Grå pil Udstillinger
Micropia i Amsterdam

Besøgt 25.3. 2016. En eksklusiv opdatering af Experimentariums Kriblekrable udstilling fra februar 2003. Micropia åbnede i 2014 og er en permanent udstilling i tilknytning til Amsterdams zoologiske have, men med egen adgang og entré.

Bag lysvæggen, der starter nede i stuen, gemmer sig en elevator, som er prologen til udstillingen og man starter nede i den fjerne ende. Bemærk den hvidkitlede herre. Der er meget personale, der passer udstillingens mange opstillinger med levende smådyr. En del af disse er frivillige eller i praktik. Udstillingen dækker en hel 1. sal i den rektaktangulære ældre bygning og noget af stue-etagen, der også rummer indgangen.

Gode og moderne mikroskoper er nervebanen i udstillingen. Det er altid svært at få gæster til at bruge mikroskoper. View'eren til venstre er udført til et stereo mikroskop, men er også koblet til alm. mikroskoper som på billedet. Det lille joystik nederst til venstre har udover position også rummer to vride-funktioner, dybde og skarphed. Men ikke zoom. Dobbeltklik på toppen er re-set, til en valgt indstilling, som personalet har sat samme morgen.

Nøjagtig som med Kriblekrable udstillingen på Experimentarium er der fokus på mange størrelser for liv, lige fra virus (tja, ikke helt liv i flg. definitionen) til dafnier som på billedet.

Der er ikke kun fokus på dyrelivet hjemme i huset, men bredt.

Jo, den er god nok. Det er faktisk de levende dafnier, man ser i mikroskopet. Ikke mindst deres grønalger var helt utroligt smukke. Og stadigvæk ægte og levende. Måske afsætter mikroskopernes lyskilder (LED) så lidt varme, at prøverne kan holde sig levende og friske længe nok. Men de må blive udskiftet flere gange i løbet af dagen (deraf personalets tilstedeværelse). Meget drifttung udstilling.

Zeiss mikroskoperne gør det virkelig godt i udstillingen.

Gennemgående "full-scale" opstillings setup. Mikroskop, view'er til venstre og medkigsskærm til højre. Temaet hér er bjørnedyr (forsynet med "bamse"-model i baggrunden). Medkigsskærmen kan både vise hvad der ses i mikroskopet og fungere som info-station. Meget velfungerende system.

Myggelaver i simpelt forstørrelsesglas.

Og så kan man se stereo lysbilleder, som om man kiggede på det rigtige liv i et mikroskop. Her med drejeknap til højre for okulariet. Meget flot, men altså ikke med ægte objekter.

Variant af "vise film" af småkravlet. Bordskiven kan drejes og når man rammer indstillingen under det runde kighul, så vises livet i video-animation.

Mikroperne på og i mennesket vises også. Her er to arbejdsstationer ved siden af hinanden. Et kamera holder øje med dine hænder og du vælger så, hvor der skal zoomes ind og vises hvilket dyreliv du selv rummer. Udmærket - og fungerede upåklageligt. Fodspor på gulvet viser, hvor man skal stille sig.

Bladskærermyrer i udstillingen.

Der er ikke noget aflukke, man kan altså røre myrerne, hvis man vil! Men samme system med vandkar som på Experimentarium skal hindre myrene i at slippe væk.

Udover det centrale bo med dronningen er der tre svampehaver sat op ud mod publikum Meget fin alternativ måde at gribe det an på, men egentlig ikke flottere end den "gamle" på Experimentarium.

Man kom helt til at savne kameraet med zoom, som finde på Experimentarium udgaven. Godt nok kunne man bedre selv fotografere myrerne uden det forstyrrende glas imellem, men det fast monterede kamera med stærk telelinse og zoom er nu en glimrende ting og derudover noget, der kan aktivere gæsterne.

Vi overfører hele tiden mikroper mellem hinanden. Selvfølgelig nogen gange mere end andre gange. Det var sgu lykkedes at lave denne opstilling, og den blev benyttet! Vi er vel i Amsterdam!

Videokamera og IT overvåger og holder øje med kysset. Så er vi klar til at se, hvad der skete sådan på nært, biologisk hold.

En lang række oplysninger dukker op. Men mon dog ikke at de fleste går glip af en hel del hér? Skulle måske have været lagt over på nogle skærme ved siden af, for der er ikke lang tid til at studere, og de næste skal jo også frm på scenen og kysse. Og der skal jo fotograferes!

Timelaps film med dyr, der dør og forsvinder for øjnene af en. Hér en zebra!

Nede i stuen: Forrådnelse af forskellige fødevarer - ganske som i Kriblekrable. Bemærk slangerne man kan se på bagsiden. Personalet kan udvælge nogen af glassene, som man kan lugte til. Forsynet med en lille blæser og trykknap, så det er let at bruge.

Og her har vi timelaps film af sådan et måltid. Desværre er der ikke et eksperiment sat i gang, som man kan følge med i, men blot en udvalgt film at kigge på.

Et sjovt trick er stempel-kort, man har med sig rundt i udstillingen. En gæst har lagt sit kort til venstre under kameraet, for hér til slut kan man få talt op hvor mange, man samlede sammen undervejs. Alle stempel-steder var i dette tilfælde blevet fundt og brugt!

Meget lækker detalje, som desværre ikke er helt 100% integreret i oplevelsen i øvrigt. Men stemplerne er enormt lækre i deres detalje og tryk-kvalitet. Man lægger kortet ind i særlige "lommer" 30 steder og trykker sit stempel, der lægger sig samme sted på det cirkulære felt på kortet. På den måde lægger de sig pænt spatieret og som en sidegevinst kan de relativt let tælles op af kameraet på billedet ovenfor.

Detalje: Garderobe skabene. Find et tomt skab. Læg bagagen ind. Tryk ON og et vilkårligt tal. Lås med vippearmen. Grøn lampe lyser - skabet er låst. Må være forsynet med batteri. Når man skal åbne så gentager man bare og man kan åbne. Bemærk de to kontakter. Det må være til personalet, der har udstyr, så man kan åbne skabene udenom koden, der er valgt. Man kan næppe undgå en anelse sabotage, men formentlig ikke ret meget.