Tom blok Grå pil Udviklingsafdelingen Grå pil MuseumsbesøgGrå pil Die Welt der Spionagetechnik
Die Welt der Spionagetechnik

Studietur til HNF i Paderborn (Heinz Nixdorf MuseumsForum) 25.11.05
Besøgt af Poul Kattler

Til særudstillingen
Mata Hari, James Bond & Co. – Die Welt der Spionagetechnik

Jeg mødte Dr. Stefan Stein, der er kurator hos dem, og havde stået for det praktiske arbejde med at indsamle effekter til særudstillingen.
sstein@hnf.de
Særudstillingen åbnede 1. oktober og var planlagt at slutte allerede d. 27.11.05, men er blevet forlænget året ud p.gr.a. stor interesse. Til dato har 26.975 besøgt udstillingen. Museet havde på forhånd besluttet at der ikke skulle kræves billet til udstillingen, idet den lå udenfor det
udstillingsområde, der normalt blev opkrævet billet for (4 Euro for voksenbillet). Stefan mente nu sagtens man kunne have opkrævet penge.
Man optæller simpelthen gæsterne ved James Bond-bilen, hvor en kustode har en tæller i hånden, samtidig med at han holder alm. opsyn.
Udstillingen rummer en række afsnit, hver med en besynderlig portal og en række artefakter. Alle genstande er lejet / udlånt fra samlere eller andre museer. James Bond-bilen af MBW i München.
Det er en low-cost udstilling, derfor er der ikke lejet noget, der har kostet ret meget.
Jeg har taget fotos af de fleste, relevante montrer. Jeg har alle tekster på print, samt pressemateriale i øvrigt.

STASI-dominans
Der var rigtig mange STASI objekter i udstillingen. Det skyldes først og fremmest at der findes rigtig mange objekter (og historier), der er ”sluppet ud”, i modsætning til genstande (og historier) fra andre tjenester, der er sværere at få fat i. Selv allierede ting fra 2. verdenskrig er svære at få fat i. Udstillingen rummede dog også nogle russiske ting, lidt israelsk, amerikansk, samt 2WW artefakter.
Især er der rigtig mange genstande fra samleren Peyers, som er en tysk industrimand, der samler på våben og spionage-effekter. Han var efter murens fald i stand til at få rigtig mange ting ind i sin samling. Der er også offentlig adgang til hans samling, men den er ikke velordnet og er ikke forsynet med publikumsvenlige tekster mv. Tekster til hans ting er lavet hos HNF.

Arrangementer
Museet lavede et meget velbesøgt åbningsarrangement (gratis adgang, åbent til midnat), hvor en danser agerede Mata Hari sammen med en orientalsk trup. Der var også optræden af en klub af folk, der har det som hobby at dirke låse op (Klub Velberg fra Hamburg). En uafhængig dommer havde lavet låse klar, og 6 mand startede med ens låse. De tre hurtigste gik videre til semifinalen. De to sidste til finalen. Meget underholdende. De har en fast moral-kodex, så deres hobby ikke går hen og bliver et kriminelt levebrød.
De laver også gratis foredragsaftener, fx deltog 70 personer (inkl. nogle børn) i en af de to rundvisninger i udstillingen, som samleren Heinrich Peyers foretog. 80 dukkede op til et (lidt dårligt) foredrag af en professor fra Marburg.
Fire guider er blevet uddannet til at varetage øvrige rundvisninger mod booking og betaling (35 Euro på hverdage, 45 Euro i weekends) og det er foreløbig blevet til 87 rundvisninger af 1266 personer. Stefan var stolt af den høje standard, deres guide-undervisning havde på museet.

Spionage-Camp
Irmgard Rothkirch 05251-306-913 irothkirch@hnf.de har stået for en række 4,5 timer lange børne arrangementer, der har kostet hvert barn 11 Euro. Stefan mente at de var arrangeret i efterårsferien og i weekends og henvendte sig til enkelt-børn og ikke skolebørn. Irmgard var ikke til stede, og Stefan opfordrede mig til at henvende mig hos hende for at høre nærmere hvad det gik ud på.

BMW-bilen
Der blev til filmen ”Tomorrow never dies”, 1997, lavet 7 ens, specialudrustede BMW 750iL, hvoraf vist nok kun den ene kom helskindet igennem filmoptagelserne. Den er nu i BMWs ejendom, og har hovedkvarter i München. Den er lejet for moderate penge og transport (2000 Euro), jeg måtte ikke få det aktuelle beløb, det skal vi få hos direktør Oscar. Problemet er blot at BMW har betinget sig, at de engang imellem kan hente bilen og bruge den til foto-sceancer eller andet væk fra udstillingen. Det betaler BMW dog selv. De må ikke selv demonstrere bilen som sådan, kun åbne døre og kravle ind. Havde man penge nok, så skulle man lave et ”røntgen-udstyr” foran bilen, som det vi så hos Toyota, hvor ”røntgen-billedet” på en sidelæns glidende kæmpe fladskærm viser de forskellige effekter på bilen.

Interessen
Børn og unge synes at bilen, våben og lidt STASI er interessant. De ældre synes STASI-tingene er mest interessante. Stefan havde ingen skrupler ved at inddrage fiktion som James Bond, og filmklip fra spionfilm i deres filmsløjfe på storskærm.

Industrispionage
Fra 15.9. til 6.11. havde de en lille særudstilling om industrispionage, kaldet Tatort Firma, Wirtschaftsspionage in Deutschland.
Jeg så billeder fra udstillingen. Her havde de vist fx computervirus, trojanske heste, forskellig bugging. De havde brugt en lidt naiv fremstilling, med legetøj, plastikdyr osv. Der havde været en opstilling, hvor er der et skrivebord med forskellige effekter og en fladskærm, hvor der er et videobillede af dig selv. Hvor er kameraet gemt?
Der var også en montre med små genstande og tekster, der hver repræsenterede et tilfælde af spionage mod tyske firmaer. Kilderne var avisartikler og nettet. Virksomhederne vil helst ikke vedstå den slags åbent.
En fyr fra Coburg, der hedder Fink er konsulent og har en ”fight against bugs”, ham havde de brugt.
De havde også vist pirat-produkter.

Problemer, vi skal være opmærksomme på
I de lande, vi vil vise I Spy-udstillingen, er der da nogle former for regulering af at udstille funktionsdygtige våben? HNF kendte flere tilfælde i Tyskland, hvor man måtte skrive et sted, at våbnene var plomberede (selv om de slet ikke var det) for at undgå problemer med myndighederne.
Vi skal også være opmærksom på brugen af bugs, hvor det ikke alle steder er nok bare at skrive et sted at området er overvåget.

Spion-café mv.
Stefan var begejstret for ideen om en spion-café. Men hvorfor ikke gøre det til et sted i Wien (med de gode kager), for Wien var virkelig stedet hvor spioner færdedes i rigt mål. I det hele taget var Stefan vild med ideen om at lave en interaktiv spionudstilling. Sådan en udstilling ville han gerne besøge! Vi skulle endelig spørge, hvis der var noget. Måske ville han chef forlange lidt betaling for noget, hvilket jeg udtrykte forståelse for. Han ville frygtelig gerne se vores forprojekt, men jeg afviste, men lovede at ville spørge derhjemme, om han måtte få en pdf-fil af dokumentet.

Lidt mere
Stefan henledte min opmærksomhed på den tavle med navne på ca. 30 døde spioner, som der indgik i udstillingen et sted. Spionagen har bestemt sine grumme sider, og den, der er helt for nogen, er skurk for andre.
Der er jo også noget, der hedder tortur i forbindelse med efterretningsvirksomhed. Tænk bare på CIA’s virksomhed i forbindelse med Iraq og Afghanistan. Under 2WW var tysk militær efterretningstjeneste med lige bag forreste frontlinie for at afhøre tilfangetagne soldater. De gik ikke af vejen for at bruge morseapparatets strømforsyning til at torturere fangerne for at få hurtige oplysninger.

Tænk i øvrigt på, at en spionudstilling uden tvivl tiltrækker rigtige spioner som publikum. Stefan kan da i al fald huske to til et foredrag, der kom fra Tjekkiet og virkede meget mystiske. Det kan gøres til en pay-off at ”måske er du i udstillingen sammen med ægte spioner?”.

Det tyske postmuseum har i øvrigt i 2003 haft en rejseudstilling om STASIs omfattende brud på brevhemmeligheden.

Alle fotos herunder findes naturligvis i en højtopløselig udgave hos Poul.


Stefans chef, Norbert Ryska, skulle jeg i virkeligheden have mødt. Men han var sneet inde i sydtyskland. Han er specialist i kryptografi, og har fx lavet et afsnit af deres permanente udstilling netop om kryptografi.Scytale fra 5. århundrede før Kr.

Overblik over det lille kryptografi- og kodeafsnit.

Enigma, 3-valset.
Funktionsmodel af Jefferson-valse, 1790.


Kronprins Rudolfs Fleissner-skiver.

BMW 750iL original rekvisit til Tomorrow never dies, 1997.

Forklædningsustyr.

Våben.

Post-overvågningsudstyr, STASI.

Detalje, postovervågning.

Crime-scene udstyr, kriminalteknikerens rejsesæt.

Mobilt affotograferingsudstyr af høj kvalitet, STASI.

Våben i forskellige specialudgaver.

Aflytningsudstyr.

Nåleøje-kamera.

Montre med div. skjulte kameraer.

Spionernes skæbne. Det er ikke en dans på roser at være spion.

Disse tyske døde som spioner.

Dame-spion udstyr. I området ved Mata Hari.

Andet udstyr til kvindelige spioner.

Russisk miniubåd med elmotor.

Våben. Bemærk CIA-kulfiber kniven gemt i en blokfløjte til venstre!

MOSSAD bog.

Men bogen indeholder en USI skyder.

Kodningsmaskine, 2WW.

Stranguleringsbånd skjult i kondompakning.

Plastisk sprængstof kamufleret i overmoden kartofel.

Giftkapsel gemt i smykke.

Tube med tanspasta skjuler et militært kort.

Skyder gemt i boremaskine.

Kalashnikov kan skyde direkte fra kufferten. Bemærk aftrækker i kuffertens håndtag!

I hovedudstillingen:
Mikrofon lytter til lyden af en faldende mønt. Den har på foto lige bedømt en mønt til at være en 50 cent med 97% sikkerhed.