Meget mere om vandreturene

Hvem kan deltage?

Du skal være mellem 6 og 80 år. Du skal ikke nødvendigvis have prøvet at vandre i bjerge før, men du skal kende dig selv og din formåen. Du skal være nogenlunde i god form. Ikke i storslået form, men så god, at du kan gå en fire timers lang tur i Danmark og op og ned af trapperne nogle gange til 5. sal uden at mene, at du er ved at dø. Kan du det, så skal det nok gå nede i Schweiz. Men lider du derimod af svær højdeskræk, så er det et problem.

Er du 6-10 år, så skal dine forældre være indstillede på, at du sagtens kan gå og sagtens kan passe på dig selv, når du går.

Det kræver vandreturene

Afhængig af vejret og kræfterne, så regner jeg med, at vi er på tur hver af de seks hele dage, vi er på destinationen. Dvs. at du skal regne med morgenmad 7.00-8.00 og afgang kl. 8.30-9.00. Hjemkomst et sted mellem 17 og 19. Fælles frokost foregår ude i terrænet, medbragt mad bestående af friskbagt brød, ost, pølse, æg, frugt, yougurt mv., men der kan være gode bjerg-restauranter undervejs, hvor det medbragte mad kan fravælges.

Jeg har på forhånd udvalgt en række vandreture, der erfaringsmæssigt er rigtig gode, og jeg sammensætter en rækkefølge, der er mest naturlig (ikke nødvendigvis den rækkefølge, som der er på oversigterne). Mine lister over vandreture er derfor retningsgivende.

Alle steder kan vi nå en første, let vandretur allerede samme eftermiddag, vi ankommer.

Sværhedsgraden af ugens vandreture afhænger af deltagernes kræfter og øvelse og endelig er vejret afgørende.

Forslag til vandreture er tilrettelagt, så der ikke er urimelig meget opstigning eller nedstigning, men at vi bliver befordret op til / ned fra de steder, hvor det er sjovt og flot at gå. Jeg véd det kan være hårdt at gå så meget, så vi holder en afslappende dag på dag nummer tre eller fire.

Typisk er vi sammen på vandreturene første dag eller to, men så splitter vi os nok op efter ønsker og kammeratskaber. Jeg vil naturligvis gå med på vandreturene hver dag. Vandreprogrammet er således meget justerbart, også indbyrdes i gruppen. Jeg vil altid være klar med forslag til vandreture, og kan ikke være to steder på én gang. Og I er naturligvis selv ansvarlige for, at I har det sjovt.

Man skal ikke hele tiden være social og snakkende på vandreture. Det er en del af oplevelsen at glide lidt ind i sig selv. Vi går ikke lige i hælene på hinanden. Men vi samler op, og alle får de pauser, der er brug for. På tur eller på hotel er der ingen forpligtigelse til at være social 24-7. Man må meget gerne trække sig tilbage og nøjes med at deltage ture og ved briefinger.

Ønsker du at paraglide, udføre gletschervandringer eller stå på ski på gletscherne, kan det også lade sig gøre og jeg vil forsøge at formidle kontakten. Jeg vil gerne høre om sådanne ønsker en af de to første dage.

Vejr og påklædning

Vejret i alperne (og især i de højeste dele, hvor vi befinder os) er yderst omskifteligt. Vi går aldrig af sted uden at være forberedt på lidt af hvert. Regn og kulde kan indfinde sig selv på den flotteste dag.

Solhatte, huer og handsker er nødvendige. Jeg anbefaler kortærmede svedundertrøjer, som kan bruges som vandre-T-shirts både i varme, kulde og i regn. Jeg anbefaler 2- eller 3-delte lette kunststofbukser (benene kan lynes af), som også fungerer godt i regnvejr (de er ikke kolde mod huden og tørrer hurtigt). Regnbukser vil i så fald være helt overflødige. Jeg fraråder direkte bomuldsundertøj, cowboybukser og bomuldssokker.

Jeg anbefaler solbriller, især når vi skal ud og gå på sne. Solen er virkelig stærk, og kan overraske de fleste! Behovet for solbriller stiger i øvrigt med alderen, så selvom du ikke før har behøvet dem, så brug din Schweiz-tur som anledning til at købe et par. Solbrillerne skal være ensfarvede over hele glasset.

Jeg anbefaler at alle (også større børn) har små vandrerygsække med, og at de bruges hver dag. Du har dit eget tøj, vand, og evt. andele af fælles mad. Vandrestave er ikke absolut nødvendige, men har du knæproblemer, eller er du bare vant til stavene, så brug dem.

Vandrestøvler, der også støtter anklerne, er en nødvendighed for voksne. Ha’ gået støvlerne til på forhånd. Børn kan klare sig med solide sko med mønster i sålerne. Regn ikke med at nogen af turene kan klares i sandaler.

Alt kan købes på destinationerne, men det koster rigtig meget mere, end det behøver hjemmefra.

Hvad koster turen udover grundprisen?

Vi laver en fælleskasse "all-inclusive" koncept. Det betyder, at du kun skal betale dit bidrag for frokosten (købt i supermarkedet) samt for kaffe/te/øl på turene og drikkevarer om aftenen.

Regn med at priserne ude omkring er på dansk niveau. Og ha' kontanter parat, ofte modtages der ikke kreditkort, som også vil forsinke betjeningen.

Bademuligheder

Det er meget forskelligt, om man bryder sig om et koldt og forfriskende bad. Men jeg kan garantere for at mulighederne er tilstede på vandreturene. Pauser kan meget vel tilrettelægges efter ønsket om et bad. Fra aftenen inden har vi aftalt, om vi (evt.) har badetøj og håndklæder med. Det er typisk oppe i højden, vi bader. Nogle søer kan faktisk være ret lunkne, men ofte løber der smeltevand ned til søerne. Faktum er, at badning er helt harmløst, sjovt og ofte af kort varighed. Badning er sjovt også uden bagende solskin, for man får automatisk varmen af sådan et koldt bad.

I forslagene til vandreture vil der være nævnt, om der er oplagte bademuligheder.

Transport rundt i området

Transfer fra Zürich lufthavn til destinationen foregår med bus.

Hver enkelt får på destinationen udleveret et rejsepas, der tillader et antal ”gratis” rejsedage og nogle dage med rejse til halv pris. Rejsepasset tillader rejse med tog, svævebaner og postbusser. Til nogle særlige ”top-ture” skal man betale halv pris oveni. Dertil kommer nogle lokale gæstekort, der også giver rabatter til bl.a. transport. Jeg skal nok sige meget tydeligt, hvornår vi skal stemple det ene eller det andet rejsepas. Pas på jeres rejsedokumenter, og når turen er slut, så vil jeg gerne have dem retur som bilag til regnskabet.

Vandreturene er afpasset efter gode forbindelser med transportmidlerne.

Transporten er en del af oplevelsen. Destinationerne rummer et væld af sjove bjergbaner og svævebaner. Hvis vejret er dårligt, kan man endda søge ly i togene og lægge mere vægt på køreturen og komforten i de små byer, end de storslåede udsigter, som midlertidigt er borte.

Under oversigterne for vandreturene ved de enkelte destinationer er der også links til beskrivelser af de sjove transportmidler, vi støder ind i.

Bagage

Pak din bagage i kufferter med gode hjul eller i rygsække. Ha' en turrygsæk med som håndbagage, som du så bruger på vandreturene.

Ønsker I at køre med tog hele vejen, kan det også lade sig gøre - så sparer vi klimaet for det ekstra udslip, som flyene medvirker til.