Tom blok
Besøg på Museum of Science and Industry i Chicago

Rejsegruppen bestående af Thomas, Sheena, Karina og Poul besøgte d. 28.2. 2005 det store museum sydfor Chicago's bymidte.
rapportage v/ Poul KattlerMuseet er i sin historie og idégrundlag lidt ligesom Deutches Museum i München. Men det er alligevel anderledes, fordi de har satset mere på den skinbarlige formidling fremfor at vise deres samlinger frem (som sikkert ellers er imponerende, hvem ved?).
De havde særudstillingen, Günther von Hagens Körperwelden, som vi ikke måtte fotografere fra, men som imponerer: 

Det første strømlinie togsæt i USA står opstillet ved indgangen, i øvrigt lagt dybt nede under græsplænerne foran museets pompøse hovedbygning i klassisistisk stil.
 
En stor modeljernbane var midt i et jernbaneafsnit. Jeg kunne ikke dy mig for et par fotos. Hér skal vi forestille at være i Rocky Mountains (godstog).Og nu med passagertog i bakket landskab et sted ude i de vestlige stater.
 


Nu er Amtrak passagertoget nået til vejs ende i Seattle ved USAs vestkyst.Og her er udgangspunktet for rejsen, selvfølgelig Chicago, med højbane, Sears Tower og det hele.
 


Nu skulle man tro at jeg gæstede et fabriksanlæg et sted ude i byen.Fuldautomatiske lagerreoler i 1. sals højde. Men hov, drengen til venstre ligner ikke en industriarbejder?
 


Nej, det er såmænd "Toyfactory" på museet. Et utrolig imponerende og ambitiøst projekt, der viser hvordan et moderne fuldt automatisk fabriksanlæg virker.
Personen i det spraglede tøj har for 2 dollars købt en billet og har kodet en computer med oplysninger om det legetøj, han vil have til sin dreng. Nu starter han produktionen med billettens stregkode.Publikum kan nu følge sit legetøj (blandt andet legetøj, der fylder produktionslinien op). Ens eget har en anden farve end de grønne anonyme rumfartøjer.
 


Der står forklaringer på, hvad der sker undervejs.Hér godkendes automatisk (med resultat på skærmen) om legetøjet er blevet lavet i henhold til specifikationerne. Det har fx fået indgraveret dit navn.
Nu bliver det udstyret med det special-udstyr, du har ønsket, eller skilt ad (alt fyld-legetøjet, der genbruges).
 


Og nu klapper moderen, for her henter hun det færdige legetøj til barnet! Et kæmpehit!Udstillingsafsnittet er ellers præget af en række andre industrirobot ting. Hér er vartegnet igang med et koriograferet show med monitorer og al slags bevægelser og lys og lyd.
 


Hér bestemmer gæsterne hvad robotten skal tegne (på whiteboard, der kan viskes ren). Flere farver, selvfølgelig.Her tager robotten et foto af dig og du vælger en dansesekvens, den skal foretage med dig på skærmen. Drengene er helt oppe at køre!
 


Måske nok den smukkeste opstilling i området. To robotter tegner (uden publikums indblanding) en tegning. Den ene holder pladen, men flytter den drilagtigt. Den anden tegner. Enormt flot, dynamisk, næsten så man græder. Der viskes ren tavle, og så starter de igen deres pardans.Her laver robotten en snydeleg, som dén vi kender fra fupmagere på Strøget i København. Du starter med fire bolde, hvor farverne er markeret på skærmen. Kig på placeringen. Så beder du robotten starte, og den flytter parvist rundt på kuglerne. Kan du til slut sige hvor kuglerne ligger? Svært!
 


Det var tilsyneladende også muligt at designe sit helt personlige legetøj med CAD. Det virkede ikke, da jeg besøgte udstillingen, for 3-D produktionsenheden var ude af drift, derfor var CAD afsnittet (4 arbejdspladser) også lukket.Her er maskinen, der skulle skære ens legetøjsfigur til slut. Nogle færdige eksempler ses på reolen.
Må være pilotdrevet, når det virker.
 


Rutsjebaner er altid gode. Godt nok var noget i stykker her, men ideen var, at dette er en skala model af en virkelig bane. Den skulle kunne startes, så et model-vogntog skulle køre på banen, alt imens (og synkroniseret) at man til venstre for modellen med 3-D briller får en videotur i den færdige anlæg.Det sidste kørte, og via polariserede briller får disse to drenge en (højlydt) fornøjelig tur.
 


Hvad ser drengen så interesseret på? Såmend en udklækningsstation af kyllinger!Museet har i mange, mange år haft produktion af kyllinger i publikumsområdet. Jeg så en kylling hakke indefra for at bryde skallen. Mens to var væltet ud og tørrede. Den ene kom op at stå, mens jeg kiggede på det.
Fantastisk rørende oplevelse!
 


I den anden ende af konstruktionen var de daggamle kyllinger på fri fod og foer rundt, spiste og drak og udforskede verden. Lømler og lømmelinder var behørigt imponerede!Så var der gang i det schweitziske turistfremstød. Lige ved cafeteriatet stod en kæmpestor, mekanisk og humoristisk kuglebane.
 


Den gik igang efter korte pauser. Kuglen kom med svævebane, tog, elevator. Kørte ned i beværtningen og slingrede ud igen. Alt muligt skete der på dens kurs igennem dette humoristiske og skægge miljø. Thomas har videooptagelse.
Det burde vi også få fra deres turistbureau. Asger, lad os komme igang!Vi hentede 3 stk. Flying Turtles med hjem fra museumsshoppen (kasserne til højre i billedet). Karina sidder i hotellets foyer og skriver rapport. Jeg har hentet dug-kolde øl til hende. Vi er lige ved at skulle hjem igen efter en koncentreret men meget lærerig rejse.