Polar Circle Express

Se også:

Norrlandståget er støttet trafik i modsætning til de øvrige nattog i Sverige. Det betyder, at regeringen har trafikken i udbud og betaler et tilskud, så togene siden december 2020 i VY-regi (to tog om dagen) kan køre hele året rundt til "normale priser". Det er ikke mærkbart billigere end de øvrige nattog, men vi skal være glade for at de kører!

Det første tog nordpå fra Stockholm er toget til Narvik. Det andet senere på aftenen er toget til Luleå. (OBS: Skal man kun til Umeå er SJ's nattog i fri trafik til Umeå mere attraktivt, og det starter faktisk i Göteborg!).

Trafikken til Lapland er ultimo 2016 reddet i årene fremover, ikke mindst pga stor underskriftsindsamling og aktiv tilslutning fra turist- og erhvervsmiljøet i Nordsverige. Nu opblomstrer togene dog i kraft af svenskernes større klimabevidsthed.

>> Læs mere om kontraktvilkår for Norrlandstoget

>> Se rute og omtale på svensk Wikipedia (der køres nu kun på den nye rute langs Botniske bugt)

En lang og flot tur er det med tog til det nordlige Lapland, som denne hjemmelavede film fra februar 2017 udmærket viser. Udvid helst filmen til fuld skærm - og skru op for lyden!

Her rangeres nattoget væk fra perron i Narvik (januar 2023).


En vinterdag i Narvik. Nattoget til Stockholm står klar til afgang med en Rc6 i front. Jeg ved faktisk ikke hvordan VY's bemaling ser ud. Men mon ikke at det er de samme lokomotiver? Toget skal køre kl. 15.15 og det er allerede halvmørkt.


Morgenstemning på Malmbanen nord for Boden med kurs mod Kiruna. Udsigt fra sidste vogn.

Indtryk fra sovevogn. En robust og nogenlunde rummelig kupe, og de er ens overalt, der er altså ikke 1. klasse. Der kan redes op fra en til tre senge. Der er nøglekort til kupeerne, strømstik både ved spejlet og ved døren.

I dag-tilstand. Man sidder rimeligt, men en ekstra pude er god. De ligger forøvrigt og venter oppe i øverste køje, der er klappet ned med sengetøj og håndklæder, når man kommer ind.

Temperaturreguleringen virker fint, omend det tager lidt tid at stille om fra varme til natte-kølighed. Der er drikkevand (velsagtens mest til tandbørstning) og sæbe + shampoo bag spejlet.

Der er desværre ikke Wifi i toget. Men telefondækningen er udmærket.Her er kupeen fotograferet fra vinduet ud mod den lukkede dør til sidegangen. Det er en yderst behagelig sovevogns-oplevelse.

Hér er kupeen altså brugt kun af en person, men øverste køje er stadig klappet ned.

I denne tilstand er der jo rigelig med bagageplads.

Der er ekstra bagageplads i sidegangen i sovevognen i enden med brusebad. Inde i kupeerne er der 25 cm under nederste bænk samt to hylder øverst. Ikke nogen plads over gangen. Ski kan til gengæld godt komme ind under sædet.

Billedet til højre er fra liggevognen. Hér er der en skistald ude i gangen.

I sovevognene er der brusebad. Meget velfungerende, og vældig rart, hvis man har været på tur i fjeldet i dagene inden - og er noget lugtende! Men desværre er der ofte låst badekabiner...

Billedet til højre er fra sidegangen i liggevognen. Der er klapsæder. Det er der ikke i sovevognen.

Interiør fra svensk liggevogn af typen BC2.

De er meget rummelige og hyggelige, og et oplagt valg, når man er en gruppe eller familie. Komfort forskellen til sovevognen er ikke særlig stor.

I den ældre spisevogn fra Stockholm mod nord i den lyse skandinaviske aften. Bemærk de krarakteristiske loftspaneler.

Maden er bedre end i X2000 togene (hvor man selv opvarmer mad i mikrobølgeovnen), men er desværre også mikrobølge mad, dog med et anderledes sortiment end i X2000. Bemærk øllen, den skal man bede om, og er gemt lidt væk fra sortimentet.

Der er kommet ny spisevogn i dette tog fra sommeren 2015:

Her i den nye spisevogn, knap så hyggelig, med moderne interiør. Samme sortiment af mad som tidligere. Om aftenen er rensdyrgryden med mos og tyttebær virkelig en slagvare!

Sortimentet om morgenen er tåleligt, men ikke imponerende. Det er jo ikke rigtig frisk mad...

Fra samme spisevogn.

Nord for Boden skiftes spisevognen. Den kommer fra en sektion af toget fra Luleå og skal med et returløb til Narvik. Den er rød udenpå. Den er mere hyggelig, samme sortiment madvarer.

Nord for Boden møder man i lavsæson denne café-vogn i stedet for spisevognen. Udbuddet er det samme. Og til morgenmad gør det jo ikke noget. Der er denne morgen mellem Gällivare og Kiruna kø ved betjeningen!

Om morgenen i Boden ved sommertid. Der skal rangeres, således at den bagerste del af toget fra Stockholm skal videre til Luleå ved den Botniske Bugt (og tager spisevognen med sig).

Forreste halvdel i spor 2 til Lapland og Narvik skal rangeres over i spor 3. SJ's Rc6 1324 kører frem.

Og returnerer til spor 3 hvor det sammenkobles med en ny spisevogn og siddevogne fra Luleå til Narvik.

I Abisko holdes der to gange. Første gang ved Abisko Östra. Bagefter ved Abisko Turiststation. Pas på, hvis du skal af ved Turiststationen - så bliv i toget! Her er perronen nu blevet lang nok til at hele toget kan komme til perron ad én gang. Her er toget med sovevognene forrest under afgang mod Narvik.

I baggrunden ses den karakteristiske linbana (svævebane) til fjeldet Nuolja. Hvor man kan vandre videre fra. Eller blive i dalen til venstre, hvor Kungsleden starter.

Hygge i spisevognen sydpå i en anden (ældre) version. Det var i øvrigt den aften i 2011, hvor Anders Breivik havde gjort sin udåd i Oslo. Rygterne via telefoner om dette ødelagde ikke stemningen, hvor danske, svenske og norske folk blandede sig med hverandre.

En usædvanlig lun sommeraften i Boden, hvor spisevognen fra før står til højre efterladt i spor 3, mens resten af toget samles i spor 2 til venstre før aftenens afgang mod Stockholm.

Morgenstund i Gällivare, kun et kort stop før vi kører videre mod Kiruna. Temperaturen er minus 18.

I Kiruna. Banegården er flyttet, og ligger lidt længere væk fra centrum ud af den "ene gren" af banen. Hvor den gamle banegård lå, er der nu jernmine.

Lokofører betjener sig selv. For der skal gøres omløb, så lokomotivet skal kobles fra.

Og så triller han afsted og efterlader vognstammen ved den noget øde perron.

Så gælder det om at køre ned i den anden ende af togstammen så vi kan fortsætte nordpå.

Café-damen er klædt om og kobler lokomotivet på togstammen og tjekker bremsetrykket.

Toget gør ophold i Riksgränsen med spisevognen forrest. Cafévognen, hvis det er dens tur, løber altid bagerst/forrest. Der kommer norsk told med hund ombord denne eftermiddag. Og det har en tendens til at forsinke toget.

Så det tager lidt tid, før vi kan komme videre. Personalet trækker lidt frisk luft på den fint ryddede perron.

Herfra skifter banen navn fra Malmbanen til Ofotbanen.

Ankomst til Narvik. Passagerer skifter til busser til Tromsø, Lofoten eller Fauske. Eller måske skal de bare til Narvik?

Det er noget af en stigning, som Ofotbanen tager fra Narvik til Rigsgrænsen. Her udsigt over Rombaksfjorden ind i landet.


Og her et blik tilbage mod Atlanterhavet.

Banelinjen er ændret nogle steder, så denne flotte bro (Norddalsbrua) står efterladt i landskabet siden 1988.

Kort ophold i Bjørnfjell stadig på den norske side af grænsen. Jo, der er nogen, der stiger af, og bruger således toget som lokaltog. Nattoget er det ene ud af to tog, der befærder Ofot- og Malmbanen mellem Narvik og Luleå hver dag.

Ikke alle perroner er store nok eller ryddet for sne, så man kan stige af alle vegne. Som her i Katterjåkk, hvor togføreren dirigerer lokomotivføreren med walkietalkie, så dørene kan åbne det rigtige sted, evt. ved at lade toget rangere lidt frem så de næste også kan komme ind/ud.

I baggrunden en skibakke med skihejs. Katterjåkk Turiststation kan på det varmeste anbefales som udgangspunkt for oplevelser ved jernbanen. Sæsonen starter i uge 8 og ender i september.