Tom blok
Skovle mm.
Gul streg
Klik og få stort foto på 29 K   Klik og få stort foto på 21 K   Klik og få stort foto på 36 K
 
Øseskovl i brug og fiskeruse til små fisk, Bangladesh
Vand og småfisk strømmer gennem dette sold som holder de små fisk tilbage. Manden med den kortskaftede skovl fjerner vandet således at nyt vand med fisk kan strømme gennem "fiskenettet".
[7]
  Øseskovle
Skovlene er fremstillet af flettet bambus. Dette materiale udmærker sig ved lille vægt og stor styrke.
[8]
  Vanding med skovl i Kina
I Mexico og i Asien lader man vandet løbe helt ind mellem bedene. Herfra spreder man vandet ud med en særlig skovl.
[9] FAO foto

Klik og få stort foto på 90 K   Klik og få stort foto på 55 K   Klik og få stort foto på 64 K
 
Vanding med vippeskovl i Indonesien
Princippet i denne "skovl" bygger på tre bevægelser. Den bevæges sideværts fra kanalen ind over marken. Den hæves og sænkes. Men samtidig drejer manden skaftet, således at han tømmer blikspanden ind på marken. Metoden er kun kendt i Indonesien.
[10] FAO foto
  Vandløftning med svingskovl i Bangladesh
Hvis skovlen bliver ophængt i en snor, så slipper manden for at løfte vandet. I det viste klip skraber skovlbladet et lag vand af overfladen.
[11]
  Vandløftning med svingskovl i Bangladesh
I det næste klip er skovlen i sin yderstilling og vandet fortsætter sin fart ud i kanalen. Det er et meget effektivt apparat de steder hvor løftehøjden er lille.
[12]

Klik og få stort foto på 59 K   Klik og få stort foto på 54 K   Klik og få stort foto på 30 K
 
Saltindvinding i Sri Lanka
Havvandet skal blot løftes 15-20 centimeter, men til gengæld er der brug for en stor vandføring. Svingskovlen er simpel, men meget effektiv. Den er tung, men det er tilsigtet. Tyngden bidrager med en "svinghjulseffekt" som letter arbejdet. Exponeringstiden for billedet er 1/1000 sekund. Derfor kan man se hvor skovlen har "høvlet" en spån af vandoverfladen.
[13]
  Svingkurv i Bengalen ved Calcutta
Her ser man tydeligt hvorledes de to drenge læner sig tilbage samtidig med at vandet slynges ind på marken. Når løftehøjden er lille kan kurven gøres større. Et par velvoksne drenge kæmper gerne med et andet hold om hvem af dem der kan udføre det største antal løft uden hvil.
[14]
  Svingkurv i Bengalen ved Calcutta
Som det fremgår af billedet er der en del vandspild. Skovlens bagside suger noget vand med op og dette når selvfølgelig ikke op over kanten.
[15]

Klik og få stort foto på 36 K        
 
Flettet svingkurv fra Bengalen ved Calcutta
Den lille kurv som findes i forskellige størrelser er et lille flettet kunstværk. Den er næsten vandtæt. Sammenholdt med de store svingskovle i blik er de næsten vægtløse.
[16]