Grå pil Udstillinger
Exploratorium i San Francisco - nybygget

Exploratorium er flyttet og er i april 2013 genåbnet på Pier 15 mere centralt i byen - og netop på tursiternes "dødsrute", gåturen fra Ferry Building til Fishermens Warf og søløverne på Pier 39.

>> Se deres hjemmeside
>> Se omtalen på Wikipedia

Forventningerne er naturligvis store, når man med ærefrygt skal besøge denne navnkundige institution efter en kæmpestor ombygning. De sætter trends i branchen, og har musklerne til at gøre det med.

Beliggenheden fejler ikke noget. Især ikke på denne solbeskinnede og varme dag. Udendørs opstillinger med relation til Bay Bridge og havbunden i bugten. Sedimentations-cylindrene (den første i rækken til højre) fungerede fint.

Facaden ud mod bugten på tilbygningen (rummer restaurant og udstilling) var forsynet med hulplader udvendigt (og skyggebilleder), og afspejler Exploratoriums noget af den nye design-profil med diatomeer (små dyr med kalkskeletter) fra havet udfor museet.

Toiletter. Ja hvorfor ikke med denne gammelkendte og dejlige illussion "cafe-væggen"? Sådan skal det gøres, og invendigt var nogle af de gedigne fliser brændt med andre illussions-mønstre. Lækkert.

Og finurligt. Drikkevandsfontæne af usædvanligt tilsnit. Godt gået, Exploratorium!
Mette var virkelig bragt i en umage situation.

Udendørs betalingsområde. Skiftende installationer foran til højre. Den var allerede ændret i løbet af de første par uger. Desværre ikke med særlig gode sidde-steder. Og meget besværligt, fordi der selvfølgelig også var adgang til restaurant og café, som imidlertid var udenfor betalings-zonen, og krævede hele to stykker personale som kontrollanter med stempelpude og stempel.

Tåge, når den er sjovest og bedst. Gangbroen udenfor betalingszonen gik lejligheds amok indenfor åbningstiden og badede de forbipasserende i tåge.

Er det ikke bare sjovt?

Dyserne, der laver tågen.

Tilbage indendørs. Exploratorium har som noget nyt skabt gallerier / afsnit, som i en vis udstrækning sorterer de oplevelser, gæsterne skal have. Men i folderen står der kun navne som "South Gallery" og "Atrium", man skal lede lidt for at se, hvilke emner, der bliver behandlet.

Men en perle er dette afsnit med gode, tilrettelagte åbne værksteder. Jeg nåede at formulere, at det handlede om at tænke med hænderne, før jeg opdagede og fotograferede dette skilt.

Bemærk kinesisk skrift. Exploratorium vil officielt tale engelsk, spansk og kinesisk. Men ak, det virkede enormt tilfældigt. Alm. opstillingstekster var kun på engelsk, nogle dog forsynet med en QR kode, så man med sin smartphone via godt og gratis wifi kunne finde oversættelserne på nettet.

Kuglebane-byggeri. Samme udstyr som det vi har på Experimentarium af den simple grund at det blev udviklet i et udviklingsarbejde hvor undertegnede også var med. Lækkert arrangement. Piloter kom forbi og ryddede op engang imellem, for heller ikke i Guds eget land piller folk selv deres kreationer ned efter de er færdige.

Simple, men lækre opbevaringsbokse for udstyr til kuglebanerne.

Lav selv dit flipper-spil. Og få det til at lyde lækkert. Dejlig aktivitet i samme område!

Animations studie. To arbejdspladser hvor man laver flytte-animationsfilm. Jeg har ikke set det bedre udført.

Jeg fandt ikke selv ud af hvordan man gemte sine resultater direkte på Exploratoriums Youtube kanal. Mem det har andre gjort, så det må virke. Se selv! Oplagt måde at gemme film, man godt tør vise frem til andre også.

Kun dette område krævede personale, resten var i princippet ubemandet. Jeg er ikke helt klar over, hvad man kunne lave, men det så lækkert ud. Bemærk at aldersgrænsen allerede må have været skiftet siden åbningen!

Få lamperne til at lyse. Simpelt udstyr med elektisk kredsløb. Sjældent foto af publikum i aktivitet hér. Men hvis man gjorde aktiviteten lidt mere interessant, så er det immervæk en godt ting at lege med.

Byg din egen helikopter og få den til at flyve i luftstrømmen. Jo, det virker faktisk udmærket. Velfungerende eksemplarer får lov til at ligge fremme til afprøvning. Handler om at få sat gang i en rotation, mens den hænger i luftstrømme fra tromlen i forgrunden.

Gearing-leg. Flot tilføjelse til den Experimentarium har på en væg med magneter. Elementerne kan pilles op og sættes, som man har lyst. Almindelig bukseelastik. Bemærk parasollen i baggrunden, som jeg forsøger at få til at folde sig ud pga af en god fart.

I baggrunden et klokkespil, man også kan få til at fungere og give lyde fra sig. Der er en motor et sted, så man kan både selv dreje med håndtagene eller bruge motoren.

Sandmønstre. Bemærk den velegnede belysning til højre i billedet.

Sandmønstre i en lidt mindre trebruger udgave med lidt hjælpemidler.

Publikums værkstedsområde ligger lige overfor personalets værksted. Denne tradition fra det gamle Exploratorium har overlevet - meget charmerende.

Nu til en blandet landhandel af opstillinger. Først en perle med et high definition foto i et splitsekund af en vanddråbe, der falder.

Stil forsinkelsen på kameraets udløser (med flash) og fang dråben lige når den dratter ned i vandkruset!

Instruktionspanel og indstilling af tiden. Fungerede perfekt.

Sådan ser opstillingen ud. Typisk Exploratorium. Simpel, gennemskuelig.


Fjeder bevæger sig som en målerlarve ned af transportbånd, der kører opad. Man justerer hastigheden, så man kan få succes ved dette sjove eksperiment. Vi synes jo alle at det er sjovt at få fjederen ned af en trappe. Men detteher kræver ikke en trappe for at fungere.

Reaktionshastighed. Gerne konkurrence mellem to.

I første runde: Tryk på knappen, når du ser signalet "GO". I næste omgang kan der komme både et "GO" og et "NO GO" på skærmen. Så skal du trykke kun, når der står "GO". I sidste runde skal du vende manøvren om. Opdag at tanker tager tid.

Gæt hvor lyden kommer fra. Der er også en lusket højtaler i loftet. Meget simpelt: Lyt (eller gentag). Lyt men nu med en rød lampe på pågældende højtaler. Næste. Mange forskellige lyde, og nogen er notorisk svære at genkende. Og op-ned aksen er sværere at aflure end sideværts.

Hvordan ser din tale eller sang ud? Meget simpelt. Man bliver opfordret til at starte med nogle simple ting, som fx tal. Bemærk den håbløse belysning. Der er meget mørkt og kun få lamper. Så der er skummelt, ting ser ikke godt ud og tekster kan - som her - blive ulæselige pga af slagskygger.

Pitch slider. Længden af den vibrerende stang ændrer lyden. Meget overraskende at trække den vibrerende stang tilbage til højre, efter at den er slået an. For den øger sin hastighed og dermed sin tonehøjde rigtig dramatisk.

Infrarødt kamera. Ældgammelt sort-hvidt kamera. Dumt. Men deres "stempler" til armene var gode. Bare varmeledende metalplade med disse stempler. Fint supplement til køleelementer.

Magmakammer og vulkanudbrud. Modellen hedder "Braided Stream" og er udført af Ned Kahn i 1997. Fint pulver (kartoffelmel?) og luft. Virker meget overbevisende og eksperter mener, det giver et rigtigt billede af virkelighedens vulkanudbrud.

Live Science område tættest ved bugten. Lyst og rart område med biologi. Mange ting at gøre.

Paul fra Exploratorium taler med tre unge frivillige guider, der sidder og driver den af. Der dukkede flere og flere piloter op den eftermiddag, for der var et aftenarrangement i huset, de tilsyneladende gerne ville deltage i.

Levende kyllinge-æg. Igennem flere stadier af udvikling og med video-projektion af den ældste op på væggen i baggrunden. Det virkede! Glimrende.

Gå stille i gruset. Enhver listetyvs mareridt. Der er lydmålere indbygget i gulvet og du skal gå igennem rummet med mindst mulig (akkumuleret) støj.

Fantastisk sjovt. Hvilken strategi er bedst? Hvem gør det bedst? Bør kopieres!

Betongulv med installationsbrønde. Ledninger blev trukket over gulvet forsynet med gaffatape. En skandale i en helt ny bygning.

Og nu noget om deres lysopstillinger, som jeg mener er de samme, de også havde i det gamle hus:

Fjedre kan med fordel supplere en mobile til farved skygger. Fotograferet i en rød-grøn leg, der er forældet efter min mening.

Forbilledet for den klassiske science center opstilling om lys og lysbrydning. Meget veludført, men i bordmodel, så den ligner en fysik-opstilling.

Variant af polariseret kunst. Publikum har selv placeret plastskiverne bag filtret i nogle riller. Så det er virkelig meget interaktivt.

Fin detalje med havebænk med farvehandler-strimler i det farveløse rum. Og lille flytbar lampe.

Regnbue lavet af glakugler. Men desværre ikke særlig tydelig. Skyldes nok den dårlige belysning.

Afstandsloven. Med kvadratet på afstanden mindskes lyset. Projektoren til højre laver et billede med 20 x 20 prikker. Flyt skærmen og tæl antallet af prikker i det markede felt. Ikke særligt sexet, men meget pædagogisk.

Tegneprogram med symmetrier. Vældigt sjovt og enormt velfungerende.