Kenya til slut

Nairobi d. 9.3. 1983

Annegrete og jeg har stået på egne ben i små 14 dage og har haft et virkeligt fint besøg i Isiolo District (Easterne Province). Godt nok har det nok hele tiden været os, der har trukket de andre lidt rundt, så vi har erfaringen med at opsøge de relevante personer, interview’e og skrive referater. Det lyder måske højrøvet at sige, at vi med vores forhåndsviden og erfaringer fra lignende steder faktisk i løbet af 10 dage i Isiolo by og et besøg i Garba Tula (ude i distriktet) har fået en viden og et indtryk af området, som er ganske udmærket. Vi havde læst en bog om Boranaerne (de nomader, der primært befolker distriktet) skrevet af Gudrun Dahl (svensk socialantropolog) og stødte på overrislingsprojekter, der helt lignede dem i Turkana (Nordvest Kenya) og græsningsregulerings FORSØG, der var af samme model som i Nordth Eastern Province (som vi kender lidt til).

Men derfor er tingene nu ikke ens, og det har været meget spændende at lære noget om situationen déroppe.

Isiolo Town ligger nord for Mt. Kenya, som man passerer på vejen. Efter Nanyuki får man en fantastisk flot udsigt over de nordlige områder med næsten endeløse tørre sletter, små vulkanrester og fjerntliggende bjergkæder. Fra Isiolo var der næsten udsigt til bjerg horisonten rundt, og med lyset fra truende tordenbyger kunne landskabet overfladisk set godt minde om billeder fra månen. Stort, øde og med masser af skarpttegnede bjerge i grå nuancer. I virkeligheden er der også mere øde, end der behøvede at være, fordi ”skifta-krigen” i 1960’erne (om selvstændighed / tilslutning til Somalia) og den efterfølgende tørke slog de fleste dyr ihjel. Nu er boranaerne ved at bygge nye hjorde op.

Isiolo Town er en sjov blanding mellem Turkanaer (med eget sprog), Saburuer (eget sprog), somaliere (eget sprog), boranaer (eget sprog), administrationsfolk fra det centrale Kenya (swahili) og det officielle sprog var engelsk. Den lignede Kadiado i Maasai-landet, idet den stærkt mindede om en wild-west by. To parallelle gader, den ene ubestridt hovedgade, var omkranset af ”facade-butikker” med store reklamer for Pepsi Cola el.lign. Kvæg og mirraa (det euforiserende stof, der i Somalia hedder ”cat”) præger byen meget. Kvæg, med store lastbiler, den ene vej sydpå, og mirraa den anden vej, mod nordøst og Somalia. Mirraa’en bliver forhandlet til Somalia med stor risiko og stor profit (”profit eller livet” var mottoet for chaufførerne i de drønende grønne landcruisere, der transporterede varerne til grænsen, hvor andre lignende biler tog imod dem).


Vi besøgte to danske frivillige (Mellemfolkeligt Samvirke), Axel og Hanne med to små børn. Axel ville meget gerne snakke med os, men Hanne knap så meget (forstod vi indirekte), så vi opholdt os mest i lodges (billige hoteller) og var også på en 3-dages tur ud i distriktet.



Vi oplevede i øvrigt i Isiolo et rigtigt regnskyl, desværre mens vi var med Hanne ude til noget sy-undervisning i en landsby. Vi var i bil (lille, fjollet japansk plastik-personbil) og da det for alvor begyndte at vælte ned var vi fortabt i mudderet. De øverste 10 cm var omdannet til et ælte, hvor vi selv havde svært ved at stå fast. Under de 10 cm var der tørt. Bilen var helt umulig og under skubberi og almindelig morskab fra de omkringstående (hvorfor kørte vi bare ikke?) kom vi nogen tid efter regnens ophør frem til den lidt bedre grusvej (ellers var det en jordvej). Vi var sorte af mudder overalt (hovedet inkl.) og bilen ligeså. Den vil være helt ubrugelig i regntiderne – så véd de det.


Der var en massiv interesse i modernisering af nomaderne. Som denne lastbil antyder. Hvad de har med rundt til nomaderne, ved jeg ikke længere.


Bag i byen lå et (nu) udtørret flodleje, hvor det var muligt at grave ned til grundvandet efter vand til dyrene. Der var også en dyb brønd gravet i brinkens klippe, hvor 7 mand kunne hive vand op i samlebånd.


To stod nede på bunden, 3 i midten og to til at tage imod vandet oppe ved truget. De sang monotomt, mens de hev vand op med tre spande, der gik mellem hænderne.


Kvæg og kameler fik efter en plan vand og blev derefter hurtigt drevet væk, så de næste kunne komme til.


Og vel, det er da godt til at forstå med dét arbejde, der skal lægges i ophentning og velsagtens vedligeholdelse / anlæg af brønden og truget. Vi fik da lov til at fotografere, hvilket jeg tror var ret heldigt – DET er folk nemlig ikke glade for, dyrene tager skade og menneskene også, tror de.










På klippen over Garba Tula, hvor vi fik taget de fine oversigtsbilleder.


I Garba Tula fandtes ikke elektricitet (men dog telefon), knap nok mad; men sodavand og øl forefandtes på lodgen, hvor alle de ”udsendte” embedsmænd og soldater mødtes om aftenen.

Tilbage til Isiolo.
Isiolo Town var også materielt set en positiv oplevelse, godt nok er mad og drikke ikke hele livet, men god mad giver godt humør og et godt humør giver gode faglige og sociale oplevelser. Vi kom jo til at kende en del lokale (vel, regeringsfolk for det meste), der kom og hilste på os mens vi fx drak en øl, gik spadsereture af de to store fortove o.lign. Selvom statsmaskineriet fungerer trægt og dårligt, så er folk ofte kvalificerede og rare, men de har bare ofte ikke noget fornuftigt at tage sig til.

Kenya er igen præget af kup-rygter og uro, hele byen Nairobis administration (over kontordame niveau) er fyret, præsidenten og aviserne har hele tiden søgt at dementere kup-rygter, så givet er det, at styret sidder løst i sadlen, mens politi og militær kommer til at betyde mere og mere. Der er egentlige britiske styrker i egne uniformer og engelske militærlastbiler til at sikre styret, de havde garnisoner oppe ved Isiolo og vrimlede rundt åbenlyst. Vi blev temmelig chokerede den første dag.


Isiolo med Mount Kenya i baggrunden.

Annegrete og jeg har det vældig fint sammen og det var rart at møde Jørgen og Lisbeth igen (de havde været i Kadiado på ”ferie” hos de to frivillige, vi mødte dernede).

Og jeg skal vel afslutte med helbredet: Udsigten for de næste 10 dage: Stabil til god mave, ingen problemer, herefter: Vrøvl med maven og forkølelser kan ventes.


Flamingoer og en pelikan ved Lake Nakuru, hvor vi camperede lige indenfor i parken. 11.3.


Lake Nakuru rummede dengang som nu en million-bestand af flamingoer. De var ikke særlig røde når de stod på søen.


Pelikanerne er kommet på vingerne.

Fra Pouls dagbog:
Fredag måtte vi så bide i det sure æble og betale 275 sh. for at få lov til at se på flamingoer i ½ time, idet der skulle lejes en bil med chauffør, betales alle indgangsafgifter osv. Fuglene er nu også meget flotte, når de går og skovler med næbbene og især når de flyver med deres meget røde vingespejl og lander besværligt. Der var utroligt mange fugle på og ved søen, og der duftede kraftigt af guano. Flodhestespor gik til og fra søen.
Frokost og indkøb blev foretaget oppe i Nakuru's arbejderkvarter. Der var spredt mange børn der som sædvanlig var meget nysgerrige og afsagde deres "how are you?" atter og atter. Det lyder nu meget sødt og er da uden tvivl også ment såre godt.


Tilbage i Nairobi: Jørgen lægger kabale og Annegrete hækler. 12.3.


Nogle indtryk fra downtown Nairobi.






Frokost spisested.




Kenyatta conference center.


Udsigten højhuset igennem et lukket vindue.


Bager og konditor. Lige noget for os!


Tilbage i Danish Volunteer Center.

Fra Pouls dagbog:
Fredag startede vi hos SAS-kontoret, hvor jegt godt nok var lidt nervøs over, om vores reservationer til hjemrejsen stadig stod ved magt. Michael og Jette havde haft grumme oplevelser med SAS i Karachi... Men både billetter OG reservationer var der stadig.


Vagtfolk overalt ved de fine bygninger. De var bevæbnede og parat til at bruge våbnene. Væbnede røverier var dagens uorden i Nairobi.

Og så var vi hjemme i Danmark d. 24.3.


Lige efter hjemkomsten kunne vi på bankbogen med egne øjene se at pengene for bilen var ankommet. Det skrev vi så til M.H. Hussein, der kvitterede med dette venlige brev.

-> Retur