Tom blok Grå pil Udviklingsafdelingen Grå pil MuseumsbesøgGrå pil AHHAA Science Center i Estland
Besøg på AHHAA Science Center i Estland

Tur af Poul Kattler, 1.+ 2. juli 2002
Tiiu Sild er projektleder og ildsjæl for AHHAA. Hun har sit kontor ved observatoriet i Tartu.


Observatoriet set nede fra Tiiu's kontor.

Bystyret i Tartu har givet AHHAA en byggegrund ved siden af et butikscenter ("Zeppelin") og ved et badeland (ses til højre). Grunden ligger godt med P-pladser, tæt ved floden og tæt ved centrum og den centrale busholdeplads.


Jeg startede med at besøge Pärnu ved Østersøkysten, hvor Tiiu skulle åbne sin "Sweet Europe" udstilling, som er delvist financieret af en EU-bevilling.
Her holder jeg åbningstalen, og Tiuu oversætter.


Lidt billeder fra åbningen.

Pärnus borgmester sagde nogle få ord. Hun havde dog ikke givet sig tid til at hænge frakken eller lægge sin mobiltelefon fra sig...


En repræsentant for Tartus universitet siger et par ord.


Igen et par billeder.


Bemærk at jeg var trukket i slips i dagens anledning.


Festkagen var i vandkringle.


Scenen vi stod på under åbningstalerne var et satellit kort over Estland, som bestod af glasplader lagt på en aluminiumsramme. En del af "fliserne" havde påmonteret en tryksensor, der kunne aktivere en film (se senere billede).


Efter talerne blev der vist lasershow hen over Estlands-kortet.


En af AHHAA teknikerne måtte finde sig en stol og et bord for at notere sig nogle ting. Der var i udstillingslokalerne ikke nogle værksteds- eller kontorfaciliteter.
Bygningen er et gammelt pakhus, der bl.a. med denne udstilling skal bevise byen om at der skal indrettes museum netop hér.


Andet chokoladeværksted om tirsdagen. Det var såmend et hold norske turister. Så der måtte oversættes fra estisk til norsk for at forstå instruktionerne.


Et hold af de norske unge var igang.


Hér er der så tale om en estisk dreng sidst på tirsdagen. Han havde da heldigvis også fået smagt på varerne inden chokolademassen kom i forme.


Tiiu brugte kageforme til chokoladen. Hendes pointe var at chokoladen skulle ligne chokolade-guldmønter. Udstillingens logo, som man fik en stk. af ved udgangen, var en (tænkt) estisk euro i chokolade. Hendes chokoladeforme var også "støbt" med samme euro-frise i bunden (men det fremgik vist ikke så tydeligt).


Et andet hold estiske drenge igang. De arbejdede i øvrigt meget fint.


Og nu lidt billeder fra udstillingen i øvrigt.
Hér kæmper to 13-årige drenge iklædt "tungheds-tykheds-stivheds"-dragter.


Det var meget morsomt. Især var det morsomt, når den ene faldt omkuld, og havde svært ved at rejse sig igen, fordi førligheden var stærkt reduceret i dragten.


Der puffes til hinanden under stor fornøjelse.

Bemærk det andet sæt mindre dragter til højre.


Drengene er nu inde i spejl-labyrinten.


Jeg fotograferer mig selv med Simon i hulspejlet.


Udstillingens 3. og bagerste rum var med kampscenen fra de forrige fotos, spejllabyrinten, og nogle computer-opstillinger, føl graviditet på maven, sømspejl, håndstyrke og vægt (bodymass index). Samt sømsofa.


Udstillingens 2. og midterste rum. UV-lampe (skjulte tryk på plastikkort mv.), optik, spejl eller vindue, mv.

Det mest interaktive rum.


Udstillingens forreste rum med det interaktive gulv med satellitfotos af Estland. Lampe blinker i gulvpladen for det område, der vises film fra. Når filmen er slut, så gælder det om at træde på det næste felt, så man kan vælge en ny film.
Lidt svært for folk at finde ud af.


I det andet rum var der nogle plasma-lampe ting, som jo ikke er lette at forstå, og noget med polariseret lys. Nok for kompliceret at forklare (der var dog tekster, som folk pænt læste på).


"Lamperne" med dreje-dimser med hhv. sort og hvid side, der belyses af justérbar lampe.


Sømsengen. En herlig ting, og sømmene er virkelig spidse og ubehagelige!


Entreen. Der kom 200 hver af de to første dage. Det var tilfredsstillende besøg mente Tiiu. Udstillingen rummede jo kun ca. 20 opstillinger og chokoladeværkstedet. Det kostede 15 kr. at komme ind.