Tom blok
Funktionsmåde for øseværk
Gul streg
Klik og få stort foto på 54 K   Klik og få stort foto på 43 K   Klik og få stort foto på 51 K
 
Øseværk nær Cairo
Her er lerkrukken erstattet af træspande. Øseværkskrukker fra romertiden har man fundet i Sudan. De er så siden blevet afløst af træspande som igen er blevet afløst af gummispande.
[114]
  Øseværk fra Luxor i Egypten
Disse to børn har et meningsfyldt arbejde. De råber hyp hyp når oksen er ved at gå i stå på grund af træthed.
[115]
  Øseværk ved Luxor i Egypten
Krukken til højre i billedet er ny, men krukkens form går helt tilbage til det andet århundrede efter Kr. Det er nemt at identificere dem i en arkæologisk udgravning selv om de er blandet sammen med andre krukker. Øseværkskrukken har en stor knop i bunden - det er der ingen andre krukker der har.
[116]

Klik og få stort foto på 32 K   Klik og få stort foto på 37 K   Klik og få stort foto på 35 K
 
Øseværk i funktion i Egypten
Dette billede leder os let ind på den tanke at øseværket blev opfundet samtidig med at pyramiderne blev bygget. Intet er mere fejlagtigt. For det første var snedkerhåndværket i Det gamle Rige på et meget lavt stade. For det andet har øseværket sine rødder i Alexandria - et resultat af de lærde grækeres arbejde med at skrive om mekanik.
[117]
  Øseværk i funktion i Sudan
En enkelt forsker hævder at landbruget og dermed livet i Sudan, først begyndte da man fik indført brugen af øseværker.
[118]
  Øseværk fra Sudan
Trækokserne i Sudan er altid underernærede, derfor anvender man altid to okser. De er så svage at man nødvendigvis må ansætte en oksedriver som kan holde dem i gang. Hvor dyrene er sunde og stærke er der ikke behov for en oksedriver.
[119]

Klik og få stort foto på 40 K   Klik og få stort foto på 42 K   Klik og få stort foto på 39 K
 
Øseværk nær Basra, Irak
I Irak hvor mange af øseværkets trædele er udskiftet med jerndele har man også udskiftet oksen med en hest. Det sidste er sjældent. Kameler, bøfler, okser og æsler er de foretrukne trækdyr. Trækdyret går mod solen eller mod uret.
[120]
  Øseværk nær Basra, Irak
Denne jernkonstruktion fra Irak er en kopi af et øseværk udført i træ.
[121]
  Øseværk nær Basra, Irak
Her er samtlige dele af jern. Vi er stadigvæk i Irak på et tidspunkt hvor Eufrat er gået over sine bredder, det betyder at der i den periode ikke er brug for et øseværk.
[122]

Klik og få stort foto på 31 K        
 
Øseværk i Syrien
Øseværket får normalt sin kraft fra et trækdyr. I den sammenhæng er det interessant at tandhjulsdiameteren og krukkehjulets diameter er afstemt efter trækkraften. En hurtigkørende forbrændingsmotor passer slet ikke til øseværkets adstadige tempo. Hvis man ønsker at benytte en sådan motor må man indføre en større gearudveksling.
[123]
  Se model på museum
På American Museum of Natural History i New York på anden sal ses nogle meget livagtige modeller af vandløfting, bl.a. dette øseværk i Nordafrika.
[123a]