Nattog i Norge

Nattog i Norge medtager kun sovevogne og siddevogne. Og sovevognene er af samme type, men helt ensartede kupeer. Man betaler en billet for personen, og en billet for kupeen. Benytter man en eller to senge er ligemeget, det er samme pris.

Sengene er altid redt op, når man kommer. For turene er ikke så lange at det giver mening at benytte sovevognene i dag-tilstand. Men vognene har den funktion, hvis det skulle være relevant en dag.

Der kører nattog flg. steder:

  • Bergensbanen (Oslo-Bergen)
  • Sørlandsbanen (Oslo-Stavanger)
  • Dovrebanen (Oslo-Trondheim) og
  • Nordlandsbanen (Trondheim-Bodø)

Sørlandsbanen står klar på Oslo S. De to sovevogne i front.

Starter du på en endestation, gå straks i café-vognen og hent din værelsesnøgle til sovevognskupeen. For din kupé er aflåst.

Starter du et sted på ruten, så gå til vognen, hvor konduktøren er klar og kupeerne er åbnet.

NSB regionaltog/nattog på Dovrebanen klar til afgang fra Trondhjem mod Oslo.

NSB regionaltog/nattog på Nordlandsbanen ankommer til Fauske station. Restaurantvogn og siddevogne forrest. Og diesellokomotiv, da banen ikke er elektrificeret.

NSB sovevognene er helt anderledes at se på end de øvrige vogne.

De er meget karakteristiske med den smalle stribe vinduer. Et til hver kupé. Hér foto fra Oslo C. med nattog til Stavanger.

Sådan er sovevognen indrettet. Hver kupe er indrettet til to personer, men kan benyttes til én. Enkeltbenyttelse såvel som dobbeltbenyttelse koster 900 norske kroner i tillæg til ret billige (250 norske kroner) billet til toget (hvis du er tidligt ude og købe).

Plads under nederste seng til bagage samt på hylder foroven.

Sådan ser kupeen ud. Meget komfortabel med håndvask og toiletskab med vand mv. udfor vinduet. Gardinet gemmer vinduet. Vognene ligger godt i sporet, sengene er komfortable, der er drikkevand, stik ved sengene, masser af læselys mv. Man savner kun et brusebad.

Stigen klappes ud fra væggen, når man skal op i øverste køje.

Gangen er bred og med noget usædvanlige klapbænke. Udefra ser sovevognen helt anderledes ud på denne side.

Der er sågar klapborde, så man kan sidde med et godnat glas mens man triller ud i den lyse nat.

I restaurantvognen som den ser ud på Nordlandsbanen og Dovrebanen. En øl koster 89 norske kroner. Men der er meget hyggeligt inden man går i seng.

I Stavanger med en anden udgave café-vogn lige foran sovevognene, hvor man også finder togets betjening. Og hele natten er der betjening med salg af drikkevarer og snacks.

Foran to siddevogne med behagelige sæder og i Stavangertoget en børneafdeling med legeplads.