Tom blok
Trædemøller
Gul streg
Klik og få stort foto på 50 K   Klik og få stort foto på 28 K    Klik og få stort foto på 40 K
 
Trædehjul i Danida-forsøg i Bangladesh
Manden har sine største muskler i benene. Det udnytter man bedst i et trædehjul. Desværre vejer en mand lidt over tres kilo og det gør at hjulet bliver lidt klodset. Et DANIDA-forsøg i Bangladesh.
[155]
  Kinesisk trædemølle
Dette er uden tvivl en af de bedste opfindelser inden for kategorien vandløftningsmaskiner. De tre mænd træder med hele deres vægt i lighed med en trecylindret motor. Hver mands takt er forsat et hundrede tyve grader i forhold til den anden.
[156] FAO foto
  Oksedrevet trædemølle, Norditalien, ca. 1600
Oksedrevne trædemøller blev brugt ved kornmøller. To okser arbejder på den skrånende plade. Dyrene er bundet og tvinges til at gå opad hele tiden. Når de gør det vil pladen under dem dreje væk. Et træ gear overfører rotationen til møllestenen inde i bygningen.
Indtil begyndelsen af 1800-tallet var sådanne trædemøller i brug på Po-sletten fordi områdets geografi ikke tillod brug af vandmøller.
Modellen der er afbilledet hér står i Deutches Museum i München, Tyskland. Modellen er opført efter et kobberstik af Vittorio Zonca, Novo teatro di machine et edificii, Padua 1607.

[170]