Tom blok
Antikke øseværk
Gul streg
Klik og få stort foto på 90 K   Klik og få stort foto på 20 K   Klik og få stort foto på 32 K
 
Romersk fresco af øseværk i museet i Alexandria
Dette er et historisk billede af stor værdi. I Alexandria fandt man denne fresco i 1960 som det siden har været lidt svært for de lærde at datere præcist. Dateringen ligger indenfor tidsrummet fra 100 før til 100 efter Kristi fødsel. Det viser os noget brugsteknik, som på den tid har været hvad vi ville kalde avanceret teknik. Man var meget interesseret i teknik men det nåede sjældent længere end til skrivebordet. Hvis man kom videre til at fremstille noget teknik var det af typen kukure. Men her er der altså ikke tale om skrivebordsteknik men om en virkelig kunstvandingsmaskine
[107]
  Ruinerne af det ældste øseværk i Egypten
Dette er ruinerne af de ældst kendte øseværk. Til ære for Kong Faruk blev det restaureret og monteret med et nyt tandhjul. Fra den dybe brønd - som her er tildækket med brædder - blev vandet hejst op og blev brugt som helligt vand til en have med palmer.
[108]
  Ruinerne af det ældste øseværk i Egypten
Drengene har ødelagt det rekonstruerede tandhjul og meget af murværket er repareret, men halvkuglen er original. Her i skyggen kunne man hente vandet fra tre tappesteder.
[109]

Klik og få stort foto på 57 K   Klik og få stort foto på 39 K   Klik og få stort foto på 45 K
 
Originale romerske mursten i øseværket
Det originale murværk med en meget lille cisterne. Normalt rummer øseværkernes cisterner ca. et hundrede kubikmeter, men denne er kun på to kubikmeter. Til gengæld er løftehøjden ti gange større end på de normale øseværksanlæg.
[110]
  Rekonstruerede tandhjul til øseværket
De rekonstruerede tandhjul er uden tvivl langt større end det der arbejdede her for to tusind år siden.
[111]
  Åben gearkasse til trætandhjulet
Da vi kun ser en fjerdedel af tandhjulet må vi gange med fire for at komme frem til at hjulet har 48 tænder. En græsk papyrus fra år 440 taler om et øsehjul med 36 tænder.
[112]

Klik og få stort foto på 75 K        
 
Øseværk nær Cairo
Øseværket har ikke ændret sig meget i løbet af to tusind år, men det varede uden tvivl flere hundrede år inden man var nået frem til den endelige udgave.
[113]