Grå pil Udstillinger
Globushaus på Gottorp Slot

Frederik d. 3 havde en drøm som han delte med en videnskabsmand og formidler. Han vill vise hvordan jorden hang sammen med solen og stjernerne. Og det skulle vises så alle kunne forstå det. Nemlig med noget, som vel i dag nærmest må betegnes som verdens første planetarium.
I Gottorp Slots barokhave blev der fra 1650-1667 bygget en kæmpeglobus ud fra den viden, man havde om verden dengang. Med en diameter på over tre meter kunne man gå ind i globussen, på hvis udvendige side den samlede kendte verden var kartografisk gengivet, herunder den nyligt fundne Australien (som havde afløst myten om et sydligt kontinent Antarktis).

Globussen var en fabelagtig sensation, som kun var tilgængelig for få prominente personer og videnskabsfolk. Originalen blev taget som krigsbytte i 1713 og havnede i Sankt Petersborg, hvor der idag findes en kopi. Kopien på Gottorp Slot blev gjort tilgængelig for offentligheden i maj 2005.

Det hele er rekonstrueret, idet originalen brændte i Sankt Petersburg.
Man ved heller ikke nøjagtig, hvordan globussen så ud udenpå, hvilket er blevet rekonstrueret efter datidens bevarede (mindre) globusser.
Kopien i Sankt Petersborg er i al fald forkert gengivet, fortalte vores vært.

Bemærk at meridianen gik igennem byernes by Paris dengang, og ikke London.

Nu er vi blevet bænket inde i globussen, døren er stadig åben, hvorfra der kommer dagslys ind.
Inde i kuglen var der plads til 12 personer på en træbænk, der gik hele vejen rundt. Den indvendige væg i den dobbeltvæggede kugle viste en fuldstændig stjerneglobus, der præsenterede stjernebilledernes gang over stjernehimlen.

Vores vært, Dr. Ulrich Sneider viser os hvordan den virker, bl.a. ved at den langsomt drejer en omgang. Nogle linjer, bl.a. den ved hans pegefinger, er konstruktioner for at vise solens bane. Man måtte regne ekstra, når solens højde skulle vises for aktuelle dage. Og globus'en kunne kun vise det rigtige, hvis den stod på nøjagtig samme breddegrad (og var dermed ikke nøjagtig i Sankt Petersborg).

Planetbanerne kunne ikke vises.

Oprindelig blev globussen drejet v.hj.a. vandkraft, men et håndtag kunne dog også hjælpe til.