Täsch og vandreture herfra
Oversigten opdateres hvert år på Ruby Rejsers hjemmeside. Mest opdateret hér!

Byen ligger i 1.438 moh.

(Täsch ligger lige ved Zermatt i kanton Wallis i det vestlige Schweiz)

Täsch er naboby til Zermatt. Selve Täsch bærer stadig præg af en oprindelig landsby, selv om den ligger så tæt ved den mondæne ferieby Zermatt. Täsch ligger centralt for de mange vandreudflugter og rummer supermarked og restauranter. Der er en overraskende stor banegård, det skyldes, at al kørsel med bil og bus stopper i Täsch, og alle skal videre til Zermatt med tog herfra.

Området er et Mekka for vandre-turister. Der er masser af gode udflugtsmuligheder i vel nok det flotteste alpe terræn, der findes, bl.a. i nærheden af Matterhorn.

Jeg har valgt at lægge mine vandreture med henvisninger til Outdooractive, som er en udmærket App til mobilen og web (tidligere Viewranger).

Dag nr. Beskrivelse Svær-heds-grad Vandring i timer God i godt vejr God i dårligt vejr
1 Intro-tur
Vi går en tur i Täsch' omegn, ud i skoven, over floden og endelig ned gennem den dejlige, lille by. I godt vejr (optional): tag badetøj med, så slutter vi ved badesøen, så længe vi gider.
>> Se på Outdooractive
2 2 X X
2 Zermatt og Zmutt - første blik af Matterhorn
>> Se på Outdooractive
Vi tager toget til Zermatt og danner os et første overblik over denne bilfri turist-by. Hvis skyerne tillader det, får vi straks vores første kig til Matterhorn. Fra Zermatt går vi videre ad en af alpernes mest idylliske vandrestier frem til formiddagskaffen i den kønne lille by Zmutt. Herfra går vi højere op og finder en eng med god udsigt, hvor vi kan spise vores medbragte mad. Vi går retur til Zermatt ad den højt beliggende sti. Herfra går vi den lette og dejlige vej langs jernbanen hjem til Täsch.

2 5 X X
3 På hylden fra Täschalp til Zermatt
>> Se på Outdooractive
Vi starter dagen med at tage en minibus fra Täsch ad utallige hårnålesving til idylliske Täschalp i 2.190 moh. Herfra går vi sommer-mælkestaldene af Europa-stien mod Zermatt. Turen går "på hylden" i mere end 2200 meters højde. Efter en kilometer kommer vi ud i hoveddalen (Mattertal) og har nu endnu et fantastisk blik til Matterhorn. Vi går ret frem indtil vi finder et sted til at spise vores medbragte frokost i det grønne. Vi er i et øde terræn hvor hjorte, gemser og stenbukke hører hjemme. Så ser vi flaget, der vejer i Tufteren, hvor der serveres kaffe og hjemmebag. Herefter fortsætter vi af en blid og bugtet vej og nedad gennem små samfund og skoven og havner nede i Zermatt by. Fra Zermatt tager vi toget retur til Täsch.

3 X (X)
4 Højdevejen fra Jungen til Moosalp
>> Se på Outdooractive
Vi starter dagen med en kort togtur til St. Niklaus. Herfra skal vi op i højden med en lille svævebane, der går til Jungen 1.955 moh. Vi vandrer nu på højdevejen, anlagt i 1978 langs den stejle bjergside, opad mod 2.190 moh. Så nedad, og efter at have krydset Embdbach kommer vi forbi flere fine kilder inden vi når til dagens frokoststed. Et skønt sted med fantastisk udsigt, hvor vi nyder vores medbragte mad. Efter frokost vandrer vi videre ad græsgange med køer og langs akvædukter til landsbyen Moosalp, hvor der kan købes forfriskninger. Vi skal nu videre med postbussen ad forrygende snoet vej ned til Stalden. En tur hvor vi for første gang bliver introduceret til det berømte flertonede horn, postbusserne bruger i hårnålesvingene.

Fra Stalden tager vi toget tilbage til Täsch.

5 X X
5 Fridag, mulighed for denne udflugt:
Kleine Matterhorn
I dag har vi en fridag, hvor man selv bestemmer hvad dagen skal byde på. Er der interesse for det, kan nogen af os tage op på Kleine Matterhorn. Denne tur er ikke inkluderet i rejsen. Liftene starter i Zermatt 1.620 moh og fragter os til den utrolige top af Kleine Matterhorn i 3.883 moh. Luften er meget tynd heroppe! Men udsigten er svær at slå. Vi skal ud og gå lidt på gletcheren.

Efter besøget på toppen tager vi svævebanen retur til mellemstationen Trockener Steg, hvor vi efter en kort opstigning finder et flot sted og nyder vores medbragte mad med udsigt over Theodulgletcheren.

Er der flere kræfter i benene, kan vi gå fra Furi til Zmutt og herfra ned til Zermatt.

Vi har denne dag ikke aftensmad på vores hotel.

2 X -
6 Gornergrat - Sunnegga
>> Se på Outdooractive
Vi starter dagen med at tage toget videre op i dalen til Zermatt. Herfra tager vi den utrolige tandhjulsbane op til Gornergrat 3.090 moh. Herfra vandrer vi videre helt til tops, hvor vi har den mest imponerende udsigt over Monte Rosa massivet. Bedre bliver det ikke i Alperne! Så vender vi næsen mod Matterhorn, der måske endnu ikke har fået skyer omkring toppen. Vi går nedad til Riffelsee, hvor vi spiser vores medbragte mad. Dernæst forbi Riffelberg mod Grüensee, hvor der er mulighed for at bade, hvis man kan lide et køligt bad. Igen har vi et helt fantastisk syn tilbage til Matterhorn.

Vi slutter dagen i Sunnegga 2.288 moh, hvor vi tager funicularen (kaldet "metroen") ned til Zermatt.

3 6 X -
7 Højdevejen Sass Grund - Gspon
>> Se på Outdooractive
Vi starter dagen med en tur til Saas-dalen, der er nabodalen til Mattertal. Vi skal med tog og bus fra Täsch frem til byen Sass Grund. Herfra tager vi svævebanen op til Kreuzboden 2.400 moh. Her har vi ugens længste, men utrolig afvekslende vandring foran os. Vi starter ad en flot sti til udsigtspunktet Hannig. Videre mod nord ad stenet sti til Grübesee og omkring Hoferälpji er der flere frokostmuligheder (i godt vejr tag badetøj med!). Herfra videre i lærkeskov til Siwibodu, hvor der igen er en helt fantastisk udsigt. Det næste stykke byder på en mere dramatisk natur forbi Alp Schwartswald. Efter at have fulgt den gamle vandledning (Suonen) kommer vil til et lille kapel og til den idylliske landsby Finilu. Vi slutter dagen i Gspon, hvor en svævebane tager os ned til Staldenried og Stalden. Herfra tager vi toget tilbage til Täsch.

7 X -
8 Vi kan også denne dag nå at hoppe i badesøen i udkanten af Täsch. Ellers frit slag for aktiviteter. Lad os tale om mulighederne, herunder alternative togture til hhv. Zürich eller Basel.

1 2 X X
- Alternativ til en af dagene, hvis vejret bliver lidt dårligt:

Langs Lötschberg Bahn på solsiden
Vi tager toget ned gennem dalen Mattertal til byen Brig, hvor vi skifter til regionalttog nordpå og står af kort efter i Hohnten. Herfra vandrer vi tilbage langs banen i et meget flot terræn med udsigt over Rhone-dalen. Vi passerer flere fine frokostmuligheder undervejs og finder et godt sted at nyde vores mad. Vi vandrer ad gammelt rute for anlægsbane med tunneler og langs fungerende og åbne akvadukter. Vi slutter turen af med lidt stigning i Ausserberg, hvor vi tager toget eller bussen retur til Täsch.
2-3 X X


Gode alternativer
Grächen - Herbriggen
Med toget til St. Niklaus. Med postbus op til Grächen 1.619 moh. Meget idyllisk vandring med udsigt frem til Nadelhorm 4.327 m og over dalen til Weisshorn 4.506 m. Lidt opad bakke gennem skoven op til vandingskanal, som vi går langs. Medbragt mad i Schallbettu (1.685 m) tæt ved Riedbach. Så bliver bjerget lidt mere barskt og stien sværere. Vi skal ned ad bjerget og lige frem til Untere Tal flüe af ny-anlagt sti åbnet 2013. Videre frem til Herbriggen. Hernede er der en hyggelig lokal café, hvis vi skal vente på toget hjem.
3 4 X X
Gspon - Alpe Schwarzwald
Med toget til Stalden. Med svævebanen via Staldenried til Gspon. Svævebanen hér er nok alle modelbyggeres forbillede! Let vandring lidt opad mod Finilu, tv. af stejl sti op til det hvide kapel. Nu i skoven, et sted med trapper op og ned og langs gl. vandledning over flere dramatiske skred og stenbunker frem til hytten, hvor der serveres drikkevarer. Få den gamle mand til at tænde op i grillen til medbragt grill-mad. Og samme vej hjem.
3 X -

Kort: Vanderkart Matterhorn Mischabel Zusammensetzung 1:50.000, Bundesamt für Landestopografie, 5006

Der er kommet en byvandring i Zermatt mandage kl. 16.30, som måske er interessant.

Læs mere om de baner, vi benytter i området:
Gornergrat Bahn
Matterhorn Gotthard Bahn (vest)

Sværhedsgrader, vandretider og højdeniveau
Jeg har inddelt sværhedsgraderne fra 1 til 5 som følgende:

1 Let – Vandringerne er lette og relativt korte på gode stier.

2 Let til middel – Vandringerne er nærmest lange traveture på jævnt underlag, men med stigninger og fald.

3 Middel – Vandringerne er mere krævende med stejlere passager, men kan klares med er rimelig god kondition. Underlaget kan være ujævnt og stenet.

4 Krævende – Vandringerne er ret krævende. Deltagerne må have god kondition og være udholdende. Der kan være passager, hvor du må tage hænderne til hjælp eller skal forcere store stenblokke.

5 Meget krævende – Vandreerfaring er nødvendig. Svære passager, dog uden klatring. Konditionen og udholdenheden skal være virkelig god.

Sværhedsgraden vil ofte være en kombination af turens længde, terrænets beskaffenhed samt stigninger og fald. En lang vandretur i et meget let terræn kan derfor godt have en lavere sværhedsgrad end en kort tur med mange stigninger og fald.

Lange opstigninger kræver en god kondition, hvorimod lange nedstigninger især er belastende for knæene.

Vandretid
Den angivne tid er den effektive vandretid, hertil skal lægges pauser og transport.

Når der på nogle ture er angivet en kort vandretid, betyder det derfor ikke, at man kun er ude i naturen i kort tid. Alle vandredage varer som regel fra morgen kl. 9 til sidst på eftermiddagen.

Højdeniveau
De højdemeter er måske angivet for bestemte steder på turen, fx turens start- og slutpunkt samt dagens højeste punkt. Der vil derfor ofte forekomme flere stigninger og fald i løbet af dagen. Vil du se flere detaljer, så henviser jeg til mine detaljerede beskrivelser på app'en ViwRanger.

Tak til Ruby Rejser for denne udmærkede beskrivelse, som jeg har valgt at følge.


Se meget mere:

>> Links >> Fælles om camping i Schweiz
>> Vandreture, udstyr og transport >> Om Alperejser
>> Film & fotos >> Artikler