Matterhorn Gotthard Bahn rundt omkring Andermatt

Også i den østlige ende af MGB's net er der rigtig meget at kigge på. Det består af den oprindelige Furka Oberalp Bahn (FO) og den lille stump bane Schöllenenbahn (SchB). 1.1. 2003 fussionerede FO med Brig Visp Zermatt Bahn (BVZ) til ét selskab under navnet Matterhorn Gotthard Bahn (MGB).

Der kører regionaltog i timedrift mellem Visp/Brig og Andermatt, regionaltog Andermatt - Göschenen samt regionaltog Andermatt - Disentis, som alle mødes i Andermatt på samme tid. Dertil kommer Glacier Express, der om sommeren har tre tog i hver retning. Der kører ikke godstog på denne del af MGB's skinnenet.

Andermatt er således et glimrende udgangspunkt for gode jernbaneoplevelser i et skønt bjerglandskab.

I Brig er der nu ikke længere omløb, så tog mod Andermatt starter i Visp og kører af den nye strækning ud af Brig mod øst ind under Simplonbanen, mens at tog mod Zermatt nu starter i Visp (to gange i timen i dagtimerne). Hvert andet tog fra Zermatt kører igennem til Fiesch, så på denne strækning Visp-Fiesch er der således også to tog i timen.

Andermatt er knudepunkt for den østlige del af Matterhorn Gotthard banerne. Endnu i juli 2018 kunne denne idyl opleves. Med lokomotivtrukne tog klar til afgang i alle tre retninger. Moderne togsæt sniger sig dog også ind på Andermatt, de kommer nede fra Brig med regionaltog. Halvtimestogene Brig - Fiesch kører i 2018 med togsæt.

Rhonedalen er særlig stejl og flot i starten fra Brig til Fiesch, mellem Grengiols og Lax oven i købet med en spiraltunnel med tandstænger. På billedet ser vi fra toget over spiraltunnelen ned på strækningen mod Lax under spiraltunnelen der lige over billedets underkant fører over Rhone floden på banens højeste bro (32 m. over floden).

Glacier Express bestånede af bl.a. Rhätische Bahn vogne (uden tandhjul) på vej mod Disensis/Chur (hvor fotografen altså befinder sig) krydser i 2005 lokaltog i nærheden af Niederwald. Bemærk de to forskellige lokomotivtyper i anvendelse på strækningen. HGe 4/4 er det stærke standardlokomotiv (1875 KW) hos MGB og fremfører Glacier Express til venstre. Lokomotivet Deh 4/4 har gennemgang med harmonika og er lidt mindre kraftigt (1100 KW) og fremfører typisk lokaltogene, nu også hele vejen til Zermatt. Meget ofte løber der en ekstra vogn bag lokomotivet.

Foto fra Oberwald. Der er biltransporttog gennem Furka basistunnelen fra Oberwald til Realp. Denne service tilbydes hele året rundt, men er absolut nødvendig for bilisterne om vinteren, når Furkapasvejen lukker p.gr.a. den megen sne. Furka basistunnelen åbnede i 1982 og betød at der kunne køre tog på hele strækningen året rundt.

Indtil da måtte togene fra oktober - juni stoppe i Oberwald, og man kunne ikke komme videre. Da Furka Oberalp Bahn startede gennemgående drift Brig - Disentis i 1925 var der kun drift hele vejen i fire sommermåneder. Ellers kun fra Brig til Oberwald og fra Sedrun til Disentis. Senere (i 1941) kom kraftige sneplove igang og flere lavinesikringer, så kun etapen Oberwald - Realp måtte opgives om vinteren.

Nu kører togene - herunder Glacier Express - hele året rundt via den 15,4 km. lange tunnel fra kontonen Wallis (vestlig) til kantonen Uri (østlig).

Bilstransporttog ankommer til Realp.

Med Dampfbahn Furka Bergstrecke (DFB) med start i Realp 1538 m. Bemærk tunnelportalen for den moderne MGB-linie, der passerer Furkapass i basistunnelen. Se meget mere om DFB på denne side.

Den er hurtigt gal igen med en vanskelig pashøjde. Fra Andermatt 1447 m. til Oberalp passet 2033 m. skal der således overvindes knap 600 højdemeter. Det gøres med tandstænger fra Andermatt til Nätschen. Fra banen får man hurtigt udsigt til Andermatt by. Sporene der drejer mod venstre er banen mod Oberalp (hvor foto er taget fra), og mod højre er til Göschenen. Foto fra juli 2016.

Fra Andermatt by får man nogle meget flotte udsigter til banen, denne middag i 2005 er en af de "gamle" blandede Glacier Express'er på vej op af den stejle stigning med 11% stigning øst for Andermatt.

Her er et regionaltog igang med at klatre ned fra Oberalp passet mod Urserental, hvor Andermatt netop ikke kan ses.

Der slås nogle gevaldige sving og udsigterne ændrer sig konstant. Mellem pas-søen og Nätchen stiger banen 9%.

Udsigt fra Nätschen mod Urserental, hvor Andermatt netop er skjult af den græsbeklædte skråning. Regionaltoget fra Disentis har lokomotivet Deh 4/4 midt i togstammen, hvilket ikke forhindrer gæster i at benytte bagerste vogn. Personalet går blot igennem lokomotivet, når de skal kontrollere billetter.

I panoramavognen på fjerde og sidste sektion af Glacier Express, nu netop i pashøjden i Oberalp 2033 m. hvor vi møder en modsatgående sektion af ekspressen.

I pashøjden kører vi fra kantonen Uri (vestlig) til kantonen Graubünden (østlig).

Når pasvejen må lukke p.gr.a. sneen om vinteren (og benyttes fra Nätschen til Andermatt som kælkebane) tilbyder MGB biltransporttog fra Andermatt til Sedrun.

Samme sted, blot i modsat retning, nu blot med regionaltog i 2016.

I Sedrun (1336 m.o.h.) vel over pashøjden har der været et stort byggearbejde igang. 800 meter under dalbunden passerer den ny Gotthard basistunnel (er åbnet i 2016). Lokale kræfter satsede inden da på at der skulle komme en regulær station hernede i bjerget med en 800 meter høj elevator og 1000 meters rullende fortov - vupti: en forbindelse mellem det europæiske højhastighedsnet og den lokale bjergverden og Glacier Express. Det skete som bekendt ikke, men nødstationen opdager man i fuld fart i tunnelen, fordi den er belyst!

I Oberalp passet efter stop, så kører toget i en lang tunnel (delvis et lavinegalleri) og dukker op i Rhindalen. Her er regionaltog på vej mod Andermatt efter at have krydset modsatgående tog i Dieni.

På dage med godt vejr kan man være så heldig at der kommer åben udsigtsvogn bag på regionaltogene. Det er virkelig en oplevelse, man skal tage imod med kyshånd. Bemærk skilt tv., der siger at lokomotivet skal fløjte, fordi der er en ubevogtet jernbaneoverskæring foran.

Også hér er de gamle stenbroer sat fint i stand. Billede fra 2016 ude på linjen mellem Segnas og Acla da Fontauna.

I Disentis mødes MGB med Rhätische Bahn. Lokaltog kører videre mod Chur og Glacier Express til St. Moritz og Davos samles i færre sektioner. RhB benytter ikke tandhjul på deres banenet og med længere vigespor og et kraftigt lokomotiv kan de altså håndtere Glacier Express på en anden måde en Matterhorn Gotthard Bahn. Foto fra før de nye Glacier Express vognsæt blev introduceret.

I Andermatt mødes de tre regionaltog på denne østlige del af MGB-nettet. I spor to står toget til Disentis klar. I spor 3 toget til Göschenen. Og bagved til højre holder toget til Visp.

Vi skal nu følge turen ned til Göschenen gennem djævleslugten ved hjælp af tandhjulstræk. Denne 3729 meter lange strækning var fra 1917 en lille selvstændig bane, Schöllenenbahn (SchB), og blev i 1960 lagt sammen med FO (og senere MGB). Banen kører næsten hele tiden i lavineskjul og tunneler. Tandhjulstog kører i øvrigt hurtigere op af bakke end ned af bakke, hvilket også kan observeres i køreplanen!

Efter at have kørt forbi den militære kasserne i Andermatt og i et lavine galleri sammen med landevejen begynder det sjove, når tandhjulene er sat igang.

Den berømte udsigt til (to generationer) broer over djævleslugten. Stå i et åbent vindue i retning mod øst, hvis du vil se det - og det går hurtigt. Toget kører direkte ind i bjerget ligesom den nye landevej.

Første udsigt ned til Göschenen. Landevejen snor sig grundigt for at overvinde højdeforskellen på 330 meter.

Den 3,7 km. lange (korte) bane forløber det meste af tiden i tunnel og gallerier, som på billedet. Bemærk at også disse tog nu permanent medfører en lavgulvsvogn i hvert tog.

Nu møder vi den gamle Gotthard bane, der har tunnelportal til venstre for billedets kant.

I Göschenen holder MGB regionaltoget på forpladsen af stationen.

Gotthard tunnelens nordportal i Göschenen (konton Uri). Bemærk lokaltoget til Andermatt, der til højre nu er retur på vej op i Djævleslugten stejlt ved hjælp af tandhjulstræk.

Göschenen (2017), krokodille på normalsporet har været igennem den gamle Gotthard-tunnel og efterses af personalet. Måske skal den bare videre til værkstedet i Erstfeldt.

Rejsetips:
Camping i Andermatt. Ligger ikke helt perfekt i forhold til banegården, kræver gå-tur gennem byen ud til svævebanen. Har faciliteter i svævebanens store bygning. Telte på sydsiden af vejen.
Links:
Matterhorn Gotthard Bahn, der kører mellem Zermatt og Disentis kan man læse mere om hér.
Over Furka Pass med damp Dampfbahn Furka-Bergstrecke