Robotfestival

I dagene 9. - 11. april 2010 var Experimentarium igen rammen om en robotfestival. Det blev desværre den første forårs weekend i 2010 hvilket gjorde at vi kun havde 900 gæster lørdag og 700 gæster søndag. Det var en lille tilbagegang i forhold til sidste år, hvor det vel og mærke også var godt vejr.

Men gæsterne i år fik virkelig et fint program med meget veloplagte aktører. Der var mange bidragydere fra en række institutioner såvel som et engageret hold af udstillingspiloter, der havde valgt at arbejde i denne weekend, netop fordi det var robotfestival.


Mads Lebech fra Industriens Fond åbnede sammen med NAO festivalen fredag formiddag. Industriens Fond havde støttet festivalen. Foto hentet fra pressesitet. Der er desuden lavet web-tv om samme begivenhed.


ABB's FlexPicker havde allerede i påsken reklameret for festivalen og gav et festligt første indtryk, efter at gæsterne var kommet ind i forhallen.

FlexPicker var programmeret til at stave til Experimentarium på kryds og tværs med sit video-syn og den lynhurtige robot-arm (ja, fire tynde af slagsen samlet i en lille sugekop).
Knud-Erik Lindberg fra ABB havde fået robotten til sågar at se forskel på et u og et n (som ved gud er meget ens at se på).


KOMPAN viste to produkter fra serien ICON i forhallen. Det gav hele tiden liv.


Der blev også afviklet små konkurrencer i legepladsredskaberne.


Oppe af trappen stod LIFE's robottraktor, i år udvidet med interaktivitet oppe foran med dens laserskanner. Også i år blev den lørdag og søndag ledsaget af introduktioner udført af Poul Kattler.


Robot demo'en var i år udvidet med en Miele vaskemaskine, og er virkelig en udmærket introduktion til hvad en robot egentlig er.


Julie Maria Christoffersen fra Teknologisk Institut i Odense var på Store Scene med et introducerende show om robotter og menneskelignende robotter. Her er det den kendte robot-sælunge PARO, der til slut stjæler billedet.

Jeg har desværre ikke fotos fra to andre aktiviteter: Dels om robotter i filmen (lørdag) med Rikke Schubart og Anders Billesø Beck (TI) og dels musik robot terningerne med Niels Kristian Bærendsen fra Center for Playware (både lørdag og søndag).


NAO trak rigtig mange gæster til Lille Scene, hvor Julie Maria Christoffersen og Kristoffer lod NAO vise, hvad den kan.


De små børn kom virkelig tæt på den arbejdende robot.


NAO vinker til børnene, der straks vinker igen!


I skrot robot værkstedet blev der arbejdet meget seriøst. Det blev de mest utrolige kunstværker, der blev fremstillet, ofte med noget, der kunne bevæge sig med en lille elektrisk motor.


Som noget nyt kunne de mindre børn prøve LEGO's helt nye WeDo robot legetøj. Udgangspunktet var den lille krokodille i forgrunden: Hvordan kan de lukke og åbne munden, og kan den endda også lukke munden, hvis man strækker en finger hen til det åbne gab?


I ugen op til festivalen havde 8 1.G-klasser prøvet kræfter med at programmere to vaskeægte industrirobotter. For at gøre det bare lidt simpelt, var robotterne udstyret med hver sin affjedrede blyant. Knud Erik fra ABB havde pilothjælp for at kunne vejlede de mange gymnasie-elever.


Arbejdet foregik på det originale software fra ABB. Og værkstedet tog 1½ time.


Eleverne kom rigtig langt og måtte - som her - dokumentere deres arbejde med video på mobilen.


Opgaven var at tegne en firkant, måske suppleret med et kryds eller andre figurer.


Værkstedet gav mange sejre for de unge mennesker.

Udover robotterne fra ABB så var der på RoboCup banen "Kom-godt-igang"-kurser med LEGO Mindstorms. Her havde seks klasser booket tid hos Kristoffer.


I weekenden blev industrirobot værkstedet vist frem for det almindelige publikum. Pilot Kristoffer viser, at robotten kan tegne en ælling, der kommer ud af ægget.


Pigen får også selv lov til at sætte robotten igang.


Som tidligere år var der LEGO Mindstorms værksted i laboratoriet lørdag og søndag. Der var altid gang i arbejdet herinde.


Familierne får instruktion af de ihærdige piloter. Og der kommer en funktionsdygtig robot ud af anstrengelserne!


På RoboCup banen var der i år meget travlt i weekenden, hvor både de unge til RoboCup Junior og de ældre til DTU's RoboCup afprøvede deres robotter.


Mandagen bød alene på RoboCup Junior finalen. Fem hold deltog. Her er vi i anden runde, hvor Maglegårds Skoles hold (der vandt sidste år!) er klar til at starte med deres fine nye robot, lavet af avanceret LEGO.


Det lykkedes for drengene at få deres robot til at score 8 point - hvilket er vældig flot! Hér ses den ude i det "farlige landskab" for at høste point.


Lue Støvelbæk fra 8. klasse på Børneuniversitetet bliver interview'et af Henrik Prætorius, mens hans gule robot er på vej op af rampen.


Lue's robot viser sig at være forrygende og scorer hele 14 point på to af sine gennemløb.


Det kom såmænd også bag på Lue at hans robot klarede sig SÅ godt, men var en stolt vinder af årets RoboCup Junior, og går dermed til finalen på DTU sammen med Maglegårds holdet.


Så var der såmænd bare at rydde op efter festivalen. Og sige tak for dennegang!