Grå pil Udstillinger
Science Center Kopernikus i Warszawa

Det relativt nye Science Center Kopernikus har stadig rigtig mange besøgende midt i højsæsonen, og må lukke for indgangen om eftermiddagen. Da det digitale bookingsystem kun gælder for polakker, så må man som udenlandsk besøgende komme ved åbningstid kl. 9, eller kort efter.

De har fået "egen" metrostation, idet M2 netop er åbnet, og har station meget tæt på centret, og navngivet efter museet. Godt gået!

Nabolaget er stadig under udvikling, der er lidt øde, og den gode beliggenhed ud mod Wisla floden er stadig ikke udnyttet til fulde. Men det vil uden tvivl komme.

Jeg besøgte ikke deres tagudstilling.

>> Se deres hjemmeside

Blæret med egen metrostation!

Deres forhal og kø-område fungerer rigtig skidt. Hvordan går man ind og ud? De har både farvede armbånd og kreditkort-størrelse rfid-kort. Ikke optimalt.

Der er heller ikke nemt at finde rundt, når man først er inde. Men Foucault pendulet lige indenfor er til gengæld et udmærket samlingspunkt og sted at "hænge ud" både ved ankomst og ved afslutning af besøget.

Foucault pendul i Science Centrets forhal. Væltede en pind ned på en klokke hvert kvarter. Pæn udgave!

Serviceområde med forskellige kasser (forvirrende) i baggrunden, kø-område på den anden side. Butik og café til venstre, karrusel-sluser med rfid-adgang både til butik og til øvrig forhal. Men der var mandskab, der hjalp gæsterne, og hersede lidt rundt med os.

Jeg viser nu et udvalg af de opstillinger, jeg synes fungerede rigtig godt. Desværre var der også mange ting, som tydeligvis ikke virkede godt, men det vil jeg lade ligge. Slid og vedligeholdelse spiller ind.

Jeg er en funktion.

Herlig opstilling med tæppe som målebånd 0 - 4 meter. Tryk start og du får lov til at prøve at se din afstand blive målt som en funktion af tiden. Dernæst bliver du opfordret til at prøve at tegne en given funktion ved at trykke igen (der er nogle stykker, der vælges imellem). Det er svært og sjovt. Min ledsager prøver hér at gøre funktionen efter.

Og nu ved afslutningen. Det lykkedes ikke helt.

Opstillingen giver et fint og intuitivt indtryk af, hvad funktionsbegrebet går ud på. Og er samtidig underholdende. Hvis altså ikke en drilagtig storebror går ind foran lillesøster, der arbejder seriøst!

Det står der nederst på skærmen:

Flyt dig selv på sådan en måde så den gule og den hvide kurve overlapper.
Den orange plet er din aktuelle position.

Dette står på teksten ved siden af:

Your world line
Press the black button to see a function graphed on the screen. When you begin to move along the path, a second, yellow graph will appear. Try to move so that the yellow graph is identical to the white one.

The line traced on the monitor as you move is what physicists call your world line. Each of us traces out such a line during our lives, although rerely do we have a chance to see it displayed on a monitor like here. Notice that your world line can get very convoluted - depending on how fast you move and how often you change speed and direction. But there is one thing you can not do: make your world line stand up vertical on the screen. Give it a try, but we are warning you that it simply can not be done. That would mean you are moving at the speed of light, and that is ruled out by the laws of physics discovered by Albert Einstein in the early 20th century. Another of the consequences of those laws is that your world line can never turn back on itself. You can try backing up, speeding up, or slowing down and your world line will show wringles, but it will always keep marching forward. It seems that time travel is unfortunately out of the question.

Ganske filosofisk.

Fyld det store kvadrat med alle de små

Pusleri, der faktisk var meget godt. Bortset fra at det selvfølgelig ikke bliver skilt ad af den foregående, der har samlet det...

The Scottish Book of Polish mathematics
This is problem 59 posed by Stanislaw Ruziewicz in The Scottish Book: Is it possible to divide a square completely into a finite number of different squares?

De tre mindste stykker er fast monteret på feltet til venstre (der er indrammet). Så bliver de ikke væk, og det hjælper jo også gæsterne noget. Der var desværre også hjælp at hente, idet det snavs-mønster af den rigtige løsning var aftegnet på pladen.

Tab ikke tråden - i stor udgave

En glimrende variant af den klassiske præcisions- og motorik øvelse.

Nedtællingen startede fra hver ende, løb til 99 sekunder (se øverst i billedet), og stoppede når man ramte den anden ende. En bip-lyd fortalte, når man ramte strengen. Der var ingen opsamling af fejl, det kunne man godt have ønsket ved siden af tiden.

Det kunne sagtens tage 60 sekunder for den forsigtige type at nå i mål.

Hvad der var originalt var de forskellige udposninger, som når de var farvede udgjorde et "helle" under arbejdet, hvor man kunne hvile sit redskab lidt (elektrisk isolerede materialer). Men der var også nogen udposninger, som var metal og dermed elektrisk ledende. Hér blev opgaven desto vanskeligere. Meget sjovt.

Lufttrommen

En klassiker, der altid er god. Hér blæste den op mod en række simple runde metalskiver ophængt på små kroge. Den sagde noget, når man slog, men larmede ikke.

Opdrift: Få ubåden til at synke og stige og evt. bare hænge i midten af vandsøjlen

En klassisk leg forsynet med to trykkamre, der er synlige, for og bag på ubåden. Og røde pumper og sorte vintiler, hvis betjening får ubåden til at stige og synke.

Drengen tilkaldte sine kammerater og demonstrerede, hvordan han mestrede aktiviteten. Stor glæde for ham og for pigerne. Desværre prøvede pigerne ikke selv bagefter, men måske var det fordi vi andre stod i kø og ventede på at komme til.

Kugle eller dråbe?

En fantastisk god opstilling. Det klassiske vippebrædt men forsynet med en portion kviksølv i et meget tætsluttende rum.

Var man ikke meget forsigtig, blev kviksølvet skilt ad og opførte sig markant som dråber. Det gjaldt om at få så meget som muligt kviksølv hen mod målet, som enten var i midten eller ude i periferien. Målet står og blinker.

Man kan på billedet se, at der er to små elektroder, der kan kortsluttes, når der er nok kviksølv på målet. Tilmed må der også have været en svag magnet eller lignende, der holdt kviksølvet lidt på plads på begge målområder.

Meget underholdende, gav mange strategiske overvejelser, flotte former og de helt rigtige tanker om egenskaber ved materialer. Bravo!

Koriolis springvandet

En opstilling vi også havde i det gamle vandafsnit. Hér godt og robust udført. Når man drejer på knappen i midten ser man hvordan de fire vandstråler afbøjes. Meget udmærket. Vores i sin tid drejede selv lidt rundt (fordi der var en dyse, der pressede vand ud, så der kom lidt fremdrift). Måske er denne version i Warszawa bedre, fordi man er udmærket klar over, at man skal dreje på knappen og ikke bare skal kigge på.

Står vandet altid vandret?

Næh, ikke hvis bordet roterer!
Vandet står vandret i karret lige indtil man sætter borpladen og dermed vandkarret i rotation. Det kunne man få megen fornøjelse ud af, og bruge mange kræfter, og flot så det ud - og tankevækkende!

Desværre var skruerne rustne, og det skæmmede opstillingen ret så meget!

Disse vandopstillinger må kunne købes færdige et sted!

Ames rum

En ret kompakt udgave til to, maks. tre personer, der virkede fint.

Desværre havde man valgt ikke at lave et kik-hul lige ved kameraet (foto er fra monitoren med medkig). Det bør man have, så man med selvsyn kan se, at illusionen virker netop fra ét sted!

Men det er en rigtig sjov opstilling, som et science center bør have i sin samling!

Musikalsk hinkerude - udendørs udgave

Fremstillet af Richter Spielgeräte i Frasdorf. Design: Alfons van Leggelo.

Der var tale om klokker og der var gravet et hul og må have været dræn for regnvand på en måde.