Grå pil Udstillinger
California Academy of Sciences i San Francisco

Temmelig ny-ombygget ude i Golden Gate Park ligger det store naturhistoriske museum. Ikke så interaktivt, men bestemt et besøg værd.

>> Se deres hjemmeside
>> Se omtalen på Wikipedia

Heller ikke her kan man benægte bygningens storhed og den gode beliggenhed.

Ikke de mest effektive solcellepanaler. Men de indgår i skyggetaget hele bygningen rundt og giver en masse strøm til bygningen. Som på Exploratorium er der jordvarme-anlæg (Exploratorium naturligvis med søvand). Der går rør med tempereret vand i gulve og vægge. Og naturlig udluftning. Air-condition er YTT!

Jeg besøgte tilbage i 1999 museet i de daværende bygninger samme sted. Dengang kom vi fordi vi skulle besøge jordskævlsafsnittet. Det måtte bestemt genbesøges, og var helt ombygget.

Vi har på Experimentarium opgivet at gengive "Jordskælv On-line" med USGS data, fordi deres hjemmeside-format drillede vores kiosk-udgave i udstillingen. Men de har sgu lavet en perfekt udgave til Cal-Academy, så den må vi have fat i.

Deres jordskælv-afsnit har fået evolotion af dyrelivet med ind. Det klæder udstillingen vældigt godt. Fx ikke-flyvende fugle, der er udviklet forskelligt på de kontinenter, der siden deres fælles stamfader har flydt væk fra hinanden og gjort at strudse, emuer og kiwi'er er blevet meget forskellige.

Her ser vi hvordan dyrelivet er blevet skilt ad siden Gondwana-land.

Geologiske genstande anbragt i denne store skal. Se nedenfor hvordan samlingen af stoffet er udført:

Ja, med lynlås!

Op til fem spillere forsøger at gen-etablere Gondwana-land med iPads. Stort anlagt opstilling, men faktisk ikke så interessant at spille. Heller ikke overdrevent velfungerende.

I kø for at komme ind i jordskælvs simulatoren. Den er nu helt uden fake effekter (som der var sidst, jeg besøgte forgængeren). Men trods de gode jordskælv fra 1989 og 1906 så manglede der nu noget. For ødelæggelserne i rummet var minimale (billedet sad på sømmet og drejede, bøger i reolen vippede frem og tilbage). Faktisk er Experimentariums skeer, der rasler i metalbægeret mere effektfulde. Så det er ikke så let at lave en simulater, hvor virkningen på de besøgendes kroppe er god, men hjælpe-effekterne, der illustrerer ødelæggelser på bygninger hænger godt sammen.

Frivillig pilot igang med at tale (godt) med gæster omkring praktiske forholdsregler, man som beboere i jordskælvstruede områder bør kende til og forberede sig på.

Ak, ja. Man skulle tro at den ret nye bygning fra 2008 burde være forberedt på jordskælv. Men i al fald slog betongulvet revner. Så meget, at personalet måtte inderømme at det var et problem. Beton begyndte at falde helt af. Installationsbrønd i midten.

Evolutionsspil. Faktisk ikke så dårligt. Man starter med tre dyr, der skal bindes sammen i en stamtavle. Der er div. clues. Og så fortsætter man, og træet bliver større og mere komplekst. Men der er indbygget gode lærings-elementer, så man er hjulpet fint på vej.

Småbørne-afsnit. Meget hyggeligt. Der er jo i USA en helt særlig målgruppe med hjemmegående kvinder med små børn.