Udflugter fra Les Praz de Chamonix

Les Praz bliver ikke besøgt af Alperejser. Men det er alligevel et dejligt sted for vandringer i alperne.

Disse udflugter med vandreture er oplagte, når man ligger på camping i Les Praz de Chamonix, 1.060 moh.
Jeg vil være taknemmelig, hvis du som tak for lån fortæller om dine oplevelser på turene og giver nye råd og ideer!

Område / sværhedsgrad Beskrivelse Vandring i timer Godt vejr Dårligt vejr Byer undervejs
Grand Balcon Nord

2
Heldagstur: Toget til Chamonix. Der er lidt afstand fra banegården til den store svævebane til l'Aiguille. Svævebanen halvvejs op, og stå af i Plan de l'Aiguille 2.233 moh. Vi følger nu en ret befærdet vandresti, der går ligeud med vidunderlig udsigt både op til de takkede bjerge over os, og udover dalen. Der er gode vandløb at stoppe ved i starten af turen. Et sted drejer hovedstien op over bjergkammen, men vi bliver på "højdevejen" og der er stadig lidt vej frem til Hotel du Montenvers, 1.913 m. Hér er fantastisk flot, og vi skal bl.a. ned med en lille svævebanen til Mer du Glace og ind i resten af den fordums så mægtige gletcher. Vi tager Train du Montenvers tilbage til Chamonix. X - Cha.nix
Grand Balcon Sud

2 og 3
Heldagstur: Med svævebanen fra Chamonix op til Planpraz 1.999 moh. Vi har nu den skønneste udsigt til bl.a. Mont Blanc og de takkede bjerge overfor. Vi går af højdevejen mod nord. Der er et godt frokoststed med vand i gryden, der hedder Montagne de Charlanon. Vi ender ved Ref. Chalet de la Flegere 1.877. Her kan vi tage svævebanen ned til Les Praz.
Det er en oplagt udvidelse for dem med gode ben at gå videre til Lac Blanc. Så tager vi stoleliften op til L'Index 2.385 m og fortsætter af højdevejen til Lac Blanc, hvor der er en betjent hytte 2.352 m. Så går vi ned til svævebanen.
2½ + 2½ X - Cha.nix
Aig. du Midi Halvdagstur: Til Chamonix og op med den store svævebane helt til toppen i 3.842 moh. Luften er virkelig tynd. Utrolig udsigt hele vejen rundt. Bemærk vandrerne på vej ned på gletcheren! Paragliderne må ikke starte fra graten i juli måned. Vi betaler de ekstra 20 euro og får velsagtens alpernes flotteste svævebanetur over Glacier du Géant til Pte Helbronner 3.462 m. Undervejs flot udsigt til Mont Blanc. Retur samme vej.
Kan kombineres med Grand Balcon Nord vandreturen.
- X - Cha.nix
Le Brévent

3
Halvdagstur: Med svævebanen forbi Planpraz (nyd måske paragliderne starte heroppe) og videre op til Le Brévent. Det er mest udsigten heroppe, der er flot, men en lille vandretur lidt ned af bjerget i retning af Lac du Prévent kan anbefales.
Skal det laves til en heldagstur, så går man til den betjente hytte Ref. Bel-Lachat 2.136 og går retur samme vej (direkte nedgang til dalen er meget voldsomt).
1 + 4 X - Cha.nix
Tramway Mont Blanc

3
Heldagstur: Med toget til St Gervais-Le Fayet (bemærk at den sidste strækning ikke er inklusive i vores rejsepas, men det bemærkes næppe dennevej af personalet). Med den vidunderlige tandhjulsbane (vi reserverer plads) op til endestationen Nid d'Aigle 2.372 moh. Så skal vi ud at gå. Vi går samme vej som bjergbestigerne til Mont Blanc, men kun til den første (ikke betjente) hytte Les Rognes i 2.768 m. Lidt hårdt, men besværet værd. Flot grat, hvor vi nyder madpakken. Så går det let og uforstyrret nedad, hvor det er oplagt med kaffe ved serveringsstedet - dér hvor banen skulle have startet sin tunnel mod toppen. Nu er der kaffe-bar og udsigt over Glacier de Bionnassai. Vi får adgangskort til et tog ned.
OBS: Der kan købes madpakke-mad i St Gervais, mens vi venter på vores tog.
3 X - St Gervais
Bellevue

4
Udvidelse af turen med Tramway Mont Blanc. Vi dropper kaffen og går ned langs banen og ud over den grønne top Mont Lachat 2.115 m med en vidunderlig udsigt 360 grader. Nu stejlt (ja, meget stejlt) ned til toget og svævebanen i Bellevue 1.786 m. Svævebanen kan anbefales (pudsigt nok ikke inklusive i vores multipas). Der holder bus klar for foden, der kører os til Chamonix. 2 X - Cha.nix
Tête de Balme

2
Halvdagstur: Toget til Montroc og så går vi frem i dalen til Le Tour. Her er der svævebaner (2. etape er en stolelift) op i højden. Vi går konfortabelt frem til pashøjden Col de Balme i 2.191 m og videre ind i Schweiz indtil vi finder stien op til den beskedne top Tête de Balme 2.321, der indbyder til frokost. Herfra nedad til den betjente hytte Chalets de Balme 1.990 m. Og vi slutter med at gå frem til topstationen af svævebanen Col des Posettes. Nu ned med den top-moderne svævebane til Vallorcine, som er et meget charmerende sted, også med café. Toget retur til Les Praz. X X Vallorcine
Lac de Emosson

3
Heldagstur: Toget over grænsen til Le Châtelard (billetten gælder strengt taget ikke, men det tjekkes ikke). Købe billetter bag vandkraftværket, så vi kan komme med en af verdens flotteste funiculars og mini-tog (måske damp?) og endnu en funicular til den betjente Ref. Cabane de la Gueulaz i 1.967 moh. Flere turmuligheder, fx til betjent hytte Ref. Cabane du Vieux i 2.200 m ved Lac du Vieux Emosson, eller op i dalen mod Site des Dinosaures i 2.400 m. Retur samme vej. X - -

Et Mont Blanc MultiPass til tandhjulsbaner og svævebaner i området omkring Chamonix. Vi køber til alle 7 dage. Med i vores ophold på campingpladsen følger et rejsekort, der giver os adgang til Mont Blanc Express (toget i dalen) samt til busserne i dalen.

Kort: vallée de chamonix, carte des sentiers de montagne en été, Office de Tourisme, 4 euro

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau
Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let.– Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel. Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel. Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende. Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende. Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid
Den angivne tid er den effektive vandretid for en gruppe som vores, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau
Højdemeter er beregnet af Outdooractive. Det er i princippet alle højdemeter, vi møder.

Kilometer
Kilometerangivelsen er vandreturens længde som Outdooractive opgør den. Det er afstande tegnet på et kort ligesom afstande i Vandreruter som Naturstyrelsen laver. Individuelle opmålinger på telefonen vil uden tvivl vise større tal. Kilometer siger ikke ret meget om turen, men kan ses sammen med sværhedsgrad, tid og højdemeter.

Tak til Ruby Rejser for denne udmærkede beskrivelse, som jeg har valgt at følge.