DM i varmluftballon 2006 i Randers
Dansk Folkeferie ballonen endte på en fantastisk 3. plads ved dette års danske mesterskaber, der blev afviklet omkring Randers.


Skipper taler ikke for døve øren overfor sit mandskab ved DM (skulpturer ved indkørslen til Langå).


Onsdag morgen 16.8. ved briefing 5.15.


Observatør Karl-Otto og skipper Henrik Vedel Jørgensen kigger længselsfuldt på kortet efter at første flyvning er aflyst p.gr.a. vejret.


Niels og Anders glæder sig over nyt GPS-legetøj, der skal studeres inden vi skal i luften - forhåbentlig senere samme dag.


Mandskabet på vej væk fra Randershallen, der var centrum for årets mesterskaber.


Onsdag eftermiddag bliver vejrmeldingen studeret nøje.


Og ledelsen deler opgaver ud til holdene.


Det gælder om ved denne konkurrence at finde den helt rigtige (selvvalgte) startplads.


Vores observatør Karl-Otto følger nøje med i hvad det hold, han idag skal observere, foretager sig.



Men vi vælger en anden startplads, nemlig et sted i nærheden af Tindbæk. Ballonen ses tv. lige efter starten med skipper og observatør i kurven. Følgebilen sætter i fuld fart for at nå frem til første målområde ved Fussing Sø. Lars og Poul i ballonbilen pakker sammen.



Det er ballonbilens fornemmeste opgave at være til stede, når ballonen lander efter endt mission. Som her i nærheden af Linde.

^

Der er nu touch-down og vi får stoppet bilen.

Vi er hurtigt ude af bilen.


Og ude på marken for at hjælpe til med at bjærge ballonen på den afhøstede mark.


Torsdag morgen kl. 6.00 ligger der hele fem markører på hvert af holdenes pladser sammen med de meteorologiske data.


Fly-in ved Houlbjerg er et tydeligt kors på en sportsplads. Anders og Niels sætter prøveballon op for at se, hvordan vindene arter sig i de forskellige luftlag.



Også ved denne konkurrence må holdene selv finde sig en startplads. Ude i terrænet prøver vi igen vindforholdene med prøveballoner.

Ganske mange hold starter på samme mark ved Bøstrup.


Vi har organiseret arbejdet således, at skipper helt og aldeles skal koncentrere sig om missionen og sine beregninger. I mellemtiden gør resten af mandskabet ballonen helt klar til start. Th. er ballonen overdraget til Henrik, der annoncerer starttidspunktet!






Og så er vi i luften denne meget stille morgen. Henrik vælger at tage fire flasker propangas med i i kurven og flyver alene. Han forudser en lang flyvning. Og ja, han fik 3½ time alene deroppe i lufthavet!




Og det blev en langvarig affære. Vinden går næsten i nul, og et par km. nord for startstedet går en stor del af feltet helt i stå.

Så sker der alligevel noget! Til højre er Christoffer Mundt lige over målet og lader sin markør falde kun 70 cm. fra centrum af krydset! Christoffer bliver i øvrigt dansk mester - og dette drop viser at det er en værdig vinder!

Men hvem dukker op her, som trold op af en æske? Såmænd Folkeferie-ballonen!


Mens fiesta-ballonen til venstre ikke får fat i en gunstig vind, så lykkes det bedre for Henrik.




Og under stor begejstring fra sit hold kommer han fint tæt på, før han dropper sin markør, og sætter i stig for at gå efter næste mål.


Ved næste mål skulle det efter planen være gået på samme facon, men sådan gik det ikke. Markøren blev droppet på en skovvej noget væk fra målet. Men heldigvis ikke i en trækrone!


Som sagt var det en langsom flyvning. Her er observatør Helle på bagsædet i vores Volvo, mens hun noterer sig begivenhederne uden at forjage sig.


Følgebil og ballonbil er fælles om at følge ballonen, hér lige øst for Langå camping. På den campingplads havde vi i øvrigt lejr.


Jordvinden var lig nul, alt mens det blev varmere og varmere!


Nu er fjerde markør lagt, og Henrik jagter sit selvudpegede sidste mål, som er dagens fjerde og sidste konkurrence. Blomkålsskyerne er ved at bygge op og kan let kulkaste alle planer for ballonflyvning.


Og ganske rigtig. Henrik måtte opgive at komme tæt på sit mål, fordi der opstod termik. Heldigvis ikke så slemt her i Gudenå-dalen, men han må gå over på nordsiden og droppe markøren og lande.


Og han synes ikke han har så mange valg, så han går ned i en kornmark. Han holder hylstret oppe, så tililende Lars og Poul kan guide ballonen tilbage ud til en kant af marken ved Stevnstrup.


Hvor vi allesammen kan slide og slæbe med at bjærge udstyret uden at sætte for mange spor på kornmarken.


Hovsa, de fine nye GPS'ere er indstillet til længde- og breddegrader og ikke grid-koordinator. Det må vi lige kigge på sammen med observatøren tilbage i Randershallen.

Torsdag eftermiddag tilbage i Randershallen. Der er kommet resultater på den officielle tavle. Vi klarer os godt!

Tredje flyvning bliver en lille flyvning med fællesstart i nærheden af Knagstrup syd for Randers. Vi må ikke gøre mere parat end dette, alt mens piloterne er samlet til en sidste briefing af løbsledelsen. Bemærk det røde flag. Når det gule kommer op, må vi puste hylstret op med kold luft!


Som nr. to hold er vi flyveklar i det skrå sollys over den afhøstede mark. Jeg har den store fornøjelse at ledsage Henrik under flyvningen.


Se hvor sjovt fladt fiesta-ballonens ikke oppustede hylster ser ud ved siden af de livlige og flotte oppustede ballon-hylstre.




Første mål er et vejkryds lidt fremme til venstre.

Målet er markeret på jorden og Niels håber, vi kan ramme ham i hovedet med vores markør.




SÅ godt gik det ikke, men vi ramte nu alligevel så flot, at vi blev de bedste på dette mål.

SONOFON ballonen over Mygind.


Efter Tvind-ballonen nærmer vi os andet og sidste mål. Den lyse mark ender i et hjørne, dér skal vi hen!


Og vi har da også en rigtig god kurs, der lover godt!




Skipper er rigtig godt tilfreds med indsatsen i aften. Anden drop var også godt, det næstbedste i feltet - og glæden er svær at skjule!


Vi hilser på ballonbilen, der troligt følger vores kurs. Også på trods af et drilagtigt vejarbejde i Mygind!

Aftensolen titter frem og lægger lidt farver på landskabet.



Vi er landet og Lars med ballonbilen er på plads, mens Henrik følger konkurrenternes resultater via Niels over radioen.

Så må vi hellere bjærge hylstret inden duggen skulle finde på at falde. Vi er ikke alene om at lande dette sted syd for Hørning.



Skipper giver øl til holdet hjemme til aftensmaden i Randershallen.


Og vi skåler og tror vi er godt på vej op i placeringerne ved årets DM!


Næste morgen, det er fredag, ligger der en del tåge. Vi er nu på vej ud til et muligt fælles startsted ved Hald.


Flyvningen bliver aflyst p.gr.a. af vind og tåge. Men det gymnastikhold, der skulle have brugt boldbanen, som de mange ballonhold nu har okkuperet, får en lektion af Henrik.


De skal selvfølgelig prøve at forstå, hvordan den væskeformige gas fra flaskerne bliver gjort til gasform under højt tryk i brænderne.


Men al snakken efterlader mindre indtryk, end når Henrik laver brænderprøve til stor forbløffelse hos drengene!


Og så skal de kigge op i kurven og se hvad vi tager med på luftfærd.


Fjerde og sidste flyvning ved DM 2006 bliver med en fællesstart fredag aften vest for Ællestrupgård plantage (vest for Hald, men nord for Randers).


Også denne gang er vi tidligt klar. Men skipper sidder lidt længere med sine kort og vinkler, for godt nok er der gode vinde at flyve i, min de kan drille og skifte undervejs.
Flyvningen har tre opgaver, og vi skorer godt i første opgave, bedst af alle i sidste, og middelmådigt i den midsterste.


Kort efter sidste drop af markør lander Henrik og Lars i en afhøstet rapsmark ved Ulstrup vest for Handest. Marken skrånede og underlaget var noget løst, men en beredvillig landmand kom med sin gummiged og hentede det store grej. Og kørte det ned til ballonvognen, der med sin beskedne evner i terrænet kun forsigtigt havde vovet sig ud på marken, klar til at sætte næsen hjemad til Randershallen og gastankning.

En fin finale for holdet, der virkelig ydede en helhjertet indsats! Vi havde fortjent en god placering.

Se deltagerne i årets DM hér!

Se placeringer og point hér!

Se billeder fra sidste års mesterskab på Fyn!