Zillertal Bahn

Besøgt i oktober 2006 og i maj 2022.

Banen vil på sigt erstatte diesel trækkraft med tog, der kører på brint. Det vil blive togsæt, og de er forsinkede, og kan i henhold til personalet måske først blive indsat i drift i 2027. Det er derfor at banen nu er ved at få moderne diesellokomotiver, der kan sikre driften frem til den dato. Banen kører i halvtimesdrift, hvilket betyder at alt materiel er ude at køre.

Her er damptoget under indkørsel til Mayerhofen, endestationen oppe i Zillertal. Normalt kører der ikke plandamp i mellemsæsonen, men dette var et bestilt særtog.

Der er ½-times drift på Zillertal Bahn. Togene har nu altid en AC lavgulvsvogn med i midten. Og motorvogne i hver ende.

Tilbage i 2006 var der i mellemvognen plads til togføreren i bagageafdelingen. Overgang mellem vognene var dengang i bedste bomlevognsstil med sakse-rækværk.

ZB nr. 3 under rangering i Mayerhofen i 2006, hvor det pænt må vente mens tog fremført af diesellokomotiv, 2 mellemvogne og styrevogn ankommer.

Her skal toget over floden Ziller.

Et tog fremført af moderne diesel lokomotiv er her syd for Zell am Ziller på vej mod endestatioen Mayrhofen. Der er styrevogn, så toget kører nemt den anden vej.

Branded mountopolis.at er for ski-området ved Mayerhofen. Lokomotivet er af typen D16 fra 2007.

Zillertalbahn er sporvidden 760 mm, men har alligevel godstrafik, der udveksles med ÖBB i Jenbach. Hér ses veksellad vogne efter at nogle normalsporede godsvogne er trukket væk fra de lave ramme-vogne.

Det var i 2022 de samme rollbock vogne, der bruges. Også til andre formål, fx diss skinnerammer.

Her er stedet, hvor de fine nye tømmervogne udveksles. Helt til venstre i billedet (der går en dame) er rollbock vognene kørt op til rampen, så et normalsporet rangerlokomotiv kan trække de fyldte vogne ud på normalsporet. Til højre i billedet ses de tomme vogne, der skal ud til tømmerlageret.

Træet kommer fra Binderholz savværket imellem stationerne Fügen-Hart og Kapfing i Zillertal. Det er ikke så langt fra Jenbach, og alligevel kan det svare sig.

Rejsetips:
I Jenbach er der mange gode og billige gasthaus.
Camping lidt væk fra byen.
Links:
Zillertalbahn
Foto-indtryk fra bjergene i dette nabolag