9 dages highlights med tog og til fods langs banerne i Schweiz - vinterudgaven

Fantastiske bjergbaner og lettere vandreture

Dette er en grupperejse, der er skræddersyet til jer, der vil kombinere oplevelser med de mest fantastiske bjergbaner i Schweiz sneklædt med lettere vandreture i det selvsamme flotte terræn. Vi prøver at lægge den i februar 2025.

Bjergbanerne byder på alskens raffinementer som forskellige tandhjul, vilde sløjfer, svimlende udsigter, panoramavogne, kort sagt alt hvad hjertet kan begære for jer, der kan lide at køre med tog. Vi starter med et par smalsporsbaner i det vestlige Schweiz. Senere skal vi langs Glacier Express’ rute vest-øst i landet, ad Albula banen og med Bernina banen i det østlige Schweiz.

Vi kører naturligvis med nattoget fra Hamborg til Zürich frem og tilbage. Det er både bekvemt og en oplevelse i sig selv.

Vandreturene er ikke over 7 km og effektiv vandretid er indenfor tre timer og kan klares af alle med bentøjet i orden og nogenlunde fysik. Vandreturene er tilrettelagt med udgangspunkt i jernbanerne og sådan, at der tages hensyn til pauser, forplejning og vejret. Der er altid gode udsigter at nyde. Vi kommer de fleste dage ud at gå. Men ikke længere væk fra banerne, end vi med et (meget) langt stenkast kan ramme skinnerne.

Turleder på rejsen er geograf og tidligere udstillingsudvikler Poul Kattler, som har guidet ture til Schweiz siden 2003. Poul er tillige togentusiast og vil trygt lede rejsen med en masse spændende fortællinger om natur, kultur og teknologi.

Årstiden er spændende og sneklædt. En vintertur betyder at vi er endnu mere udsatte for vejret, som det nu må være. Det betyder at vi er forberedt på koldt vejr og har godt fodtøj med, fx noget med påmonterede pigge og/eller vandrestave, så vi kan klare sne og is. Det betyder også at vi er afhængige af at vandrestier er ryddet/trampet, så vi kan gå der.

PS: Skulle der være nuancer til forskel mellem denne beskrivelse og GrønRejs, så er det GrønRejs der har ret!

Dag # Sted Jernbaner
Links til meget detaljerede beskrivelser.
Lette vandringer
Links til Outdooractive. Det er en specialiseret vandre-hjemmeside med tilhørende App til smartphones.
1 Udrejse eftermiddag via Hamborg. Overnatning i nattoget Danmark - Schweiz
NightJet til Basel

-
2 Frem til Täsch, Hotel Täscherhof to nætter hér. Aftensmad begge aftener. Via Bern, Zweisimmen og Montreau-Berner Oberland-Bahn
Og videre i Rhonedalen til Visp. Med Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) til Täsch.
Fantastiske bjerge lige udenfor vores vinduer. Vi når at strække benene lidt i Montreau.
3 Udflugt omkring Zermatt Vi kører med "shuttle" til Zermatt. Dagens opgave er at gå fra Zermatt (1.600 meter) til Zmutt (1.900 meter) og retur. 3½ km. hver vej. Vi spiser oppe i den idylliske alpelandsby. Udsigten til Matterhorn er fantastisk – hvis vejret tillader det. Tilbage i Zermatt kan vi slutte dagen med at nyde solnedgangen over de høje bjerge fra udsigtspunktet Sunegga 2.288 meter. Der er en bane derop. (ikke inkl.)
4 Täsch –til Göschenen, hotel Weisses Rössli Vi skal via Visp med MGB lokaltog til Andermatt og Göschenen.

En udflugtsdag med de skønne tog højt op til Rhone flodens udspring, gennem Furka Basistunnel, før vi skifter tog.

Vi kommer også til til at opleve Djævleslugten, Schöllenen fra togvinduet og vi bor lige ved den klassiske Gotthard-tunnel.

5 Göschenen –til St. Moritz, tre nætter på Hotel Bären.
Aftensmad på hotellet.
MGB-tog over Oberalp passet til Disentis og skifter til Rhätische Bahn regionaltog til Reichenau, hvor vi skifter til Regional Ekspress til Filisur.

Frokost i toget før Filisur.

Senere fra Filisur til St. Moritz på den Unesco beskyttede Albula bane.

Til to udsigtspunkter for Landwasser viadukten. Vi skal ad lette stier hen til to af de tre udsigtspunkter, så vi kan fotografere tog hen over den enestående viadukt. Vi møder blandet skov og enge.
6 St. Moritz; Albula linjen. Ikke aftensmad på hotellet. Tog til Bergün. I Bergün besøger vi det fine jernbanemuseum. Museet tegner et storartet billede af banen, men også af erhverv og natur i kanton Graubünden. Vi starter i den super-idylliske bjerglandsby Bergün, hvor de mest dristige sammen med guiden prøver en kælketur ned ad den tilsneede Albula-pas vej. Ellers går vi en tur på det flade i den smukke dal.
7 St. Mortiz; Bernina Banen.
Aftensmad på hotellet.
Tog over Bernina passet, vi står af i Le Prese. Og på igen i Miralago og kører til Tirano. Herfra hjem gerne med stop i Alp Grüm. Lago de Poschiavo. Søen er en af utallige smukke bjergsøer syd for de højeste alper. Vi går langs søen på den ubeboede bred på en god sti, gennem tunneler og tæt ved den dybe sø. Lige ved Miralago banegård stopper vi for frokost med medbragt mad og evt. en badetur i det dejlige vand.
8 Op gennem Schweiz og vi skal ramme et nattog hjem.

Overnatning i nattoget
Svævebane-tur.

Fra St. Moritz med Albula banen og togskifte i Chur med IC-tog til Zürich.

NightJet (fra Zürich)

Vi skal starter dagen med forrygende udsigter i 3.303 meters højde med Corvatsch svævebanen.

Mulighed for at besøge Zürich.
9 Via Hamborg hjem - -

Pris og booking

Turen for 2025 kan snart bookes hos https://groenrejs.dk/ Læg gerne din interessetilkendegivelse.