Orient Express på besøg i København

April 2013

Tirsdag d. 9. april kom det kørende luxus museumstog Orient Expressen til København og satte passagerer af. Toget kom fra Venedig via Arlberg og Schweiz. Og returnerede efter et smut til Stockholm til Venedig via München og Brenner.

Næste dag skulle toget bugseres fra overnatningsstedet i Kastrup til Malmö, hvor passagererne skulle ombord på turen videre til Stockholm. Se billedet i fuld skærm!

DSB Museumstog MZ 1401 var hele tiden trækkraft. Her er klokken ca. 16.20 og toget er lige ved at skulle køre uden passager over Øresund. Passagererne var kørt i bus over broen.

Nu er det blevet søndag d. 14.4. og toget er lørdag kommet retur med passagerer fra Stockholm og har holdt pause natten over. Toget er rangeret til perron på spor 8 på Københavns Hovedbanegård. Klokken er 11.30.


Der var meget håndfast kun adgang til perronen mellem spor 7 og 8 for passagerer til toget. CIWL-personale står foran nedgangen eskorteret af talstærkt politi. Afspærringen matcher blå corporate color.


Politiet på perronen kunne dog godt distraheres - fx af dette tv-hold. Op til 188 passagerer er ved at indfinde sig. Det er pæne mennesker i pænt tøj. Tro pokker, når billetten til Venedig koster i omegnen af 25.000 kr. I dagens kroner nok nogenlunde det samme, som det gjorde i 30'erne på en tilsvarende tur. Et tog med stil, både dengang og nu!


Der er dækket op i spisevognene i midten af toget. Personalet er ulasteligt klædt. Lyseblå konduktører i sovevognene, tjenere og køkkenpersonale i skinnende hvide bluser. Vognene skinner, som om nogen har stået med pudseklud og brasso og poleret lak og metal. Selv undervognen er ren og pæn.


Kokkene er ude og få en smøg. Der er vistnok kul-fyr i nogen af spisevognene. Det må ikke være igang under Storebælt, men mon ikke frokosten alligevel var klar til passagererne?


Afgang fra København H. Skift filmen til høj opløsning! Med udsigtspunkt fra enden af perronen ved spor 26 kunne vi nemt få "det hele med" ved afgangen. Først fire sovevogne og en personale-vogn helt i blå. Så tre spisevogne og én barvogn med creme-farvet stribe og så seks blå sovevogne.

Alle vogne er bygget i den gyldne periode for selskabet mellem 1926 og 1931. Se vognfortegnelsen.

Godt nok hedder toget Orient Express, men vognene er for det meste kørt i forskellige andre fine europæiske tog, og i mindre udstrækning i selve toget "Simplon Orient Express", der kørte fra (London) - Calais over Paris, Simplon, Milano, Venedig, Beograd og Sofia til Istanbul.

Toget er herefter på vej fra København til Venedig. Det er næppe en årlig begivenhed og er i al fald ikke på programmet i 2014. Det er kun tredje gang toget gæster København.

Altstätten Stadt - GaisSt. Gallen - Teufen - Gais - AppenzellGossau - Urnäsh - Appenzell - Wasserauen