Skønne Grindelwald og lettere vandreture herfra

Grindelwald ligger 1.034 m og ligger i Kanton Berner Oberland i det centrale Schweiz.

På denne rejse har vi fast bopæl lige midt i et af de herligste og mest varierede vandre- og udflugtsområder i Schweiz. Vi bor på et fantastisk godt hotel midt i byen (Kreuz & Post) og bruger svævebaner og tandhjulsbaner til at komme op i det høje terræn omkring byen.

>> Se Politikens omtale af rejse til Grindelwald (2022)

Området er domineret af de tre ikoniske bjerge Eiger, Mönch og Jungfrau og med vandreterræn typisk fra 2.000 til 2.600 meter over havet. Den højeste beliggende tur på dette program i 3.650 meter er på en sikret gletcher-rute.

Vi byder på vandreture på niveau 2-3 (se nederst hvad det betyder) med indlagt fridag. De lidt lettere vandreture og udflugter vil blive afviklet i forhold til nedenstående plan. Men vejret kan jo spille os et puds, og betyde at noget bliver ændret i løbet af ugen, for at få den mest optimale tur, vi kan få. Vi skal om alle omstændigheder nok komme ud og gøre noget hver dag.

Jeg har valgt at lægge mine vandreture med henvisninger til Outdooractive, som er en udmærket App til mobilen og web (tidligere hed den Viewranger). Kilometerangivelsen er vandreturens længde som Outdooractive opgør den. Det er afstande tegnet på et kort ligesom afstande i Vandreruter som Naturstyrelsen laver. Individuelle opmålinger på telefonen vil uden tvivl vise større tal. Km siger ikke ret meget om turen, men kan ses sammen med sværhedsgrad, tid og højdemeter.

PS: Skulle der være nuancer til forskel mellem denne beskrivelse og den som GrønRejs bringer, så er det GrønRejs der har ret!

Dag nr. Beskrivelse Svær-heds-grad Vandring i timer Km God i dårligt vejr
2
An-komst-dagen
Intro-tur
Vi går ned på engen, langs floden, og op ad bakke på den anden side gennem skoven til Marmorbruch. Vi får et sug i maven på broen hen over Gletcherschlucht, og går retur via Halten og en anden vej op i Grindelwald.

>> Se på Outdooractive
2

240 m op og ned.
3 5,5 X
3 Den flotte gletcherdal
Vi går ned gennem Grindelwald til svævebanen til Pfingstegg og tager op med denne kabinesvævebane til 1.392 moh. Vandring på bjergsiden opad i den forrygende dal på stien mod Schreckhorn til frokoststop i 1.650 moh. ude i terrænet. Efter frokost kan man vende om. Er der flere kræfter, så kan man fortsætte til hytten Bäregg i 1.775 moh. hvor vi kan drikke en kop kaffe i hytten, inden vi går retur til Pfingstegg.

>> Se på Outdooractive

3

360 m op og ned
4 4,1 X
4 Männlichen til Fallboden - Panoramaturen
Denne dag skal vi på turens nok mest ikoniske rute. Med svævebanen fra Grindelwald Grund til Männlichen i 2.229 moh. Vi går det sidste stykke op til toppen. Den tur kan dog springes over. Dernæst let vandresti mod Kleine Scheidegg 2.061 m. med vandløb, fine klipper og dyreliv undervejs. Medbragt mad nydes ved et udsigtspunkt. Videre via Kleine Scheidegg med kaffe, og dernæst op til den blå sø Fallboden, hvor vi vender om og tager toget fra Kleine Scheidegg til Grindelwald.

Man kan stoppe i Kleine Scheidegg og ikke gå til Fallboden.

>> Se på Outdooractive

2-3

250 m op og 400 m ned.

5 8,6 X
5 Dalen med de mange vandfald
Med toget over Zweilütchinen til Lauterbrunnen. Vi tager postbussen til vandfaldet til Trümmelbach vandfaldene , hvor vi kommer ind til det brusende vand i de helt utrolige huler og sprækker, som gletcherfloderne har gnavet i klippen. Efter den imponerende oplevelse går vi på den flade dalbund og nyder denne helt forunderlige dal med de stejle bjergsider. Et skyggefuldt sted i dalen spiser vi vores medbragte mad.

Vi passerer Staubachfalle på venstre hånd og havner i Lauterbrunnen, hvor vi stiger på toget til Wengen. Den mondæne by Wengen er bilfri by og vi går hen til svævebanen til Männlichen og får et stejlt lift op til bjergryggen. Heroppe kan vi nyde forfriskninger og udsigten, før vi tager svævebane retur til Grindelwald Grund.
>> Se på Outdooractive

2

Ingen stig-ninger

3 4,9 X
6 Fridag, mulighed for udflugt og endda let vandring på isen

Jungfraujoch og evt. over isen til Mönchhytten
(Kræver individuelt tilkøb oveni vores lokale rejsekort)

Vi tager toget til Kleine Scheidegg og skifter til Jungfraubahn. Stoppested og udsigt på vejen op gennem bjerget. Vi ender i Jungfraujoch i 3.475 moh. kaldet "Top of Europe". Vi tager elevatoren op til udsigtspunktet Sphinx i 3.573 m. og nyder den forrygende udsigt. Så spiser vi vores medbragte mad ude på gletcheren.

Har man mod på noget mere på isen så kan vi herefter gå over gletcheren på sikker rute opad til den betjente Mönchjochhytte i 3.629 m. Det kan være lidt hårdt at gå op ad bakke i den tynde luft. Vi køber forfriskninger deroppe, og så er det meget lettere at gå samme vej tilbage.
>> Se på OutdooractiveHvis tur på isen: 200 m op og ned.


Hvis tur på isen: 2½ t.
4,3 -
7 Fantastiske Bachalpsee
Vi tager svævebenen fra Grindelwald til First i 2.167 moh. og går lidt opad til Bachalpsee i 2.265 m, der er vores frokoststed ude i terrænet og som rummer en mulighed for et frisk dyp i den lille sø af de to. Vi går retur til First og tager svævebanen retur til Grindelwald igen.
>> Se på Outdooractive

2-3

135 m op og ned.
3 6,4 -
8 Kleine Scheidegg til Wengen
En dejlig og let vandretur ned ad bakke med flotte panoramaer. Vi starter i 2.053 moh. og ender i 1.274 moh. God mulighed for at se dyr på de smukke enge.
>> Se på Outdooractive

2-3

800 m ned
4 6,7 X
9 og hjem-rejse Zürich med rundtur
Med toget til Zürich via Brünig-passet og Luzern. Vi stiller bagagen på Zürich Hovedbanegård og spiser frokost på banegården, hvor det passer os. Så går vi sammen gennem byens hovedstrøg ned til søen, hvor der kan bades. Og snor os gennem byens gamle bydel. Er der kræfter til overs og vejret tillader det, så kan nogen af os slutte på byens "husbjerg" Uetliberg med en forunderlig bjergbane. Kl. ca. 21 skal vi med nattoget hjem.
- - - X

Kort: Wanderkarte Jungfrau Region Zusammensetzung 1:50.000

Læs mere om de baner, vi benytter i området:
Bergbahn Lauterbrunnen-Mürren
Berner Oberland Bahn (BOB)
Jungfraubahn (JB)
Schynige Platte Bahn
Wengernalp Bahn (WAB)
Brünigbahn - Centralbahn
Uetlibergbahn

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau
Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let.– Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel. Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel. Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende. Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende. Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid
Den angivne tid er den effektive vandretid for en gruppe som vores, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau
Højdemeter er beregnet af Outdooractive. Det er i princippet alle højdemeter, vi møder.

Kilometer
Kilometerangivelsen er vandreturens længde som Outdooractive opgør den. Det er afstande tegnet på et kort ligesom afstande i Vandreruter som Naturstyrelsen laver. Individuelle opmålinger på telefonen vil uden tvivl vise større tal. Kilometer siger ikke ret meget om turen, men kan ses sammen med sværhedsgrad, tid og højdemeter.

Tak til Ruby Rejser for denne udmærkede beskrivelse, som jeg har valgt at følge.