10 dages highlights med tog og til fods langs banerne i Schweiz

Fantastiske bjergbaner og lettere vandreture

d. 19.6. - 28.6. 2023

Dette er en grupperejse, der er skræddersyet til jer, der vil kombinere oplevelser med de mest fantastiske bjergbaner i Schweiz med lettere vandreture i det selvsamme flotte terræn.

Bjergbanerne byder på alskens raffinementer som forskellige tandhjul, vilde sløjfer, svimlende udsigter, panoramavogne, kort sagt alt hvad hjertet kan begære for jer, der kan lide at køre med tog. Vi starter med en række mindre baner i det vestlige Schweiz. Senere skal vi langs Glacier Express’ rute vest-øst i landet, ad Albula banen og med Bernina banen i det østlige Schweiz.

Vi kører naturligvis med nattoget fra Hamborg til Zürich frem og tilbage. Det er både bekvemt og en oplevelse i sig selv.

Vandreturene er ikke over 4-5 km og effektiv vandretid er indenfor to timer og kan klares af alle med bentøjet i orden og nogenlunde fysik. Vandreturene er tilrettelagt med udgangspunkt i jernbanerne og sådan, at der holdes en dejlig pause med medbragt mad på en bjergtop, ved en badesø eller med en særlig god udsigt. Vi kommer ud at gå lidt hver dag. Men ikke længere væk fra banerne, end vi med et (meget) langt stenkast kan ramme skinnerne.

Turleder på rejsen er geograf og udstillingsudvikler Poul Kattler, som har guidet ture til Schweiz siden 2003. Poul er tillige togentusiast og vil trygt lede rejsen med en masse spændende fortællinger om natur, kultur og teknologi.

Årstiden er god fordi vi kommer til at se bjergene sneklædte, men uden selv at skulle vade i sneen. Vi går på de lidt lavere stier, men får alligevel et godt og ægte indtryk af hvordan det er et gå i bjergene.

Book din tur: Gå til GrønRejs og book og se deres beskrivelse af turen.

PS: Skulle der være nuancer til forskel, så er det GrønRejs der har ret!

Fotos fra turen i 2022 ses her!

Dag # Sted Jernbaner
Links til meget detaljerede beskrivelser.
Lette vandringer
Links til Outdooractive. Det er en specialiseret vandre-hjemmeside med tilhørende App til smartphones.
1 Udrejse eftermiddag via Hamborg. Overnatning i nattoget Danmark - Schweiz
NightJet til Zürich

-
2 Frem til Martigny, Hotel Alpes & Rhônes tre nætter hér. Aftensmad alle aftener. Via Bern, Zweisimmen og Montreau-Berner Oberland-Bahn
Hvis vejret er ok, kan der på eget initiativ tilkøbes plads i 1. klasses panoramavogn i en af enderne af toget.
Vi skal ud og lufte benene ved palmene og blomsterbedene langs Genevesøen i Montreau.
3 Lokalbaner fra Bex Bex – Villars – Bretaye
En fortryllende bjergbane, der forbinder Rhonedalen med skiterrænet mod øst.
Col de Bretaye rundtur Starter fra tandhjulsbanens endestation. Alpeidyl, når det er bedst. Søer, små bebyggelser, køer med klimtende bjælder, udsigter og gode vandrestier. En rigtig god førstedags vandretur, hvor tøj og sko lige skal afprøves.
4 Lokalbaner fra Martigny Mont Blanc Express som er en af de mest dristigt anlagte bjergbaner i alperne og så med Chatelard kabelbane som er ikke mindre end den stejleste af slagsen. Udsigtstur ved Lac d’Emosson. Fra toppen af kabelbanen går vi en rundtur. Vi kommer til at gå på ægte bjergstier og skal opleve den utrolig dramatiske dæmning ved Lac d’Emosson. Herefter frokost med medbragt mad på en rigtig bjergtop, før det går ret stejlt ned til kabelbanen. Der er gelænder til at give støtte.
4 og senere på dagen fra Aigle Aigle – Leysin er en bjergbane vi ikke må gå glip af. Den starter i vinmarkerne og stiger 23% op til den mondæne bjergby. Tandhjulsbanens endestation er opført i baggården af et tidligere luksussanatorium. Nu er det en amerikansk kostskole, men stedet fejler stadig ikke noget. Vi går en tur i byen og havner nok på den hyggelige banegårdscafé ved stationen Feydey.
5 Martigny –til Göschenen, hotel Weisses Rössli Tog til Visp. Med Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) til Zermatt

Frokost i Zermatt med udsigt til Matterhorn.

Videre om eftermiddagen via Visp/Brig med MGB lokaltog til Andermatt og Göschenen.

En udflugtsdag med de skønne tog, vi får rørt benene lidt i Zermatt.

Vi kommer til slut på dagen til at opleve Djævleslugten, Schöllenen, fra togvinduet og vi kan se den klassiske Gotthard-tunnel.

6 Göschenen –til St. Moritz, tre nætter på Hotel Bären. MGB-tog over Oberalp passet til Disentis og skifter til Rhätische Bahn regionaltog til Reichenau, hvor vi skifter til Regional Ekspress til Filisur.

Frokost i Filisur

Senere fra Filisur til St. Moritz på den Unesco beskyttede Albula bane.

Til to udsigtspunkter for Landwasser viadukten. Vi skal ad lette stier hen til to af de tre udsigtspunkter, så vi kan fotografere tog hen over den enestående viadukt. Vi møder blandet skov og enge.

Vi er vært ved snacks og drikkevarer under opholdet på Filisur banegård.

7 St. Moritz; Albula linjen Tog til Preda. Og retur fra Bergün. I Bergün besøger vi det fine jernbanemuseum. Museet tegner et storartet billede af banen, men også af erhverv og natur i kanton Graubünden. Langs Albula-linjen. En forbavsende flot vandretur langs vel nok Verdens mest ikoniske jernbanestrækning, hvor banen snor sig og krydser dalen så mange gange, at overblikket er svært at bevare. Men vi får fra bjergstien det bedste overblik med masser af foto-muligheder. Terrænet byder på lidt af hvert, og vi går nedad. Vi slutter i den utrolig idylliske og smukke by Bergün.
8 St. Mortiz; Bernina Banen Tog over Bernina passet, vi står af i Le Prese. Og på igen i Miralago og kører til Tirano. Herfra hjem gerne med stop i Alp Grüm. Lago de Poschiavo. Søen er en af utallige smukke bjergsøer syd for de højeste alper. Vi går langs søen på den ubeboede bred på en god sti, gennem tunneler og tæt ved den dybe sø. Lige ved Miralago stopper vi for frokost med medbragt mad og evt. en badetur i det dejlige vand.
9 Op gennem Schweiz og vi skal ramme et nattog hjem.

Overnatning i nattoget
Svævebane-tur.

Fra St. Moritz med Albula banen og togskifte i Chur med IC-tog til Zürich.

NightJet (fra Zürich)

Vi skal starter dagen med forrygende udsigter i 3.300 meters højde med Corvatsch svævebanen.
10 Via Hamborg hjem - -

Pris og booking

Ved delt dobbeltværelse: 14.150 kr. pr. person

Ved enkeltpersonsværelse: +1.500 kr. pr. person

Turen kan bookes nu hos https://groenrejs.dk/

Prisen er inklusive alle togbilletter og pladsbilletter, hvor det giver mening.

3 nætter i Martigny (halvpension)

1 nat i Andermatt.

3 nætter i St. Moritz, med afslutningsmiddag

Delt 4-personers liggevognkupé

Sovevognstillæg (ved delt 2-personers sovevogn tur/retur): + 800 kr. pr. person

Sovevognstillæg (ved egen 1-personers sovevogn tur/retur): + 2.300 kr. pr. person