Grå pil Udstillinger
Darwineum i Rostock

8. september 2013 åbnede den meget store zoologiske have i Rostock et tropehus, der blev forsynet med et ret stort afsnit for at oplyse om livets udvikling på jorden fra Big Bang til nu.

Jeg besøgte den meget store park og især tropehuset en kølig men flot novemberdag i 2013 med to venner.

>> Se deres hjemmeside

Omend det var ret unge dyr, så er det altid godt at starte et indendørs besøg med at hilse på nogle Galapagos skildpadder. Lige bagefter så vi film om Big Bang og årene inden livets begyndelse. Hér kunne frakkerne komme af og vi kunne begynde i området med en række rigtig gode gallerier om livet udvikling i de forskellige geologiske tidsperioder.

Det tidligste liv opstod som bekendt i havet. De blåplettede australske vandmænd stammer i lige linje fra nogle af de første (komplicerede) havlevende dyr. Darwineum har valgt at kombinere dyr, der kan spore sine forfældre helt tilbage til perioden, der formidles, fx Kambrium, og blande de levende dyr med modeller af uddøde dyr, eller med animationer af uddøde dyr.

På akvariets bagvæg er planteliv fra dengang malet og der projiceres uddøde, flotte dyr, der på den måde får et overraskende, nyt liv. Det drabelige dyr, der dukker op til sidst, er en Anomalocaris, som er et 1½ meter stort rejelignende rovdyr!

Dolkhaler nedstammer også i lige linje fra livet i havet, før livet gik på land. Så selvfølgelig skal vi se et akvarium med disse underlige dyr. Hvorfor den bagerste (med undersiden op) absolut ville bide sig fast på sin makker, aner jeg ikke. Mon det var venligt eller uvenligt ment?

Så er der landgang! Denne atlantiske mudderspringer ligner meget de fisk, som man mener først invaderede landjorden. Sjovt var det at følge dem rundt på den våde overflade, men vovede en mudderspringer sig ned ved vandet, så var fiskene enormt opmærksomme - måske ikke af ren venlig opmærksomhed?

Insekternes tilsynekomst blev bl.a. illustreret af disse bladskæremyrer, der virkelig havde fået flotte omgivelser. Gæsterne trækker hen mod svampehaven i det blålige lys.

Men ak, insekter bliver til foder for større dyr, som dette forhistoriske krybdyr i model med en kæmpe skolopender i gabet.

Dinosaurerne fik også et afsnit. Bemærk hvor elegant den flyveøgle kommer svævende på maleriet i baggrunden. Blanding af grafik, animerede projektioner og 3D modeller var glimrende og noget af det flotteste, jeg hidtil har set!

Goddag til de små, vævre pattedyr. Harris antilope egern var et glimrende valg for sin art. De er nuttede, livlige og passer godt til den begrænsede plads, der er til rådighed. Darwineum har valgt sine repræsentanter fra nulevende dyr vældig godt i udstillingen.

Knap så vellykket var det afsluttende computerspil i midten af galleriet. Man skulle gætte hvilken latisk dyregruppe forskellige dyr havde. Dyrene passerede forneden forbi fire arbejdsstationer.

Gættede jeg forkert om hvor en bi hører hjemme (så den kunne komme ind til sin rette placering i midterfeltet), så fik jeg bare dette svar. Og fik endda ikke nogen ekstra chance eller endsige det rigtige svar at se. ØV siger jeg. Det var sgu for ringe. Det har sikkert været dyrt nok at lave!

Der var gorillaer og orangutanger i det meget store tropeanlæg. De tre unge orangutanger var sjove at følge, for de var ikke kun optaget af at ligge godt og klø sig på maven, som den gamle.

Ude af tropeanlægget var der en udstilling om den kulturelle evolution. Et noget mystisk afsnit, der også lå tomt og øde hen.

Denne klassiske leg med samarbejde om at føre en kugle frelst hen over en stor spilleplade med farlige huller var udført udmærket (hvor mon den er indkøbt?).

Sådan trak man i det endeløse tov (skete i de fire hjørner) og sådan skubbede man såmænd selv en nedfalden kugle op fra laveste ende til spillets ene hjørne igen.

Lemur anlæg, med stribehalede lemurer fra Madagascar går på lune dage rundt udenfor cafeens udendørs område. Det må være sjovt at sidde med kaffen og betragte de livlige og flotte halvaber. Rigtig godt tænkt!