Tom blok Grå pil Udviklingsafdelingen Grå pil MuseumsbesøgGrå pil FLASH, light in the dark
FLASH, light in the dark

Det er titlen på en forsøgsudstilling som Industrion i Kerkrade, Holland har lavet og viser frem hos dem selv i sommeren 2005. De samler interessenter til et konsortium, der kan pudse udstillingen af og lave en ny version til brug for en rejseudstilling. Besøgt af Poul, d. 10.8. Vært: Gène Bertrand.

Lommelygte opereret udstilling med et delvist styret flow. Ideen har været at man skulle få introduktioner undervejs under parabol højtalere. Starter med et lille intro-show, der ikke er så overbevisende, Gene var ikke så stolt af det. Ideen om stramt flow er ikke velfungerende og vigtig. Forklaringerne undervejs blev ikke brugt efter hensigten. Børn og forældre gik i gang med opstillingerne, og højtaler-lyden blev til en baggrundsstøj. De havde tilmed et sjovt dilemma med sprog, så hollandsk kom først, så tysk. Adgangsbegrænsning forekommer ikke særlig relevant, evt. kan antallet af lygter sætte en naturlig begrænsning af tilstrømningen. Jeg så oven i købet personalet virke begrænsende og restriktivt ved indgangen til særudstillingen.

Men mørket, lommelygterne og det lidt labyrint-agtige forløb er godt. Der er mørkt og spændende, når man kommer ind i rummene. Lygterne kan – udover til at starte eksperimenterne - bruges direkte i eksperimenterne. Lygterne kan sagtens hentes af folk selv (selv om det var personale til at dele ud i Industrion), og afleveres igen ved udgangen. Systemet kræver at der er en indgang og en udgang. Ved at det kun er tryk-knappen, der virker (OSRAM sponsorat af lamper og alm. batterier), så bruges der ikke meget strøm. Ikke noget problem med at indsamle lygterne igen. De bliver ikke stjålet. Der bør nok være en strop i lygterne, så man kan have dem om halsen for at have frie hænder til eksperimenterne undervejs. Et problem, at nogle eksperimenter kan blive overset. Måske skal aktiveringsområderne være lavet med selvlysende folie, så i al fald de næste lettere ser, hvor der er opstillinger og ser, hvor de skal aktiveres.

Der er valgt et ensartet, opretstående, og rustikt design. Designet er jo ikke særlig vigtigt i mørket, men det var dog ikke et designvalg, jeg ville have været så stolt over. Det så ud som om, at det var gammelt og slidt på den dårlige måde. Gene var heller ikke glad for designet, men mente at nogen kunne lide det, andre ikke.

Der er valgt simple løsninger, uden solid finish. Der kunne nås ledninger og pilles ved noget, der ikke skulle pilles ved. Ikke lige sådan det skal være i en endelig udgave, gav Gene mig ret i.

Opstillingerne, som jeg mødte dem, med diverse kommentarer og tilføjelsesmuligheder

Intro-show. Selv om jeg ikke kunne forstå det, så var det tamt. Der burde være flere visuelle virkemidler i brug. Vi vil formentlig ikke være særlig interesseret i sådan en ”tvungen start”, men et tilbud om et ”intro-show” kan være udmærket, hvis det ikke er så kikset, som det, de havde lavet.




RGB og hvid. Fjedermekanismen en meget simpel reset af spots, der sidder vel beskyttet i baldakinen. Knapperne man hiver i for at får rød og blå lagt ind over den grønne skal dog ligne håndtag noget mere (de er meget stramme i den nuværende udgave).

RGB og hvid. Bemærk håndtagene, der kan hive rød og blå ind over den grønne plet.

RGB og hvid. Snoretræk med fjederbelastning gør at rød og blå lampe kommer frem og tilbage.

Farvegengivelse med RGB. Ikke så oplagt, for filtrene skal være meget gode for at det er overbevisende. Den blå spot var fx fyldt med alt andet end blåt lys.Spektre er ikke nævnt eller vist.



Sæbevæggen med halogenlys -> regnbue. Virker ikke godt med det samme, man hiver sæbehinden op. Man skal vente lidt rigeligt længe for at sæbehinden er tynd nok til at der opstår noget, der ligner regnbuer op mod væggen. Måske er sæbeblandingen ikke god nok. Interferens er et kompliceret begreb, og når opstillingen ikke virker bedre, skal man nok lade det ligge.

UV-lys. Burde laves som i vores ”mærkelige rum”. Spejle, se dig selv. Mange objekter, ikke kun et par pengesedler.

Optikbord med div. strålegange. Det bliver meget flot i ordentlig mørkelægning. Selv om det er lidt fysik-lokale agtigt, er det jo meget sjovt. Kan måske laves på en fiksere måde?

Med lommelygten skal man også finde vejen og overskrifter til næste afsnit.
Halvgennemsigtigt spejl med skelet bag. Burde gøres justerbar, så man kan blande sig med skelettet. Skelettet burde lyse med en lygte nøjagtig som du gør, når du justerer lyset, evt bevæge armen nøjagtig som du gør!

Kamera. Sjovt nok med den lodrette strålegang og omvendt måde end man måske ville forvente. Det så dog ud til at nogen ikke kunne se hvad det gik ud på, fordi projektionen er lidt skjult og af gode grunde mindre lysstærk end resten af opstillingen.

I skuffen gemmer sig en linse, hhv. ingenting. Lidt svært at se, at den er der. Måske skulle der være flere forskellige linser (så man skal dreje en skive med optik rundt). Og måske med lidt lys ude i betjeningen, så man kan se, at der er noget at gøre. Måske skulle der knyttes noget om digital kameraer ovenpå opstillingen?

Infrarødt kamera. Meget oplagt at stå foran kameraet, lege med lommelygten og aktivere (skjulte) IR-lysdioder.
Vigtigt at billedet på monitoren ikke går hen og bliver alt for lyst, så man bliver oplyst af monitoren, når IR lyser. Man kan forledes til at tro, at det er monitoren der giver lyset. Problemet var kameraet i høj grad så kanten af det hul i kabinettet, som beskytter kameraet.

Så der opstår en meget hvid omegn om billedet af dig selv. Kan bare laves anderledes.
Farvede skygger. Dårlig, stationær sag, med mørk baggrund. Den véd vi hvordan skal laves, vi skal huske en mobile, som illustrerer fænomenets unikke karakter for folk, der passerer. Fint hvis man ikke kan undgå at gå igennem lysbundtet. Frys din skygge. Aktiveret af lygten i baldakinen. Måske en fordel frem for al den larm, vi har? Der bør være lidt mere forsinkelse, så man ikke altid havner som en figur med en lommelygte hejst. Bør – ligegyldigt hvordan den aktiveres - kunne gøres til en bedre og klarere historie om skygger i tillæg til al fis og ballade.

Fiberoptik. Dårlig opstilling. Integreret med en quiz. Men man må kunne gøre noget andet med skiftespor for lyset, måske knyttet til en opgave. (reset problem) Laser og spejle. Sjovt at rette spejlene ind, så man aktiverer en ”præmie” = alarmlampen. Fin reset mekanisme, når man starter opstillingen. Kunne jo også laves som et bord (set i Schweitz), men her hos Industrion er det hele indkapslet og der er røg derinde, hvilket er en oplagt fordel. Strålegangen var lidt skæv, så hvis man opnåede at bruge næsten alle spejle, så kunne man ikke ramme tilstrækkelig præcis til at få succes. Ærgerligt.

Lysorgel. Oktav. Ingen sammenhæng mellem farver og toner. Det burde der være. Kunne man bruge tricket til at vise en sammenhæng mellem spektret (bølgelængder) og toner (bølgelængder)? Rimeligt oplagt, måske samtidig med at vise de faktiske bølgelængder, når de aktiveres?

Agilitybane med laserstråler og røg. Utrolig god opstilling og leg. Bør laves vanskeligere. Bemærk at den stråle i luften reflekteres en gang nede på gulvet.
De havde lavet det FOR ustabilt / amatøragtigt, og 3 ud af 6 sensorer reagerede desværre ikke på brud af strålen. Sjovt at man kan snyde sensorerne ved at bruge lommelygten. Sjovt at der – helt utilsigtet – er streger på gulvet. Burde være lavet bevidst i samme farve som laseren, så man med lommelygten ser et helt andet mønster end i mørket uden lygten. Flot når børn opførte en dans på hænder og fødder mens de passerede laser-stregerne.
Oplagt at lave forskellige sværhedsgrader, så den sværeste (for de fleste) måske kun kan løses hvis man snyder en eller flere sensorer med lommelygten. De har selvfølgelig taget hensyn til om laserne kan være farlige for øjnene. Et problem som nok mere er baseret på hysteri end realiteter, men som vi skal tage højde for.

Lommelygte-opbevaring ved udgangen.

Lommelygte kun med den røde trykknap. Lidt hårdt at holde den tændt. Sparer på batterierne.

Oplagte tilføjelser
Hvad med at bruge lommelygten til at illustrere refleksionsbegrebet? Mat, halvmat, blank? Måske også noget om lysgivernes størrelse, så lysets modulerende egenskaber kommer i spil?

Der bør også være et farveløst rum.

Lys er usynligt. Lysstråle, der ikke ses, bliver først synlig, hvis man puster røg ind i strålebundtet, eller sætter et stykke mat glas ind.

Lys til lejligheden. Viser begrebet farvegengivelse meget bedre end deres opstilling. Vores trænger til nogle justeringer.

Farve-tv’et (eksisterende opstilling)

Bland farver (eksisterende computeropstilling)

Et rum, hvor man kan skabe alle farver på væggene betjent af en fingertouch farvetrekant.

En model af en by, der har et videokamera på. Se på byen, se på monitoren, bestem lyssætningen. Blåt lys = nattestemning, stort himmellys, direkte sollys, teateragtigt uhygge-lys (set på EXPO).

Fremtidsmuligheder / samarbejde
Gene vil som nævnt samle et konsortium, der kan skabe økonomisk sikkerhed bag en opgradering og ny-produktion af udstillingen. Gerne kombineret med et koncept for et science-show om lys (han var meget interesseret i min beskrivelse af vores gamle lys-show). Han tror at kombinationen særudstilling på 250 m2 og et science-show er perfekt.
Han var meget åben overfor de forbehold om opstillingerne og flow mv. som jeg fremførte. Jeg nævnte fx at jeg synes lommelygterne måske skulle indeholde mp3 afspiller, så man kunne undgå de dårlige ting ved deres historie-oplæsninger. Ideen har jeg fra den schweitziske pavillon på EXPO i Japan 2005.