Tom blok Grå pil Udviklingsafdelingen Grå pil MuseumsbesøgGrå pil Universum i Bremen
Universum, 30.04.2004

Studietur med Udviklingsafdelingen og Formidlingsafdelingen.
Universum er 3 år gammelt, allerede lidt slidt. Huset er flot, men der er snævert indenfor. Opstillingerne er samlet i 3 temaer, hvor man i realiteten tvinges til at følge en bestemt vej i hvert tema, startende fra stueetagen, og slutter på 3. sal. Temaerne er: Jorden, Kosmos (fænomener) og Mennesket.
Udstillingen bar præg af vekslende kvalitet, som om pengene slap op undervejs. Der er ofret en del penge til enkelte, mest stemningsprægede elementer, mens opstillinger rundt omkring er noget primitive. Opstillingerne er købt ude omkring. Temaerne er ikke gennemført helt konsekvent: Nogle skift er temmelig abrubte.

Bygningen ligger i en lille sø og ligner et rumskib, der er nødlandet. Beton-konstruktion i midten, hvorpå der er ophængt en trækonstruktion i spændt limtræ. Yderbeklædingen er lette, blanke kakler.


Denne magnet med jernpulver var glimrende. Lidt synd at man ikke så godt kunne se sydpolen. Man burde også kunne have justeret magnetfeltet fra 0 til maksimum.


Deres faldrende var forsynet med disse to simple stigbord'er, som viser at vandet ikke er vandret, når det møder forhindringer (se også Deutches Museum).


At bruge sten i faldrenden som forhindring er jo lige den leg, børn altid leger ude i naturlige vandløb. Så hvorfor ikke også bruge det i museet?


Sand er ikke bare sand. Under mikroskopet åbner der sig et helt nyt univers af forskellighed og skønhed. Stereomikroskoperne virkede udmærket.
Sandprøver både lokale og eksotiske.


På tur i dykkerklokke til havets bund. Vi ser på en "black smoker" i den Midtatlantiske Ryg. Selve filmen på de 3 skærme og speak var udmærket, men scenografien havde lagt op til en mere spektakulær oplevelse a la simulator. Men det skete ikke, og kabinen lignede heller ikke en dykkerklokke.


Herlig finurlig ting på herre-toilettet: Ram centrum og spil med bolden ophængt i målet. Måske bliver toilettet også lettere at holde rent på denne facon!


Eulers skive: En fascinerende leg med kraftoverførsel fra potentiel til kinetisk energi. Skiven roterer hurtigere og hurtigere alt mens den lægger sig tættere og tættere til bordet. Skiven er udført, så man med lidt hologafi kan følge hastigheden lidt, udover at man kan lytte til den lyd, mens den tager fart på.


Dreje-madala. Tre skiver med hhv. gul, cyan og magenta kan drejes.Meget flot virkning og i al fald bedre end vores små filtre. Teksten fra forklaringen haves.


Følg din egen stilling i forhold til vandret. Meget rar opstilling lidt a la vores liggende balancebom. Man kan dog ikke selv gøre noget, men er afhængig af at en anden har sat gyngen igang i et roligt tempo.


Angst? I højtalerne ved siden af hovedet får du oplyst noget om vægten, ophænget og typen af sten.


Alverdens sprog i den finske udgave. To kan lytte og fotos af dem, de lytter til vises på tavlen. Lidt underlige sprogvalg, både London og New York overraskede!


Metronomer tikkede langsommere og langsommere i denne gang i takt med de hjerteslag, som dyrene nu engang har. Meget sød dekorativ og tankevækkende ting.


Rumklang inde i en granitblok: Passer dog ikke til alle hovedstørrelser....


Science Centret tillod sig en del filosofiske ting omkring tiden. Hvad bruger du dit liv til (i tid), hvordan ser mennesker ud i aldersgrupper, livslinie for et ægtepar. Og som her: en flot mobile.