Lyset og synet -> Sparepærer - Ra-index og lysdioder

Sparepærer - Ra-index og lysdioder

I ugens program (18.3. 2011) om belysning, så opsøger Julie en berygtet person i lysbranchen. Asger Bay Christiansen er en dreven forretningsmand og er fx ikke medlem af branchens faglige forening (Dansk Center for Lys). De eksperimenter, som journalist Julie bliver udsat for, er han kendt for og minder mere om tryllekunst og manipulation end videnskabelige eksperimenter.

Sparepærer har notorisk svært ved at gengive en moden tomats dybe røde farve - og tilsvarende røde farver.

Sparepærer har også svært ved nogle farver i make-up. Skal man se på et maleri, så er der stor forskel på hvordan forskellige lyskilder får farverne til at stå frem. Det er et godt råd hér, såvel som når man køber nyt tøj, at man ser maleriet/tøjet i det lys, det skal bruges. Sparepærer gengiver farver langt bedre end nogen vil stå ved. Jeg har i mange år demonstreret det på Experimentarium ved kurser og i udstillingen, og når folk "blindtester" en samling frugt, grønt og træ med hhv. en sparepære og en mat glødepære, så falder det ud til begge sider, som regel afgjort af, hvilken pære der giver mest lys (fordi de ikke giver helt lige meget lys).

Asger Bay Christiansen har en trøje, der er vidt berygtet og berømt, men som en tryllekunstners rekvisit... For trøjen er af en meget sart kunststof (med farvepigment af næsten monokromatisk karakter) og han har et lysrør (måske kompaktrør), der er dårligt og helt specielt dårligt til den trøje.

Svært altid at klare sig uden den "gode gamle matte glødepære"
Derfor er det alligevel rigtigt, at vi i belysningsbranchen mener, at det er svært på indeværende i alle tilfælde at finde erstatning for den matte glødepære. Det har en undersøgelse blandt DCL's medlemmer vist for nylig.

Ra-index'et har stået sin prøve godt for alle hidtidige lyskilder. Den metode er det snydedumt at nedgøre som fx Asger gør. Dioder er lidt sværere at måle med Ra-index'et. Det betyder desværre, at en måling af en diodepære et Ra på 83 alligevel ikke giver det samme gode lys, som fra en sparepære også med Ra 83. Det er naturligvis meget lovende, at udviklingen af lysdioderne går i den rigtige retning.

Et elektronmagnetisk spektrum er faktisk kun en "aha-oplevelse", når det er hensigten at beskueren skal opdage, at der er forskel på forskellige lyskilders måde at udsende lys. Det viser i praksis ikke noget detaljeret om, hvor godt en lyskilde kan gengive farver. De gamle "standard" lysstofrør havde fx et spektrum, der så meget mere tilforladeligt ud end de moderne rør. Men de moderne rør er meget, meget bedre til at gengive farver.

Jeg er forfatter på den eneste bog om emnet herhjemme, der simpelthen hedder "Elektriske lyskilder" og udgivet af forgængeren for Dansk Center For lys, hvor jeg har arbejdet i 5½ år.