som er en naturhavn i flodmunding. Bemærk den anden borg th. i billedet.

African footstep viser deres færdigheder ved et sær-arrangement på vores sidste aften i Ghana i denne omgang. Vi er i Cape Coast.