Grå pil Udstillinger
Science World, Vancouver
Besøgt d. 18.10. 2012

Tilbage i 1990'erne besøgte jeg Science World som mit første organiserede Science Centre besøg. Det gjorde et stort indtryk på mig. Forventningerne kunne knap nok indfries, da jeg i 2012 igen fik lejlighed til at besøge stedet. Der var ikke sket meget, men retfærdigvis så var der også en udbygning igang. Man har indgået en sponsoraftale med Telus, og udbygningen hænger nok sammen med det.

Deres scene ligger helt vidunderligt i midten som et samlingspunkt for huset. Og der er hyppige shows (skilt kan ses på søjlen til venstre).

Jeg oplevede deres "Fire-show". Deres shows er meget rettet til små børn, og det er jo helt fint.
Instruktøren viser her, at ild fra lighteren næres godt, hvis man blæser frisk luft til flammen (tja, ilden kan altså ikke ses på billedet, beklager).

Vi bruger på Experimentarium en ballon med lidt vand i, for at vise at man ikke kan brænde hul, sålænge varmen effektivt flyttes væk fra det sted, flammen rammer. Ballonen er også fin, her er en variant med bagepapir, som man jo godt véd kan brænde, men med vand i bunden, så brænder den ikke med flammen i bunden.

Ildtornado. Et glimrende og simpelt forsøg, der illustrerer hvordan ild på forbavsende vis næres bedre, når luften bringes i rotation. Iden i trådburet er der et kar med brændstof. Og trådburet er selvfølgelig aftageligt.
Først ser man lampeolien brænde i skålen uden trådbur og uden rotation.
Så roterer hun karret (stille og rolig med motordrev) og ilden bliver ikke højere.
Så sætter hun trådburet over med rotation, og nu stiger flammen højt op. Altså må tornadoen, som er skabt af en begrænsning af luftens frie bevægelse, være ekstra god til at bringe varm luft fra bunden mod toppen - nøjagtig som med rigtige tornadoer.
Et oplagt eksempel til tornado-demonstration, og enormt velegnet til tv-billeder.

Denne herlige væg består af rørpost til softballs. Man putter en bold i et hul, kan sætte skiftespor, og så skal man (som drengen) gribe bolden. Det kræver at man kan følge bolden i labyrinten - og er sværere end man tror!

Lyslederkabler i arbejde. Fin og gedigen opstilling, som ville have været endnu bedre, hvis de havde brugt en meget smalstrålet LED spot til venstre. Men se hvor fint man kan se gengivelsen af de farvede brikker gennem hvert sit lyslederkabel, der går i en sløjfe under boret (synligt, hvis man bøjer sig ned). Opstillingen kunne dog laves mere spektakulær.

Vandtornado med perfekt farvet bold. Hvorfor er det at Experimentariums udgave ikke har samme feature længere?

Infrarød harpe. Når du bryder de usynlige strenge (infrarøde lasere), får du musikken til at spille.

Poetisk flot opstilling er harpen, der desværre ikke stod så flot. Kunne laves med rigtigt laserlys og svag tåge i et lokale, hvor det passer bedre. Så ville det være enormt flot.