Tom blok Grå pil Udviklingsafdelingen Grå pil MuseumsbesøgGrå pil Olafur Eliasson i Lunds Konsthall
Olafur Eliasson i Lunds Konsthall

Den islandske, men dansk opvoksede og uddannede kunstner Olafur Eliasson er bl.a. kendt for sine store kugle lys-armaturer til den ny opera på Holmen. Men han laver en masse, som ikke ses så meget herhjemme. Han arbejder meget koncentreret om lys og spændende lysvirkninger, gerne udført i store rum, hvor rummene inddrages i kunsten.

Hans lys-værker er udstillet i Malmö og Lund i efteråret 2005. Jeg besøgte Lunds Konsthall d. 2.11. I Lund havde jeg hørt, at der var nogle ting, vi sikkert kunne bruge til en kommende lysudstilling. Og ganske rigtigt.


En acrylring med spejl (vendt udad) belyses med en hvid projektør. Ringen drejes langsomt rundt.
Ringen blokkerer for lyset. Men den reflekterer og transmitterer også. Til højre kan du tydeligt se, at den skaber en hvid ring inde i det munkecelle store rum. Hvordan pokker kan den lave den ring?
Den hvide ring bliver ved med at være der, i midterpositionen bliver den mindre end den sorte ring, men kan følges hele tiden rummet rundt.
Den hvide lysplet skabes af denn projektør med blænde foran. Der kunne sagtens være tre projektører med rød / grøn / blåt farvefilter. De kunne skyde mod væggen og lave en hvid plet.

Det er en kraftig projektør. Vælger vi tre stk. så kan hver nøjes med 250 W metalhalogen.
Ringen er 5 cm. bred. Acrylen er 5-6 mm dyb. På et Science Center kan man ikke hænge den op på denne måde. Jeg ville lave en metalring, som passede inden i spejl-ringen. Så ville jeg have en dreje-aksel monteret til gulv og loft, som griber omkring ringen øverst og nederst. Vil nogen stoppe farten, sørger en glidekobling for at motoren ikke ødelægges.

Teksten ved opstillingen
Spiralerne hér drejer langsomt rundt. Lyset er næsten farveløst (lavtryks natrium).

En følgespot drejer rundt i rummet og fanger spiralen og giver den pludselig farver!

Olafur Eliasson har lavet en noget speciel installation af projektøren. Den er nedhæng fra en motor, og i tillæg kører ventillatoren engang imellem. Det skaber lidt uforudsigelighed, men om det er specielt godt, tør jeg ikke sige.

Hovedrummet i udstillingen. Det er fyldt med modeller af sfærer og div. gitterkonstruktioner med og uden spejle.
Simpel retvinklet firkantet kalajdoskop med et trådgitter i udkigskullet (med hovedrummet som baggrund og lysgiver).