Robotfestival

I dagene 27. - 30. marts 2009 var Experimentarium rammen om en robotfestival. Det blev desværre den første forårs weekend i 2009 hvilket gjorde at under 4000 gæster lagde vejen forbi. De blev til gengæld rigtig godt behandlet.


Igen var det de lidt mindre børn, der var flest af. Som hér ved robot-baren.

Se nærmere på de forskellige aktiviteter:
Robottraktorer
Thezinker
Skakrobot
BlubberBots
Robot skrot værkstedet
Robot-baren
First LEGO League
RoboCup
DTU-robot værksted
LEGO Mindstorms værksted
Robotdrengene
Minerydder pigerne fra Esbjerg


Torsdag morgen 9.30 rullede robotterne ind af hver sin dør. Nærmest skakrobotterne, bagerst Thezinker.


To robot traktorer ved ankomsten. Den store grønne CLAAS traktor skal dog have en operatør i sædet, mens den arbejder som robot. Den lille røde fra LIFE kan klare sig uden.


Hér er CLAAS traktoren kommet på plads med skilt, åben dør, konkurrence og banner.Poul optræder på første sal med traktorerne. Det kom der faktisk mange gode samtaler ud af.


Kim Michaels Thezinker tænkte med Z nede i forhallen. Foto lige efter ankomsten.


Thezinker blev hurtigt populær som festivalens maskot. Drengen til højre har opdaget at der er videokamera i dens ene øje.


ProInvent og samarbejdspartnere (herunder ABB) stillede op med to skak robotter. Her er der forklaringer til en større flok gæster fredag.


Skakmesteren 2007 i færd med at tage et træk.


Og den menneskelige modstander tager sit træk. Bemærk at robotten står godt i partiet.


En gæst (ikke ham på billedet) opnåede at spille remi mod robotten. Det fik programmøren til at overveje at anskaffe sig computerskakprogrammet fra 2008, som formentlig var stærkere end det fra 2007...


De meget sælsomme og følsomme robotter i det sorte telt var BlubberBots. Lavet af en amerikansk kunstner, men efterladt i Odense sidste år.


RoboDays hedder festivalen i Odense til september.


Robot skrot værkstedet på balkonen med en masse dejlige stumper fra gamle Xerox kopimaskiner.


Drengen beviser at han kan håndtere værktøjet. Ingen fik klemte fingre eller andre knubs.


Plastik-materialet som var til rådighed i værkstedet rummer mange muligheder, ja, det er bedre end modellervoks, finder pigerne ud af.


Værkstedet var beregnet på mindre børn med forældre. Nogen gange kunne forældrene dog ikke stå distancen, og børnene blev i værkstedet, når far eller mor ikke kunne koncentrere sig længere.


Kunst bliver opstillet på værkstedets reol.


Robot baren rummede også den dejlige baby-dinosaur.


Og naturligvis noget sejt robot monster legetøj.


Troels (som er idé-mand til værkstedet) kunne også sagtens håndtere de voksne gæster.


Søndag og mandag havde festivalen gæster fra Ballerup med deres fine og indviklede øvelser på banen fra First LEGO League.


I madpakkeområdet huserede RoboCup banen igen i år. Her giver Mona nysgerrige gæster en forklaring på al galskaben.


Maglegaardsskolens hold boede næsten fast i stueetagen hen over weekenden. De arbejdede med to robotter, men kun den bedste skulle stille op!


Der var også gæster fra de ældre RoboCup rækker. Hér er et hold på besøg, der gør klar til RoboCup på DTU to uger senere (finale 16.4.).


Børneuniversitetets hold brugte de "gamle" RCX robotter fra LEGO.


Dyssegårdsskolens ene robot kommer netop igennem gilutinen, inden den lukker.


Børneuniversitetets hold 1 gør klar til start på finale-dagen mandag.


Og så er starten gået.


Maglegaardskolens robot på vej i mål i finalen. Tre hold opnåede 5 point, hvorefter der måtte afvikles en sidste og afgørende runde, hvor der blev taget tid.


Maglegaardskolens hold vandt med robotten Ildtempo Gigante i midten. Den var i stand til at tælle antallet af porten, den kørte igennem og detektere hvornår den skulle stoppe og dreje væk fra den "sikre" sorte streg den korte bane rundt. Det betyd at de kunne vinde med 6 point mod konkurrenternes 5 point under sidste kørsel.
Alle tre hold fik dog "wild-cards" til RoboCup finalen på DTU. En fantastisk Junior finale!


I forhallen futtede en sær robot rundt. Den reklamerede såmænd for DTU's robot værksted.


I mødelokale 2 kom der heldigvis en del gæster forbi og klarede sig rigtig fint med de store, dejlige udviklingsrobotter fra DTU.


Ved siden af stod den på LEGO. Her er en række hold igang med at programmere deres NXT robotter.


Det er jo en iterativ proces at programmere robotter. Så hver gang en programstump er bleven klar, så skal den testes i praksis. Der var et evigt rend fra computerne til øvebanerne.


Denne robot er nået frem til den røde bold, der skal smides væk fra sin placering.


Robotdrengene var på besøg søndag. To gange fik ca. 20 børn chancen til at lære nogle øvelser og få tips og tricks til robotdans.


Der blev gået til den med stor begejstring.


Steen Koerner supplerede Nick og Jeppe på bedste vis.


Steen er også kendt som "højspændingsmanden", men hvad han egentlig ligner mest er svært at sige. To gange lavede de tre dansere også shows for fulde huse. Og gav autografer!


Sofie Gellert og Kathrine Kjærulff vandt Robot Olympiadens åbne konkurrence i 2008 og præsenterede på Lille Scene mandag deres minerydder-robot, som de også havde vist i Yukohama i Japan senere i 2008.