Tom blok
liten mindre nano att slöjda med atomer, besøgt af Poul, Per, Karina og Lars d. 27.2. 2003
Den lille udstilling vises hos Teknikens og Sjöfartens hus, Malmö Museer, fra 26.6.2002 og frem til ultimo marts 2003.

Udstillingen kan stilles til vores rådighed vederlagsfrit, idet den "har kørt sin tid ud i Malmö" og den er støttet af danske institutioner, så derfor vil svenskerne gerne have den til København.

Udstillingen er imidlertid ikke velegnet som selvbetjent hands-on særudstilling på Experimentarium, dertil er interaktiviteten for begrænset. Man kunne overveje om den til gengæld kunne bruges som undervisningstilbud til folkeskolens ældste klasser og (især) gymnasiet. I så fald skal vi vælge at bruge et rum (fx Internet @bc) i efteråret, lave et regulært undervisningsprojekt (og søge eksterne midler til det) og sælge lokalet, undervisning og div. materiale til en fast (moderat) pris til de, som vil købe. Udstillingen kunne suppleres med foredrag.

NB: Udstillingen er tekstet på svensk og engelsk. Kunne man være så fræk at beholde de sprog, hvis vi "kun" tilbyder den med underviser/rundvisning? Så kan vi undgå at søge penge til versionering også....

Udstillingen består af 5 stande med hver 4 "opstillinger" til hver, samt nogle løse plancher og et dropbanner.
Det umiddelbare indtryk af udstillingen er lidt kedelig.
Der vises mange praktiske anvendelser af forskellige nanoteknologier, men ofte kan man ikke komme til at røre, og ofte kommer forklaringerne ikke langt nok. Der savnes også sammenligninger mellem dét man ser, og så tilsvarende, ikke så avancerede produkter. Hér kan man fx ikke røre de snavs-skyende bukser. Og forstår ikke ret meget af titaniumoxyd stegepanden eller skivoksen.

Med en rød laser og en plast-spids kan man scanne over kuglernes overflade, og via et lille spejl tegnes et billede på en hvid flade lidt væk. Legen kunne være sjov, hvis man kunne få lov til at røre tingene og evt. lave en gætteleg. Opstillingen illustrerer et elektronmikroskop og kuglerne skal illustrere molekyler. Et computerprogram ved siden af viser hvordan spidsen på mikroskopet faktisk ser ud.

Molekylestrukturer (gitre) afhænger selvfølgelig af de involverede molekylers størrelse. Hér er de røde bolde (fastlimet til venstre på vippebordet) lidt større end både de hvide (løse) bolde og de blå (fastlimede til højre).
Desværre var størrelsesforskellen så lille (skulle tilsyneladende svare til nogle autentiske molekyler) at eksperimentet med at vippe bordet og se hvordan der opstår fejl i mønstrene IKKE virker særligt godt.

Lotusblomster har en overflade, der afviser snavs. Desværre levede de originale lotusblomster ikke længe nok, og nu er det ikke sæson for lotusblomster i blomst, så der er kunstige blomster i buret og helt rent vand.

Her ses en vanddråbe og noget snavs på lotusbladets overflade. Overfladen har nogle helt fine grene, som gør at snavsen ikke får plads til at lægge sig ordentligt. Når der så kommer vand forbi, sætter snavset sig uvilkårligt på vandet.

Pilkington har lavet et vinduesglas med en overfladebelægning der svarer lidt til lotusblomstens. Hér kan man prøve at oversprøjte det nye glas (til venstre) og et stykke almindeligt glas (til højre) med vand indefra og så skal man se forskellen. Men den var slet ikke til at se, i al fald ikke før noget tid efter vandet var slukket, for da kunne man se dug på det almindelige vindue.

Tegningerne, der viser 3 historier fra fremtiden, hhv. 5, 20 og 50 år fra nu. Meget søde og nærværende historier, der faktisk forklarer nanoteknologiens muligheder bedre end så meget andet i udstillingen.


Dropbanner med faktor 10 fra udstillingen.

Kontakter kunne være:
Roskilde Amts gymnasier (laver indsatsområde om nano-teknologi), Marianne Schou Nielsen, Køge Gymnasium.
Arbejdsgruppen i Roskilde Amt har organiseret udflugt til Malmö d.29.3. med start i udstillingen kl. 12.
Rolf Haugaard (videnskabsjournalist), har skrevet meget om dette emne,
Karina kender én der har arbejdet med kommunikation på DTU.