Meget mere om vandreturene

Hvem kan deltage?

Du skal være mellem 6 og 80 år. Du skal ikke nødvendigvis have prøvet at vandre i bjerge før, men du skal kende dig selv og din formåen. Du skal være nogenlunde i god form. Ikke i storslået form, men så god, at du kan gå en fire timers lang tur i Danmark og op og ned af trapperne nogle gange til 5. sal uden at mene, at du er ved at dø. Kan du det, så skal det nok gå nede i Schweiz. Men lider du derimod af svær højdeskræk, så er det et problem.

Er du 6-10 år, så skal dine forældre være indstillede på, at du sagtens kan gå og sagtens kan passe på dig selv, når du går.

Det kræver vandreturene

Afhængig af vejret og kræfterne, så regner jeg med, at vi er på tur hver af de seks hele dage, vi er på destinationen. Dvs. at du skal regne med morgenmad 7.00-8.00 og afgang kl. 8.30-9.00. Hjemkomst et sted mellem 17 og 19. Fælles frokost foregår ude i terrænet, medbragt mad bestående af friskbagt brød, ost, pølse, æg, frugt, yougurt mv.

Jeg har på forhånd udvalgt en række vandreture, der erfaringsmæssigt er rigtig gode, og jeg sammensætter en rækkefølge, der er mest naturlig (vejret kan ændre den rækkefølge, som der er på oversigterne). Mine lister over vandreture er derfor "det vi går efter", men ændringer kan forekomme.

Alle steder kan vi nå en første, let vandretur allerede samme eftermiddag, vi ankommer.

Sværhedsgraden af ugens vandreture er tilpassetg deltagernes (forventede) kræfter og øvelse og endelig er vejret afgørende.

Forslag til vandreture er tilrettelagt, så der ikke er urimelig meget opstigning eller nedstigning, men at vi bliver befordret op til / ned fra de steder, hvor det er sjovt og flot at gå. Jeg véd det kan være hårdt at gå så meget, så vi holder en afslappende dag på dag nummer tre eller fire.

Jeg vil uanset vejret tilbyde vandreture hver dag. Står nogen af "hovedprogrammet" en dag, vil jeg altid være klar med forslag til alternative vandreture på egen hånd. Og I er naturligvis selv ansvarlige for, at I har det godt og sjovt.

Man skal ikke hele tiden være social og snakkende på vandreture. Det er en del af oplevelsen at glide lidt ind i sig selv. Vi går ikke lige i hælene på hinanden. Men vi samler op, og alle får de pauser, der er brug for. På tur eller på hotel er der ingen forpligtigelse til at være social 24-7. Man må meget gerne trække sig tilbage og nøjes med at deltage ture og ved briefinger.

Ønsker du at paraglide, udføre gletschervandringer eller stå på ski på gletscherne, kan det også lade sig gøre og jeg vil forsøge at formidle kontakten. Jeg vil gerne høre om sådanne ønsker en af de to første dage.

Udstyr, vejr og påklædning

Jeg anbefaler at alle har små vandrerygsække med, og at de bruges hver dag på udflugterne. Du har dit eget varme tøj, vand, og lille siddeunderlag med. Du har efter gode råd på stedet fra Poul indkøbt lidt mad til den medbragte frokost. Vandrestave er ikke absolut nødvendige, men har du knæproblemer, eller er du bare vant til stavene, så tag dem med og brug dem.

Du har en lommekniv eller tilsvarende med til frokost og måske en ske.

Vejret i Alperne er yderst omskifteligt. Vi går aldrig af sted uden at være forberedt på lidt af hvert. Regn og kulde kan indfinde sig selv på den flotteste dag.

Solhatte, huer og handsker er nødvendige. Jeg anbefaler kortærmede svedundertrøjer, som kan bruges som vandre-T-shirts både i varme, kulde og i regn. Jeg anbefaler 2- eller 3-delte lette kunststofbukser (hvor benene evt. kan lynes af), som også fungerer godt i regnvejr (de er ikke kolde mod huden og tørrer hurtigt). Regnbukser vil i så fald være overflødige. Jeg fraråder direkte bomuldsundertøj, cowboybukser og bomuldssokker.

Jeg anbefaler solbriller, især når sol bliver kombineret med snefaner, som vi går over eller går tæt ved. Solen er virkelig stærk og kan overraske de fleste! Behovet for solbriller stiger i øvrigt med alderen, så selvom du ikke før har behøvet dem, så brug din Schweiz-tur som anledning til at købe et par. Solbrillerne skal være ensfarvede over hele glasset.

Vandrestøvler, der også støtter anklerne, er en stor fordel for os voksne, der ikke er purunge. Gå støvlerne til på forhånd. Yngre og børn kan klare sig med solide sko med mønster i sålerne. Regn ikke med at nogen af turene kan klares i sandaler.

Alt kan købes på destinationerne, men det koster rigtig meget mere, end det behøver hjemmefra.

Hvad koster turen udover grundprisen?

Du skal betale dine indkøb til frokosten (købt i supermarkedet) samt for kaffe/te/øl på turene og drikkevarer om aftenen.

Regn med at priserne ude omkring er på dansk niveau. Og ha' kontanter parat, ofte modtages der ikke kreditkort, som også vil forsinke betjeningen. Vi finder en hæveautomat dernede.

Dertil kommer options på "hviledagen", dvs. ting der i programmet er nævnt som frivilligt. Hvad der tilgengæld står nævnt som med i programmet, det betaler jeg.

Bademuligheder

Det er meget forskelligt, om man bryder sig om et koldt og forfriskende bad. Men jeg kan garantere for at mulighederne er tilstede på vandreturene. Pauser kan meget vel tilrettelægges efter ønsket om et bad. Fra aftenen inden har vi aftalt, om vi (evt.) har badetøj og håndklæder med. Det er typisk oppe i højden, vi bader. Nogle søer kan faktisk være ret lunkne, men ofte løber der smeltevand ned til søerne. Faktum er, at badning er helt harmløst, sjovt og ofte af kort varighed. Badning er sjovt også uden bagende solskin, for man får automatisk varmen af sådan et koldt bad.

I forslagene til vandreture vil der være nævnt, om der er oplagte bademuligheder.

Transport rundt i området

Hver enkelt får på destinationen udleveret et rejsepas, der tillader et antal ”gratis” rejsedage. Rejsepasset er lidt forskelligt fra sted til sted. Det tillader typisk rejse med tog, svævebaner og postbusser. På fridage kan der være udflugter, der ikke er fuldt ud betalte i grund-arrangementet. Jeg skal nok sige meget tydeligt, hvordan vi skal bruge de forskellige rejsepas.

Vandreturene er afpasset efter gode forbindelser med transportmidlerne.

Transporten er en del af oplevelsen. Destinationerne rummer et væld af sjove bjergbaner og svævebaner. Hvis vejret er dårligt, kan man endda søge ly i togene og lægge mere vægt på køreturen og komforten i de små byer, end de storslåede udsigter, som midlertidigt er borte.

Under oversigterne for vandreturene ved de enkelte destinationer er der også links til beskrivelser af de sjove transportmidler, vi støder ind i.

Bagage

Pak din bagage i kufferter med gode hjul eller i rygsække. Brug din vandrerygsæk som håndbagage.