Tom blok
Hejsespil
Gul streg
Klik og få stort foto på 56 K   Klik og få stort foto på 58 K   Klik og få stort foto på 43 K
 
Hejsespil i Sydtunesien
Hvis man sammenholder dette billede med tegningen skråt nedenfor, vil man forstå at de to øverste tove bruges til at løfte de to sække. De to nederste snore åbner for vandet ved at trække de to udløb ud i vandret retning.
[28]
  Hejsespillet, sæk og tovtræk med automatisk tømmeanordning
På billedet kan man se at den store trisse er fremstillet af 20-30 kileformede træstykker. Akslen ligger i to gaffelformede lejer. Man kan derfor fjerne trissen og lædersækken og tage disse kostbare dele med hjem.
[29]
  Hejsespil ved brønd i Tunis
M
an kan se at trissen er en fælg fra hjulet til en trillebør.
[30]

Klik og få stort foto på 46 K   Klik og få stort foto på 20 K    
 
Hejsespil ved brønd i Tunis. Træktove øverst og tømmesnore nederst
De fire trækdyr - to for hver lædersæk - er nu ved vejs ende. Enten må dyrene gå baglæns eller - hvad der er nemmere - man frigør dem for seletøjet og lader dem vende om og gå op ad rampen.
[31]
  Principskitse af hejsespil
Principskitse af et hejseværk. Tegningen er ufuldstændig fordi den mand der leder æslet mangler. Når æslet når til vejs ende løfter manden skaglen op i luften hvorefter æslet drejer omkring og går tilbage. Når den har nået rampens top vender den atter omkring. Her får den lov til at vente en stund for at samle kræfter indtil manden med et tilråb får æslet til at gå ned ad rampen og trække sækken op.
[32]