Tom blok
Detaljer fra øseværk
Gul streg
Klik og få stort foto på 30 K   Klik og få stort foto på 37 K   Klik og få stort foto på 21 K
 
Tandhjul til øseværk nær Luxor, Egypten
Dette er et kasseret tandhjul fra et egyptisk øseværk. Man kan se hvorledes bundlejet er konstrueret. Det er blot en tap som drejer rundt i en sten med en hulning. På det næste billede kan vi se flere hulninger i et bundleje.
[124]
  Bundleje til lodret aksel, nær Khartoum, Sudan
Genparten af bundlejet. Akslens tap drejer rundt i et stykke træ som danner modparten af lejekonstruktionen. Dette træstykke er af blødt træ, hvorfor det slides langt hurtigere end akseltappen.
[125]
  Krukker tømmes
Det er lidt af et kunststykke at fastbinde krukkerne. Krukkerne skal placeres således at de ikke rammer de knægte hvorpå spandekæden hænger. Det vil sige at krukken skal "ride" ovenpå de to tovparter. En række pløkker sørger for at der holdes en konstant afstand mellem tovparterne.
[126]

Klik og få stort foto på 44 K   Klik og få stort foto på 56 K   Klik og få stort foto på 49 K
 
Træspande i funktion i øseværk
Alt er fremstillet af lokale materialer. Træ og hjemmegjort tovværk er de to vigtigste materialer. Brønden er dog foret med sten. Til venstre i billedet ser man den mur som bærer bjælken hvorpå toplejet er fastgjort.
[127]
  Øseværk fra Pakistan
Af dette billede ser man tydeligt at jern er ca. ti gange stærkere end træ. Hvis man tager hensyn til vægten så foretrækker man træ. Derfor er bjælken hvorpå tommestokken ligger gjort af træ.
[128]
  Øseværk af træ, Pakistan
Her er træegerne fremstillet af træ hentet hos tømmerhandleren, men tovværket er hjemmegjort. Hele hjulet holdes sammen af snoet ståltråd.
[129]

Klik og få stort foto på 40 K        
 
Øseværk i Thailand
Idéen bag dette miserable øseværk er uden tvivl bragt til Thailand af en europæer uden dyb indsigt i materialevalg.
[130]