Tom blok
Shaduf'er
Gul streg
Klik og få stort foto på 45 K   Klik og få stort foto på 37 K   Klik og få stort foto på 49 K
 
Brøndvippe i Thailand
Brøndvippen er en urgammel opfindelse, og den anvendes stadig i forskellige konstruktioner. Her har vi en udgave fra Thailand.
[21]
  Brøndvippe i det øjeblik hvor spanden er dybt nede i brønden; Bangladesh
Denne brøndvippe er fra det nordlige Bangladesh. Når grundvandet ligger nede i ti meters dybde så kræver det mange timers arbejde hvis man blot skal skaffe vand til et lille bed. Her er bedet hegnet ind for at forhindre husdyrene i at æde de grøntsager som er tiltænkt menneskene.
[22]
  Brøndvippe i Egypten
Hvis vandet kun skal løftes et par meter er det muligt for to mænd at vande et stort bed.
[23]

Klik og få stort foto på 49 K   Klik og få stort foto på 70 K   Klik og få stort foto på 34 K
 
Detalje af brøndvippe i Egypten
Her er et nærbillede af en egyptisk brøndvippe. Det skal blot anskueliggøre lejekonstruktionen. Vægten af kontravægten er her forøget med nogle kilo ler således at der er ligevægt mellem den fyldte spand og kontravægten.
[24]
  Armering til brøndvippelod ved Khartoum i Sudan
Her er der et andet nærbillede, som viser os “bunden” af kontravægten. Vi er i Sudan hvor store sten er sjældne. Man anvender derfor en stor lerklump som bygges op i våd tilstand omkring en armering af grene og snore.
[25]
  Egyptisk brøndvippe: shaduf
To forskellige brøndvipper i tre forskellige stillinger. Til venstre trækkes spanden ned i brønden hvor den til slut fyldes med vand. Ergoterapeuten ser noget andet. Bonden sænker ikke spanden ned i brønden han løfter kontravægten. Terapeuten bemærker at bonden ikke skal løfte spanden og dermed ødelægge sin ryg. Han bruger i stedet for sine arme og især benmusklerne uden at ryggen deltager i dette arbejde.
[26]

Klik og få stort foto på 22 K        
 
Brøndvippe til høje løft, Indien
Brøndvippe fra Indien. Her er spanden meget stor og brønden meget dyb, hvorfor der er brug for tre mand. Det geniale træk ved konstruktionen ligger gemt i de to øverste mænds gang frem og tilbage. Når de går udad gør de vægtarmen større. Til sidst bidrager de med et moment som er større end vandspandens moment. Det medfører at spanden langsomt stiger op gennem brønden.
[27]
  Serieforbundet shaduf ved Nilen
Model på American Museum of Natural History, 2. sal. Viser at man kan koble flere vipper sammen.
[27a]