Tom blok
Byggerier i bambus
Gul streg
Klik og få stort foto på 36 K   Klik og få stort foto på 33 K   Klik og få stort foto på 59 K
 
Øsehjulsstativ i bambus
I de næste ti billeder følger vi hvorledes man bygger et øsehjul i Chen Mai i Thailand. Her viser vi først lejebukkene som skal bære hjulet.
[51]
  Konstruktion af øsehjul i bambus
Allerførst udsøger man sig et plan gårdsplads. Derpå kan selve opsnøringen af hjulet begynde. Det kræver øvelse hvis man tilstræber et hjul som ikke exer eller er ovalt.
[52]
  Aksel til bambushjul
De seksten eger består af otte bambus-brædder. En dygtig hjulbygger klarer sig med eet stykke værktøj... en stor kniv.
[53]

Klik og få stort foto på 47 K   Klik og få stort foto på 38 K   Klik og få stort foto på 39 K
 
Skovle af flettet bambus til øsehjul
Skovlene er flettede, men skal være udført med akkuratesse. Hvis den ene skovl er tungere end den anden bliver hjulet sidetungt og det medfører en uregelmæssig gang.
[54]
  Bambus-krus til øsehjul
Krukkerne er også fremstillet af bambusrør. Det morsomme er at man kan vise at den bedste krukke er en slank krukke. Det volder ingen besvær. Naturen har opdelt bambusrøret i led. Afstanden mellem to led har netop den ideelle længde til at danne en slank krukke.
[55]
  Øsehjul af bambus på vej til montering i flod
Dette hjul nærmer sig sin fuldendelse. Det mangler kun skovlene og "krukkerne".
[56]

Klik og få stort foto på 38 K   Klik og få stort foto på 32 K   Klik og få stort foto på 31 K
 
Montering af øsehjul
Tre mand løfter hjulet op på lejebukkene. Lejebukkene hæves og sænkes indtil akslen ligger fuldstændig vandret. Hvis akslen hælder blot en lille smule "løber" hjulet ud til siden og kolliderer med lejebukken.
[57]
  Klargøring af øsehjul af bambus
Skovlene og bambuskrukkerne monteres og til sidst monteres det trug som opfanger vandet. Ved hjælp af et gennemboret bambusrør ledes vandet ind på marken.
[58]
  Thai-øsehjul bygget på Sri Lanka
Konstruktionen fra Thailand er her overført til Sri Lanka. Med besvær fik vi det bygget. Men det første hjul var mindre vellykket end det tiende.
[59]

Klik og få stort foto på 59 K   Klik og få stort foto på 42 K   Klik og få stort foto på 72 K
 
Vandbærerne som øsehjulet gør arbejdet for, Sri Lanka
Pigerne på billedet var glade for at blive fotograferet. Vandhjulet interesserede dem mindre. Bonden var ikke forberedt på at vort projekt ville lykkes, så han vidste ikke hvad han skulle stille op med vandet.
[60]
  Forsøg med øsehjul i Thailand
Bambus er det ideelle byggemateriale til strømhjul. Det er let og stærkt og nemt at flække. Selve hjulet er bundet sammen med nogle snore som ligner lædersnørebånd, men som hidrører fra en frugt der sidder på en palme.
[61]
  Chiang Mai i Thailand
Vandløftningshjul fra området nord for Chiang Mai i Thailand. Ser man godt efter, kan man se 5,6 vandstråler ved toppen af venstre fælg. Strålerne samles i et fladt trug hvorfra vandet kan ledes over på marken. På denne mark dyrkede man tobak.
[62]