Danida's 50 års jubilæums rejseudstilling

Besøgt i Lyngby Storcenter d. 23. marts 2012

Det er ikke nemt at lave en lille, robust og ovenikøbet lidt interaktiv rejseudstilling, der skal nå bredt ud til Hr. og Fru Danmark. Udstillingen er lige startet en turné til syv storcentre og til nogle andre events landet rundt.

Det er Danida og designer Maiken Lyster Thonke sluppet rigtig godt fra.

Der er ingen fast rute gennem rummene, der er indgange fra de tre sider, og man opdager også at der er et lidt "skjult" Bhutan-rum, der har krybe-adgang mest for børnene (fotografiet "fanger" heller ikke Bhutan-rummet, det ligger bagerst).

Udover de cylindriske rum rummer udstillingen et verdenskort, hvor man kan finde de 46 lande, hvor Danida igennem tiden har været særligt engageret. Og en quiz-station med to touch-skærme (mere herom senere).

Jubilæet bruges ikke til et nostalgisk tilbageblik. Udstillingen er et jordnært udpluk fra nutidens udfordringer og dagens Danida-måde at håndtere u-landsbistanden.

Herover ses et klasselokale i Burkina Faso. Bemærk hvor delikat udstillingstekst og lækkert billede er mixet. Historierne handler både om dagligliv og om Danidas specifikke indsats i forhold til skolesektoren i Burkina. Nej, Danida er ikke selv ude hos Kaburine og de 67 andre i klassen, men arbejder idag gennem landets undervisningsministerium.

Besøgende børn kan fx skrive på tavlerne. Forskelligt farvede tæpper gør, at man godt kan få lyst til at sætte sig ned og tage en slapper under storcenter-besøget.

En "Tip en 6'er" kupon stiller seks spørgsmål til børn og andre med konkurrence-gen. Storcentret udlodder hver dag to gavekort på hver 500 kr. til de rigtige besvarelser. Spørgsmålene kan naturligvis besvares ved at kigge omkring i udstillingen. Og sådan, at man faktisk skal tænke sig lidt om, og svarende findes ikke hele tiden på samme måde. Udmærket.

Især det midterste rum med ekstra højt til loftet har vellykket brugt den cylindriske form. Vi er placeret i en mango plantage i Kenya og er sammen med mango-bønder og en dansk rådgiver. Det fremragende foto, rummets form, lyssætning og enkelte artefakter gør, at der er opnået en rigtig god stemning. Man føler faktisk at man står i mango-lunden. De små kan finde duften af (syntetisk) mango et sted tæt ved gulvet.

Jo, det er et vindue ud til shoppingcentret, du ser. Det er noget distraherende, hugger fotografiet i stykker og fjerner lidt af magien. Gad vide hvorfor det vindue absolut skulle laves?

Se hér hvordan den krumme væg med fotografiets lysspil er kombineret vellykket med lyssætning og artefakter. Gekkoerne er heldigvis anbragt udenfor rækkevidde af små pillefingre...

I Benin-rummet kan man prøve at balancere med 20 liter "vand" i en headpan, der er fjeder-ophængt fra loftet. Børnene kan prøve med en tom. Det virkede underligt nok som om gæsterne havde svært ved at se, hvad de skulle gøre. Men undertegnede tøvede ikke.

Det er en svær kunst at lave en god quiz. For skal man absolut gætte rigtigt hver gang? Og når der er lagt op til at vinde en rejse for to til Kenya, gælder det så kun for besøgende, der gætter de fem rigtige svar?

Bortset fra at touchskærmen ikke var god, og at "start-forfra" var godt gemt, så havde quiz'en valgt et godt approach. Spørgsmålene med tre svarmuligheder rummede i sig selv en vigtig del af udstillingens budskab: Der er i den virkelige verden altid flere gode bud på løsninger af samfundsmæssige problemer. Og Danida respekterer, at de besøgende kunne finde på andre bud, end dem, som Danida selv har valgt i det konkrete tilfælde. Så alle får efter fem spørgsmål lov til at deltage i konkurrencen.

Hvad med dette spørgsmål (nr. 2):
Taranath bor i et afsides bjergområde i Nepal. Hvis du var Danida, hvordan ville du så skaffe ham adgang til elektricitet?
A. Jeg ville tilbyde ham et hus i et mindre afsides område, der er tilkoblet elnettet.
B: Jeg ville give tilskud til solcelleanlæg og små vandkraftværker og tilbyde hjælp til at installere dem.
C: Jeg ville investere i at udbygge elnettet, så det når ud til de afsides områder i landet.

Jo, Danida foreslår anno 2012 selv løsning B. Og det får man så en forklaring på.

Når de første fem (altid de samme) spørgsmål er afviklet, kan man bede om fem mere. En programfejl stoppede mig dog.


Udstillingens rejseprogram er:

16. marts Bella Center, København S Lancering ved EU højniveau-konference om udviklingspolitik

18. - 25. marts Lyngby Storcenter, Kgs. Lyngby

26. - 31. marts Glostrup Shoppingcenter, Glostrup

2. - 7. april Bruuns Galleri, Aarhus C

10. - 14. april Fields, København S

16. - 21. april Kolding Storcenter, Kolding

23. april - 1. maj Aalborg Storcenter, Aalborg SV

7. - 12. maj VestsjællandCentret, Slagelse

23. - 30. maj Forum Horsens EU/AVS-konference

14. - 17. juni Folkemødet på Bornholm, Cirkuspladsen, Allinge

Se den udførlige pressemeddelelse fra Danida